Henüz yakın bir geçmişe kadar gözümüzdeki gözlükler oval mi, kemik mi, güneşe duyarlı mı olsun derken, bir rüzgâr gibi hayatımıza lensler girdi. Çağ dijital olur da lensler bu forma ayak uydurmaz mı? İnovasyonda çığır açan teknoloji devleri, insanların kullanımda yalnızca ihtiyaç odaklı değil, yaşamı ekstra kolaylaştırıcı buluşlara devam ediyor.
Akıllı anlamına gelen ‘’smart’’ kelimesini birçok eski teknolojinin başına getirdiklerinde artık biliyoruz ki o teknoloji evirilmiş ve dijital çağa ayak uydurmuştur. Smartphone, Smartwatch derken işte karşınızda; Smartlensler.
Magnimimind Inc. Şirketinin kurucu ortağı olan Dr. Murat Baday 2013 yılından bu yana alanında yaptığı teknoloji çalışmalarına, tıbbi bir teknoloji şirketi olan Smartlens şirketinin de kuruculuğunu yaparak büyüyen bir girişimcidir.
Smartlens Nedir?
Dr. Murat Baday tarafından göz tansiyonunu kontrol altında tutulması için Stanford’da bir şirket kuruldu. Bu şirkette mevcut olan lensleri öncelikle kontak lense çevirme çalışmalarına başlandı. Lenslerin içerisine yerleştirilen mikro kanallar yerleştirilerek bu kanallar gözdeki basınca duyarlı hale getirildi.
Basınç arttıkça, lense doğru bir baskı uygulanması sonucunda lensteki mikro kanalların renkleri değişim gösteriyor. Basıncı algılayan bir nevi barometre görevi addedilmiş bu lensler kullanıcılarda selfi çekerek tansiyonun analizini sağlıyor. Telefonlara indirilen uygulamasına gönderilmiş lensin o andaki durumu göz tansiyonunu belirliyor. Belirlenmiş bu tansiyon değerini ise isteğe bağlı olarak ilgili alandaki doktorunuza gönderebiliyor veya göz tansiyon değerlerinizi kayıt altına alabiliyorsunuz.
Göz Tansiyonu (Glokom) Nedir?
Belirtilerini çok sezdirmeden ilerleyen sinsi bir hastalık olan göz tansiyonu, halk arasında ‘’karasu hastalığı’’ olarak da adlandırılmaktadır. Tedavi edilmediği veya zaman kaybının ileri boyutlarda olduğu durumlarda görme kaybına yol açan göz tansiyonu, gözün içindeki sıvının basıncının, gözde görmeyi sağlayan göz sinirlerine aşırı basınç uygulaması ile de tarif edilebilir. Her yaşta rastlanma riski olsa da daha çok 40 yaş üzeri bireylerde görülen göz tansiyonu her yıl iki defa kontrol edilmesi gereken bir hastalıktır. 2020 itibariyle dünyada yaklaşık 80 milyon, ülkemizde yaklaşık 500 bin, Amerika Birleşik Devletleri’nde yaklaşık 3 milyon civarında glokom hastası bulunmaktadır. Hastalığın insanlığa karşı en büyük gücü ise belirtisinin olmayışıdır.
Smartlens’in Avantajı
Dünya tıp literatüründe göz tansiyonunun kontrol altında tutulabilmesi ve saptanması için birçok belirlenmiş test metotları vardır. Hatta söz konusu hastalığın testini gerçekleştirmek için ekstra araç gereç ve yardımcı materyaller de bulunmaktadır. Smartlens ise, hydrajel ve tipik lens maddesinden yapılması sebebiyle gözün hassasiyetine dikkat eden ve uyum sağlayan güvenli bir çözüm olmayı başaran tek test olma başarısına sahiptir. Üstelik bir sağlık merkezine gitmeden telefonlar aracılığı ile bu testleri yapmakta konfor ve hızı insanların hizmetine sunmaktadır.
Smartlens’in Kullanımı
Smartlensler glokom hastalarının doktor kontrolleri sonuncunda belirlenen kontrol periyotları ile kullanılmaktadır. Doktorun hastası için istediği test sıklığı belirlenmesinin akabinde hasta smartlens ile ölçüm yapabilir. Örneğin; hasta doktoru tarafından üç günde bir teste bekleniyorsa, teste gitmek yerine hasta lensi takıp selfi çekip testi uygulayabilecek, ardından sonucu doktoru ile paylaşabilecektir.
Dr.Murat Baday Kimdir?
Stanford Scientist ve Smartlens şirketlerinin kurucu ortağıdır. Doktora derecesinde bir bilim uzmanı olan Baday, Urbana-Champaign’de bulunan Illinois Üniversitesi’nden Hesaplamalı Biyoloji ve Biyofizik alanında yüksek lisans derecesi almıştır. Baday, 2013 yılından bu yana Stanford Research Biyomühendislik ve Radyoloji Bölümlerinde kanser ve yapay zeka üzerine araştırmalar da yapmaktadır. Şuanda halen yapay zeka ve kanser üzerine çalışan Dr. Murat Baday, biyomühendislik, parçacık fiziği ve biyoteknoloji alanlarında girişimlerine devam etmektedir.
Dünya tıp literatürüne bu katkısı ile adından çokça söz ettirecek olan Murat Baday, görünen o ki yalnızca bir girişim dâhisi değil, aynı zamanda faydalı bilimi insanlara sunmayı da kendine görev edinen bir iyilik elçisi. Umarız teknolojisi kısa zamanda yaygınlaşır. Ve tabii ki kanser ve yapay zeka çalışmalarının faydalı sonuçlarının da bekliyor olacağız.
Akıllı lensler konusunda fikirlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz. Eğer takip ettiğiniz bu tarz girişimler ve girişimciler varsa bize yazabilirsiniz. Yorum ve paylaşımlarınızı bekliyoruz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...