Yıllardır yapmayı düşündüğünüz, her gece rüyasını gördüğünüz, artık yeter kendi işimi yapmalıyım dediğiniz bir girişim projeniz var! Ama ne zengin bir aileniz var nede çevrenizde size inanan insanlar var. Sadece inancınız ve size inanan bir ekibiniz.
İşiniz zor! Ben söyleyeyim size! Durun durun hemen enseyi karartmayın. Girişimcilik cesaret işidir zaten. Eğer cesaretiniz yoksa bence hiç girişmeyin zaten. Geçen yazımda girişimciliğin bana öğretiği şeylerden bahsetmiştim. İsteyen bu yazımı da buraya tıklayarak keyifle okuyabilir.
Sosyal medya çağında yaşamanın, kariyeriniz olarak girişimciliği seçtiyseniz, kesinlikle bazı avantajları vardır. Günümüz girişimcileri, işlerini genişletme ve sosyal medya yardımıyla hedef kitleye ulaşma anlamında çok şanslılar.
Bu, beraberinde bütün girişimcilere küresel pazarlara girme fırsatı ve o pazarlarda rekabet etmelerini sağlamaktadır. Modern dünyada girişimcilik, liderlik kalitesine sahip herhangi bir bağımsız bireyin tercih edeceği çok güzel bir kariyer fırsatıdır.
Özgür olmak, kendi işinizin sahibi olmak, iz bırakmak, daha çok insana ulaşmak, çok para kazanmak. Motivasyon kaynağınız ne olursa olsun girişimcilik yolu gerçekten çok zor bir yol. Size girişimcilik nedir diye sorsam hemen kan, ter, göz yaşı dediğinizi duyar gibi oluyorum.
İlginizi Çekebilir: Girişimciliğin Bana Öğrettiği 10 Harika Hayat Dersi!
İnternet ve Girişimcilik
İnternetin yaygınlaşması ve dijital dünyanın gelişmesi sonucu ortaya çok farklı istatistikler çıktı. Önceden işinizin tanıtımını/reklamını yapabileceğiniz sadece bir iki kanal varken şimdi sayısız kanal var. Bu kanallardan günümüzde en etkili olanı ise sosyal medya platformlarıdır.
Önceden bir işletme kurulduğunda uzmanlık becerilerini ortaya koymak ve bunu diğer insanların öğrenmesi için en az 3–5 yıl geçmesi gerekiyordu. Şu anda ise bu süre 1–2 yıla düşmüş durumda.
Twitter, Instagram, Facebook, YouTube gibi popüler sosyal medya mecralarında işinizi büyütmek hiçte sanıldığı gibi zor değildir. Takipçilerinizle iyi bir etkileşim ihtiyacınız olan tek şey aslında. Bu etkileşimi yakalamak işin püf noktası. İçeriklerinizi hedef kitlenize uygun üretmek, takipçilerinizin karşısına her zaman yeni bir şeylerle çıkmak amacınıza ulaşmanıza yardım edecektir.
Linkedin mecrası profesyonellerin buluştuğu,etkileştiği,paylaştığı bir mecra. Burada aktif bir hesabınızın olması, bu hesabı etkileşimli tutmak önceliğiniz olsun. İş modelinizle ilgili insanlara davet mesajı gönderebilir onları ağınıza ekleyebilirsiniz. Ağınızın iş modelinizle ilgili profesyonlellerden oluştuğuna çok dikkat etmeniz gerekiyor.Aksi takdirde paylaşımlarınıza alacağınız etkileşim oldukça az olacaktır. Lider iş insanlarına ürün ve hizmetlerinizi anlatın,böylece ihtiyacı olan kişi sizi tercih etmek isteyecek ve böylece onların yakın takipçi çevresinede ulaşmış olacaksınız.LinkedIn de hem kişisel hesap açabilir hemde işinizle ilgili bir şirket sayfası açabilirsiniz. Bu yazıyı okuyup LinkedIn de harakete geçen arkadaşlarıma sesleniyorum beni hemen ağınıza ekleyebilirsiniz. LinkedIn de takip ettiğim girişimlerden BukyTalk‘ı sizde takip edebilirsiniz.
İnstagram, önceleri sadece güzel anlarınızı paylaştığınız global bir paylaşım mecrasıyken şimdilerde işletmelerin ve markaların bir pazarlama aracı halini almış durumda. Bundan bir girişimci olarak faydalanabilirsin. İşletme hesabınızı açıp ürün ve hizmetlerinizin tanıtımını, satışını kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsin. Burada influencer(etkileyen)kişilerle çalışabilirsin. Onlara ürün ve hizmetlerinin birer örneğini hediye edebilir, yada güzel bir deneyim yaşatabilirsin. Böylece onların takipçilerinede erişim imkanı elde edebilirsin. Bu konudan bahsederken son yıllarda İnfluencer marketing alanında öne çıkan bir arkadaşımdan bahsetmeden geçemeyeceğim. Adı Burak Bozkurt. Kendisi 51 Dijital Influencer ajansının kurucusu. Burak’ı takibe alabilir bu dünyada neler olup bittiğini daha yakından öğrenebilirsiniz.
YouTube
Youtube deyince aklınıza hemen YouTube üzerinden zengin olan YouTuber lar geldiğine eminim. Evet YouTube mecrasında kaliteli ve sürekli içerikler üretebilirsen iki yıllık bir devamlılık ve yatırımın ardından burada çok güzel bir noktaya gelebilirsin. İşinin milyonlarca insana bir anda ulaşmasını sağlamak Youtube sayesinde hiçte zor değil. YouTube mecrasında nasıl var olunur ve ne tür içerikler üretmen gerektiğiyle ilgili bir çok online eğitime ulaşabilirsin. Üstelik bunların çoğu ücretsiz. Udemy ve diğer eğitim platformlarında çok güzel eğitimler var. Bunlardan hemen yararlanmaya başlayabilirsin. Haydi, harekete geçmedin mi hala? Rakiplerin çoktan yerini aldı bile!
Facebook ve diğer mecralarda da markanı veya iş modelini tanıtabileceğin bir çok yöntem bulunmakta. Takipçi sayını artırmak ve onlarla sürekli etkileşim halinde olmak işini büyütmene oldukça fayda sağlayacaktır. Facebook üzerinde takip ettiğim çok güzel bir girişim var. Postnick Kurucuları Yiğit Çallı ve Buğra Kocatürk.
Küçük Tavsiyeler!
Şikayet Etmeyin!
Çevremde görüştüğüm bir çok girişimci arkadaş sürekli bir şeylerden şikayet ediyor. Şans vermiyorlar, ürünü satın almıyorlar, inanmıyorlar, ödeme yapmıyorlar gibi.
Girişimciliğe adım atar atmaz bu gibi olumsuz durumlara karşı kendimizi hazırlamanız gerekiyor. Aksi takdirde ilk günkü heyecanınızdan eser kalmaz ve başlamanızla bitirmeniz bir olur.
Çevrenizi genişletin
Girişimcilik yolculuğunda bir çok insanla tanışma fırsatı yakalayacaksınız. Bu fırsatları iyi değerlendirin. Çevrenizi sürekli genişletmeye ve onlarla etkileşimde olmaya çalışın.
Kendinizi Geliştirin
İlgili ilgisiz her şeyi öğrenmeye çalışın demek istemiyorum ama asgari finansal okur yazarlık, yazılım,marketing konularında azda olsa bilgi sahibi olun. Çünkü başladığınızda bunların hepsiyle tek tek sizin ilgilenmeniz gerekebilir. En azından belli bir aşamaya kadar.
Başarılı Girişimcileri Örnek Alın
Girişimcilik yolculuğunuzda hem size mentorluk yapabilecek, hemde ilham verecek insanlara ihtiyacınız olacak. Kendinize yakın bulduğunuz kişilerle iletişime geçerek, onların hikayelerini öğrenerek, kendinize güzel dersler çıkartabilirsiniz.
Bol Bol Kitap Okuyun
Eğer zamanınız olursa muhakkak kitap okuyun. Dünyayı ve pazarı anlamanızı kolaylaştıracak olan şeylerin başında kitaplar gelir. Okumanızı tavsiye edeceğim kitaplar ayrı bir yazı konusu olduğu için bu konuyu gelecekte yazacağım yazıya havale ediyorum.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...