Her ülkenin eğitim sistemleri birbirinden farklıdır. Ülkelerin gelişmişlik oranları, okur-yazar seviyesi ve devlet politikaları bu sistemleri etkileyen faktörler arasındadır.
Bugün sizler için 2021 yılının en iyi eğitim sistemlerine sahip ülkelerini araştırdık. Bununla bağlı olarak hangisi daha çok mezun oranına sahip, hangisi daha çok tercih ediliyor ve listenin en başında hangi ülke var bunları da anlatacağız.
1-Güney Kore
[caption id="attachment_2638" align="aligncenter" width="800"]
Güney Kore Eğitim Sistemi[/caption]
Öncelikle şunu belirtmem gerekir ki, Güney Kore eğitim sistemi diğer ülkelere kıyasla dünyanın en zor eğitimine sahip ülke olarak adlandırılır. Bunun nedeni ülke olarak eğitime çok önem verirler ve bu onların için sadece bir zorunluluk değil aynı zamanda çok ciddiye aldıkları bir konudur.
Güney Kore devleti eğitime oldukça yüksek bir bütçe ayırmaktadır. Her okulu için gerekli bütün malzemeleri ve bilgi erişimini sağlamaktadır. Okul seviyeleri fark etmeksizin öğrenciler haftanın 7 günü okula gitmektedir ve günlerinin en az 12 saatini ders çalışmaya ayırmaktadırlar.
Güney Kore'de eğitim sadece okulla sınırlı tutulmamakta, okul sonrası etütler ve özel dersler de öğrenciler tarafından çokça tercih edilir. Ülkede eğitimli bir vatandaş olmak o kadar önemlidir ki üniversite diploması olmayanlara ikinci sınıf gibi davranırlar.
Güney Kore eğitim sisteminde öğrenciler ilkokuldan başlayıp üniversiteye kadar bir çok alanda zorunlu dersler alırlar. Örneğin; Matematik, İngilizce, Korece, Sosyal Bilgiler, Bilim, Sanat ve Müzik gibi.
Daha sonrasında ise hangi alanda uzmanlaşmak istediklerine göre gitmek istedikleri okulu seçerler. Üniversiteye girmek için Kolej Skolastik Yetenek Testi (CSAT) girerler.
2-Japonya
[caption id="attachment_2655" align="aligncenter" width="1460"]
Japonya Eğitim Sistemi[/caption]
Güney Kore'den sonra dünyanın en iyi eğitim sistemine sahip ülkesi Japonya'dır. Güney Kore gibi Japonya'da bütçesinin büyük bir kısmını eğitime ayırmaktadır. Japonya'da toplam zorunlu eğitim süresi 9 yıldır.
Öğrencilerin eğitiminin büyük bir kısmı ahlaki değerlere ve kişisel karakter gelişimlerine odaklanmıştır. Genellikle derslere devam zorunluluğu bulunmaktadır ve öğrencilerin aldıkları eğitimler dünya standartlarının çok üstündedir.
Japonya'da ilkokul eğitimi ücretsizdir ve zorunludur. İlkokulu bitirdikten sonra ortaokul eğitimi de zorunlu olup 3 yıl sürmektedir. Okulların çoğunluğunda üniforma zorunluluğu yoktur ancak hangi okulda okudukları belli olsun diye arma veya şapka takma zorunluluğu vardır.
Japonya eğitim sisteminde özgürlük ve bireysellik gibi kavramlar yoktur. Okullar öğrencileri grup çalışmalarına odaklı yetiştirirler ve buna bağlı olarak kurallarla öğrencileri kontrol ederler.
3-Singapur
[caption id="attachment_2652" align="aligncenter" width="700"]
Singapur Eğitim Sistemi[/caption]
Singapur'da öğrenciler zorunlu eğitime 7 yaşında başlarlar. Ülke olarak okul öncesi eğitimi isteğe bağlı tutuyorlar. Diğer ülkelere benzer olarak ilkokul eğitimi zorunlu ve ücretsizdir fakat burada çocuklarını okula göndermeyen ebeveynler cezalandırılırlar.
Singapur'daki ilkokullardaki amaç çocukların ana dillerinin temel yapısını iyice öğrenmesidir. Onun dışında ekstra matematik ve İngilizce dersleri görürler. İlkokulu bitirdikten sonra ise Ortaokula geçmek için ilkokul bitirme sınavına girerler.
Ayrıca Singapur eğitim sisteminde ortaokul genellikle 4 bazen 5 yıl sürebilmektedir. Öğrenciler 4 yılı tamamladıktan sonra Cambridge General Certificate of Education adlı sınava girerler. Eğer bu sınavda başarılı olurlarsa ortaokulda 1 sene daha okumaya hak kazanırlar.
Sonunda öğrenciler zorlu sınavların ardından üniversiteye girmeye hak kazanır. Singapur Teknoloji Üniversitesi dünyanın en iyi 100 üniversitesi arasındadır. Bu sebeple aslında eğitime ne kadar önem verdiklerini ve ne kadar iyi olduklarını anlayabilirsiniz.
Diğer Sıralamalar:
4-Hong Kong
5-Finlandiya
6-Birleşik Krallık
7-Kanada
8-Hollanda
9-İrlanda
10-Polonya
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...