2019 Coronavirus Pandemisi ile beraber küresel anlamda dijitalleşme süreci büyük bir ivme kazandı. Yaşanılan sosyal izolasyon ve karantina dönemi internet ve sosyal medya kullanımı için büyük bir dönüm noktası oldu.
İlginizi Çekebilir: TikTok Yeni Özelliğini Tüm Kullanıcılara Sunuyor
Sosyal Medyanın Etkisi
Pandemi ile birlikte gündelik yaşamda internet ve sosyal medya kullanımında çok büyük bir artış yaşandı. Kişileri, toplulukları zaman ve mekandan bağımsız olarak bir araya getirmesi ve anlık etkileşimlerde bulunulması aynı düşünce, inanç ve zevklere sahip insanların bir araya gelip bir topluluk oluşturması, interneti kültürü oluşturan 7. öge konumuna getirdiğini söyleyebiliriz. Kanadalı iletişim uzmanı Marshall McLuhan’ın da dediği gibi, bugün tüm dünyanın birbirinden haberdar olduğu bir topluluk haline geldiği küresel köyde yaşamaktayız ve bu küresel köy kavramı günümüz dünyasında internet ve sosyal medya sayesinde karşılık bulmaktadır.
İnternetin, sosyal medyanın etkisi ve öneminden kısaca bahsettiğimize göre günümüzde sosyal medya denilince akla ilk gelen platformlardan birkaçına gelin beraber göz atalım.
Sosyal Ağalar: Facebook, Instagram ve TikTok
Kepios analizine göre; internet kullanıcılarının son 10 yılda iki katından fazla artarak 2012’nin başında 2,18 milyar iken 2022’nin başında 4,95 milyara çıktığını ortaya koymaktadır. Bu durum sosyal medya platformları için çok daha fazla bir büyümeyi getirdi. Yapılan araştırmalara göre sosyal medya kullanıcıları son on yılda internet kullanıcılarından daha hızlı bir büyüme kaydetti. Bugünkü toplam 4,62 milyar sosyal medya kullanıcısı sayısı, 2012’de belirlenen 1,48 milyar rakamdan 3,1 kat daha fazla. 2022 yılının başında We Are Social’ın yayınlamış olduğu Dijital 2022 Küresel Genel Bakış Raporu’na göre; geçen yıl 424 milyon kullanıcının sosyal medya yolculuğuna başladığını gösteriyor. Bu, günde ortalama 1 milyondan fazla yeni kullanıcı ya da her saniye yaklaşık 13.5 yeni kullanıcıya eşit. Dünyanın “favori” sosyal medya platformlarında yılların eskitemediği yaşlı kurt Facebook hala başı çekmekte. Instagram 4. sırada olmasına rağmen küresel internet kullanıcılarının yüzde 14,8’i Instagram’ı favori platformları olarak tanımlarken, bu oran Facebook için yüzde 14,5. Ancak bu oranları değerlendirirken sosyal medya platformlarının yaşlarını da hesaba katmak gerekir. 2004 yılında kurulan Facebook, 2012 yılı itibariyle de dünya çapında en çok ziyaret edilen site olmuştur. Yani 18 yıllık bir serüveni olan Facebook’un kullanıcı sayısının bu denli yüksek olması beklenen bir durum.
Instagram vs TikTok
Instagram serüvenine 2010 yılında başladı ve 2018 yılında 1 Milyar kullanıcı sayısına ulaştı. Aktif kullanıcı sayısıyla beraber dünya çapında bir yer edinen Instagram rakipleriyle savaşmak için kendini sürekli yenilemekte. 2016 yılı Ağustos ayında Instagram Hikâyeler özelliğini başlatmasıyla birlikte Snapchat uygulaması büyük bir kayıp yaşadı. Haziran 2018 yılında Instagram, YouTube ile rekabet etmeyi amaçlayan bir video platformu olan IGTV'yi kullanıcıların beğenisine sunmuştu. Ancak beklenen ilgiyi görmeyen İGTV 2022 yılının Mart ayında kaldırıldı. Temmuz 2020’de ise Tik Tok ile rekabet etmek için tasarlanmış kısa biçimli bir video özelliği olan Reels'ı duyurdu. son zamanların hızla yükselen uygulamalarından biri olan TikTok şu anda Instagram’ın en büyük rakibi olma yolunda.
Sosyal Medyanın Yeni Trendi
The Wall Street Journal'ın elde ettiği şirket içi belgelere göre, Reels özelliği, henüz beklenen yükselişi yakalayamadı. "Creators x Reels State of the Union 2022" isimli belgede yer alan bilgilere göre; kullanıcılar her gün TikTok’ta 197.8 milyon saat vakit geçirken bu rakam Instagram kullanıcıları için daha düşük. Kullanıcılar 17.6 milyon saat Reels izliyor. Reels Instagram’ın, TikTok’tan aldığı en büyük özelliklerden biriydi. Instagram ardından bu özelliği daha da geliştirerek özelliğin arayüzünü tamamen platforma uyguladı. TikTok’a giriş yaptığınızda sizi ilk tam ekran, dikey bir video karşılıyor. Instagram’da bu özelliği alıp “videoyu daha öne ve merkeze getirmek” için tasarlandığını söylüyor ancak Instagram, her geçen gün daha fazla oranda TikTok’a benzemeye devam ediyor. Instagram’ın ana şirketi Meta’nın yapmış olduğu kazanç çağrısında, Reels’in artık insanların Instagram’da geçirdiği zamanın %20’sinden fazlasını oluşturduğunu belirtti. Instagram rakibi TikTok’a daha çok benzemeye devam ettikçe, kısa biçimli video özelliklerine olan talep daha da artacak. Yine de, şu an için Hikayeler özelliği Instagram için Reels’ten daha büyük bir para kazancı sağlamakta. Çünkü Hikayelerde reklam satmak için daha fazla altyapı vardır. Şirket, Reels’e daha fazla para kazanma seçeneği eklemeyi planlıyor. Bakalım bu yeni özellikler Instagram’ı ne kadar etkileyecek ?
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...