Bugün sizler için hibe ve teşvik programlarını anlatacağız. Günümüzde kar amacı gütmeyen ve çeşitli alanlarda kurulan sivil toplum kuruluşları, hemen hemen toplumun her kesimindeki insanların bir araya geldiği en etkin amaç birliğidir. Bugün itibariyle ülkemizde İçişleri Bakanlığına bağlı sivil toplum kuruluşu sayısı 112.772’dir.
Çeşitli sosyal, sportif, ekolojik ve benzeri toplumsal sorunlara eğilmeyi, kar amacı gütmeden, gönüllülük prensibine dayanarak yapan sivil toplum kuruluşları, alanlarındaki faaliyetleri hayata geçirmek için finansal kaynaklara ihtiyaç duymaktadırlar.
Kamu ve özel fon ve teşvik kaynakları, iş sektöründe olduğu gibi sivil toplum kuruluşlarına da her yıl belirli amaç ve hedefler doğrultusunda maddi kaynak sunmaktadır. Dilerseniz bu kaynaklara bir göz atalım.
İçişleri Bakanlığı Hibe Programı
Ülkemizdeki sivil toplum kuruluşlarının tamamı
İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğüne bağlıdır. Her bir dernek, kurumun PRODES ( Proje Destek Sistemi) Veri tabanında kayıtlı olduğu için, bu sistem üzerinden proje başvurusu yapabilmektedir. Proje Programının her yıl değişen –yada değişmeyen öncelikleri doğrultusunda sistem üzerinden proje sunan derneklere belirli oranla hibe sunmaktadır. Her yıl ortalama 50.000 – 150.000 arasında maddi kaynağı dernek başına düşen meblağ olarak belirleyen kurum, derneklerin proje yönetimini kazanması, program hedef ve önceliklerini gerçekleştirmesi, maddi kaynaklara ulaşmada kolaylık etmesi, dernek yönetiminde kalite artırımı gibi amaçlar ile bu hibeleri sivil toplum kuruluşlarına kullandırmaktadırlar. Bir derneğin, bu fondan yararlanması için, kuruluşunun ardından ilk genel kurulunu yapmış olma şartını yerine getirmiş olması yeterlidir. Bu fondan yararlanmak isteyen dernek yöneticileri detaylı bilgiye bakanlığın web linkinden ulaşabilirler.
Gençlik Spor Bakanlığı Hibe Programı
Sivil toplum kuruluşlarının statüleri, Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde kurulmuş Spor Kulüpleri ile aynıdır. Yani bir kulüp ile dernek arasında statü farkı yok diyebiliriz. Derneklerin bağlı olduğu İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü gibi, kulüplerin bağlı olduğu Gençlik Ve Spor Bakanlığı dernek ve kulüplere belirli program hedef ve öncelikleri kapsamında yapacakları projelere maddi kaynak sunmaktadır. Her yıl kendi sitesinde hibe programını duyuran ve projeler için veri tabanına proje girişine izin veren Gençlik ve Spor Bakanlığı 25.000 – 350.000 TL arasında kaynak erişimine imkan sağlamaktadır. Detaylı program öncelik ve hedefleri için bakanlığın resmi web adresinden bilgilere ulaşabilirsiniz.
Kalkınma Ajansları Hibe Programları
Türkiye'de her bölgeye ait kalkınma ajansları bulunmaktadır. Kalkınma Ajansları hizmet alanındaki illere bağlı sivil toplum kuruluşlarına teknik destek ve mali destek adında hibe programları ile kaynak sağlamaktadır. Programlar kapsamında derneklere; eğitim verme-alma, program ve proje hazırlanması, yönetimi, koordinasyonu gibi konulara katkı ve danışmanlık sağlama amaçları doğrultusunda projelere finansal destek vermektedir. Bu ajanslar ve hizmet alanındaki iller şu şekildedir;
Vakıflar
Vakıflar Genel Müdürlüğünden aldığımız verilere göre ülkemizde 5 bin 268 adet vakıf bulunmaktadır. Bu vakıfların 4 bin 600 adetinin yıllık kazanımları 25 Milyarı geçmektedir. Bu ulusal ve yerel varlıklı vakıfların da hibe programı mevcuttur. Her bir vakıf, her yıl yılda yapmayı hedeflediği hibe duyurularını kendi sitelerinden duyurmaktadır. Vakıflar, sivil toplum kuruluşlarının varlıklarını idame ettirmeleri ve büyümeleri, şubeleşmeleri ve kimi zaman da federasyon halini alabilmelerine imkan sağlayan kaynakları sunabilmektedirler. Bu vakıflardan bazıları;
Yine kaynak arayışında olan veya ‘’fikrimiz var’’ diyen dernekler, yukarıda yazılan vakıfların web sitelerinden proje programlarının detaylarına ulaşabilirler.
Dernekler başta olmak üzere, hemen hemen tüm sivil toplum kuruluşları, maddi kar çıkarı gütmeksizin çalışmayı kendilerine prensip edinerek, gönüllülük esası ile amaçları doğrultusunda çalışırken küçük maddi dokunuşlara her daim ihtiyaç duyacaktır. Derneğiniz ve hedefleriniz için ihtiyacınız olan küçük dokunuşların adreslerini verdiğimiz bu yazımızda umarım yolunuza biraz da olsa ışık tutabilmişizdir.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...