Vücudumuzun yarısından fazlasının insan olmadığını biliyor musunuz? Üstelik insan hücreleri, oranlandığında vücuttaki hücre sayısının yalnızca %43’üne denk geliyor. Peki ya geri kalan %57 nedir? Mikroplar!
Mikroplar Davranışlarımızı Şekillendiriyor
İnsan vücudunda yaklaşık 1.5 kg mikrop bulunur. Bu miktar düşünüldüğünde vücudumuzdaki mikropların beynimiz kadar olduğunu söylemek mümkün. Elbette mikroplar, insan hücrelerinin yapısına göre daha ufak oldukları için kapladıkları alan da ona göre daha az. Fakat önemli olan kapladıkları alan değil, neler yapabildikleri!
Söz konusu mikroplar olduğunda, bunu pislik ile eş değer görebilirsiniz ancak mikroplar bizi biz yapan ve belki de davranışlarımıza, görünüşlerimize kadar etki eden önemli yapı taşlarıdır. Doğumdan itibaren bizimle olan mikroplar yaşamımız boyunca, yemekleri sindirmemize ve diğer tehlikeli virüs ve bakteriler ile mücadele etmemize yardım ederler. Yalnızca doğum sırasında değil, hayatımızın her anında yeni mikroplar vücudumuza girebilir ve belirli etkiler yaratabilir. Bunu nereden mi biliyoruz?
İnsan vücudunda yaşayan mikroplar mercek altına alındığında, mikropların da tıpkı insan hücreleri gibi genlerinin ve DNA’larının olduğu ortaya çıktı. Bir insan hücresinde var olan hücre sayısı ortalama yaklaşık 20.000 gendir. Bir bakteride ise 2000 civarında gen bulunur. Bir insan bedeninde ortalama 1000 farklı bakteri olabilirken, bu durum 2 milyon farklı genin varlığına işaret ediyor.
Bu demek oluyor ki insanlar, sahip oldukları 20.000 gen ile davranışlarının ve görünüşlerinin şekillendiğini sanıyor ancak her insanın içerisinde yaklaşık 2 milyon bakteri geni bulunuyor. Yani bir insan, toplamda 2 milyon 20 bin gen ile şekilleniyor.
Bakterilerin İyileştirici Gücü Keşfediliyor
Bu güne kadar, bakterilerin hasta edici özellikleri bilinirken artık onların iyileştirici gücü keşfedilmeye başlandı. Eğer bakterilerin detaylı bir gen haritaları elde edilebilirse, o zaman insan bedenini iyileştirmenin ve daha sağlıklı hale getirebilmenin bir yolu keşfedilmiş olunacak. Geçmişte bu konu, DNA’nın bilgisayarlar ile işlenebilmesi için gereken teknolojinin olmaması nedeniyle gündeme gelememişti. Şimdi ise teknolojideki bu engel ortadan kalktığından bakteriler ile ilgili araştırmalar hızlı bir şekilde gerçekleştirilmeye başlandı.
San Diego Üniversitesi, 12.000 kişiden topladıkları bakterilerin haritasını çıkardı. Buldukları veriler ile katılımcıların kişisel bilgilerini eşleştirdiklerinde, bakteriler ile insanların yaşam tarzlarının bağlantılı olduğu ortaya çıktı. Buna göre insanların yaşadıkları yer ve beslendikleri gıdalar gibi farklılıklar, bireylerin sahip oldukları bakterilerin genlerini de değiştiriyor. Hatta insan hücrelerinin %99.99’unun benzer olduğu düşünüldüğünde, herkesi birbirinden ayıran en önemli farklılığın bakteriler olduğu ortaya çıkıyor.
Bakteri Testi ile Sağlıklı Bir Yaşam
Araştırmalara göre sağlıklı katılımcıların vücutlarında bulunan bakterilerin dengeli ve çeşitli olduğu görülüyor. Bu da içlerinde uyumlu bir bakteri kombinasyonu olan bireylerin sağlıklı olduğunu gösteriyor.
Günümüzde bakteriler ile sağlıklı bedenin ilişkisi henüz tam olarak kesinleşmedi ancak bu alanda, gelecekte önemli araştırmaların yapılması bekleniyor. Bakterilerin vücuda olan etkisini araştıran girişimciler arasında bir Türk şirketi de yer alıyor.
ENBIOSIS adlı biyoteknoloji şirketi, insan bağırsağında bulunan bakterileri analiz etmek için bir tür yapay zeka algoritmasına sahip. Eve gönderilen bir kit ile dışkınızdan numune alıyorsunuz ve kiti şirkete gönderiyorsunuz. Numunedeki bakterilere yapılan DNA analizi sonucunda besin skorlarınızı ortaya çıkıyor. Kilo vermeye veya almaya olan yatkınlığınız, kaliteli uyku düzeni için ne kadar uygun olduğunuz gibi sonuçlar elde ediyorsunuz. Aynı zamanda Antibiyotik Hasarı, Laktoz Hassasiyeti ve Gluten Hassasiyeti gibi sağlığınızı oldukça ilgilendiren konulardan önemli bilgilere ulaşabiliyorsunuz. Bağırsaklarınızın bakteri ekosisteminin ihtiyacı olduğu besinleri öğrendikten sonra kişiye özel prebiyotikler veya özel diyetler sayesinde daha sağlıklı bir bedene kavuşabiliyorsunuz.
Geleceğin İlginç Mesleklerinden
Bağırsakların, insan sağlığı için önemli olduğu biliniyor. Bu alanda en sık kullanılan yöntemler ise antibiyotiklere dayanıyor. Fakat antibiyotikler zararlı bakterilerin yanında faydalı olanları da öldürdüğünden, alternatif bir çözüme ihtiyaç duyuluyor. Bu da geleceğin ilginç mesleklerinden birinin doğuşunu tetikliyor!
Numune testi sonucu dengeli ve çeşitli bakterilere sahip olan insanlar yapacakları her dışkı bağışından 40 dolar kazanıyor. Bu dışkılar neredeyse hiç işlem görmeden hap kapsüllerine koyularak bir tedavi yöntemi haline getiriliyor. Bağırsağında yeterli düzeyde bakteri bulunmadığı tespit edilen insanlar bu haplardan kullanarak bağırsaklarında denge ve çeşitliliği sağlıyor.
Söz konusu haplara kahverengi mermi veya biyolojinin karanlık maddesi gibi adlar verilmiş durumda. %100 doğal ve organik olan bu tedavi yöntemi henüz yaygın değil. Ancak antibiyotiklerin %40 ve bu yöntemin %89 işe yaradığı hesaba katıldığında, gelecekte bu hapları sıklıkla göreceğimiz düşünülüyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...