Instagram, Twitter, Facebook ya da diğer sosyal medya uygulamaları başkalarıyla bağlantı kurmamızı sağlasa da dikkatli olmazsak tehdit oluşturabilir. Bazen sahte arkadaşlar, bazen sahte mağazalar, bazen de hesap çalınma riski bizi oldukça endişelendiriyor.
Dolandırıcılık Danışma Paneli (FAP) raporuna göre, sosyal medyada 2020-2021'de en az 61 bin suç duyurusu yer aldı. Hem bireyler hem de şirketler 120 milyon sterlinden (yaklaşık 1 milyar 411 milyon 306 bin TL) fazla kayıp yaşadığını bildirdi. Daha genel olarak, bilgisayar kötüye kullanım suçları geçtiğimiz yıl yüzde 36 artarak 1,7 milyona ulaştı. Bunun nedeni çoğunlukla sosyal medya ve e-postanın hacklenmesi.
ABD Federal Ticaret Komisyonu'nun bir raporuna göre ise, Y kuşağı (1981-2000 arası doğanlar) 40 yaş ve üzerindeki kişilere göre çevrim içi dolandırıcılık nedeniyle yüzde 25 daha fazla para kaybetme eğiliminde. Buna karşılık 40 yaşın üzerindeki kişiler mağdur olduklarında daha fazla para kaybediyor.
Peki, bir kişinin sosyal medya hesabını ya da banka hesaplarını çalarak yahut kişileri kandırarak dolandırıcılık yapanlardan korunmak için ne yapabiliriz? Bilmemiz gereken yaygın dolandırıcılık örnekleriyle gelin açıklayalım...
Piyango ve Hediye Kartı Dolandırıcılığı
[caption id="attachment_5772" align="aligncenter" width="696"]
Örnek bir hediye kartı.[/caption]
Sosyal medyada
Starbucks gibi popüler mağazalardan ücretsiz hediye kartları verdiğini iddia eden veya piyango kazandığınızı duyuran gönderiler görebilirsiniz. Bunlara tıkladığınızda bilgilerinizi girmenizi isteyen bir siteye yönlendirilirsiniz. İstedikleri bilgiler değişebilir. Telefon numaranızın gizlice sizden veri ücretlerini tahsil etmesini isteyebilirler. Bir piyango gönderisinde ise paranızı havale etmek için banka bilgilerinizi isteyip paranızı çalabilirler.
Hiç girmediğiniz bir piyangoyu kazanamayacağınızı unutmayın. Sitelere kişisel bilgilerinizi, özellikle de banka bilgilerinizi vermekten kaçının.
Dedikodu Dolandırıcılığına Denk Geldiniz mi?
[caption id="attachment_5776" align="alignnone" width="696"]
Örnek bir haberde, "Steve Jobs aslında yaşıyor, fotoğrafa bak" ifadesi yer alarak merak uyandırıyor.[/caption]
Üstteki görseldeki gibi bir reklamda "Michael Jackson’ın ölümüyle ilgili gizli ayrıntılar!" tarzı bir başlığa tıklamak sizi dolandırıcıların ayağına götürebilir. Kişi tıkladığında, en son Adobe Flash'ı indirmesini isteyen bir sayfaya yönlendirilir. Tıkladığınızda ise bir bot Truva atı veya başka bir kötü amaçlı yazılım cihazınıza inecektir.
Dedikodu başlıklarına karşı dikkatli olun ve kaynağın URL'sine bakın. Adobe Flash'ı indirmeniz istenirse, yönlendirildiğiniz sayfa yerine doğrudan Adobe sitesinden indirin.
Gelen Kutularına Düşen Bağlantılara Dikkat!
[caption id="attachment_5779" align="aligncenter" width="696"]
Mesajlardaki bağlantılara tıklamayın, güvendiğiniz kişilerden gelse bile! Çünkü çevremizdeki kişilerin hesapları çalınabilir ve dolandırıcılar kişinin profiliyle mesaj atarak aranızdaki bağı kullanabilir.[/caption]
Facebook ya da Twitter'da "Bu fotoğrafınızı gördünüz mü?" veya "Bu blogun senin hakkında söylediği doğru mu?" gibi mesajlar gelebilir. Mesajda sosyal medya sitesiyle aynı gibi görünen bir sayfaya bağlantı bulunur ve sizden oturum açmanız istenir. Bu şekilde, hesabınıza erişip oturum açma bilgilerinizi çalabilirler. Web sayfasının tam konumunu gizleyen kısa URL'lere tıklamaktan kaçının.
Yalnızca bağlantılarınızın size mesaj göndermesi için mesaj ayarlarını düzenleyebilirsiniz. Ayrıca ne olursa olsun şüpheli bağlantıları tıklamayın. Sosyal medyada oturum açarken, URL'nin doğru olduğundan emin olun.
Para İsteyen Mesajların Kimliğinden Emin Olun
[caption id="attachment_5780" align="aligncenter" width="960"]
(Fotoğraf: Getty)[/caption]
Bir arkadaşınız veya aile üyeniz, "İstanbul'da mahsur kaldım ve cüzdanım çalındı. Lütfen para gönderin!" mesajı atıyorsa dikkat! Bu tür mesajlar birinin kişinin hesabına girdiğini veya onu taklit etmek için bir profil oluşturduğunu gösterebilir. Oldukça popüler bir dolandırıcılık türüdür. Böyle bir durumda kişiyi teyit edin. Asla kimseye körü körüne para göndermeyin.
Facebook'ta Sıklıkla Önümüze Çıkan IQ Testleri
Başta Facebook olmak üzere birçok platform IQ testi yaptığını ileri süren uygulamaları barındırıyor. Testlere kayıt yaptıranlar aynı zamanda çeşitli kısa mesaj hizmetine de abone oluyorlar. Facebook'ta kullandığınız eklentilere veya uygulamalara karşı dikkatli olun. Çoğunlukla bu eklenti ve uygulamalar profil bilgilerinize tam erişime sahiptir.
Bununla birlikte kişilik tipinizi, hangi ünlüye benzediğinizi veya size gerçek olamayacak kadar iyi bir ödül vermeyi vaat eden çevrim içi anketler de gizli tehditleri beraberinde getirir. Genellikle girdiğiniz verilerin üçüncü şahıslara satılmasına izin veren hüküm ve koşulları kabul edersiniz. Ayrıca, uygulama geliştiricisinin profilinizden, arkadaşlarınızdan ve IP adresinizden hakkınızda pek çok bilgi edinebileceğini unutmayın.
"Eski Sevgilim Beni Özlemiş Mi?" Derken Dolandırılabilirsiniz
[caption id="attachment_5788" align="aligncenter" width="800"]
Profile bakanları gösterdiğini iddia eden uygulamalara güvenmeyin.[/caption]
Özellikle Instagram için profile bakanları gösterdiğini iddia eden uygulamalar mevcut. Ancak bu uygulama ve sitelerin neredeyse tamamının amacı size sadece profilinize bakanları göstermek değildir. Aynı zamanda bilgilerinizi çalabilir, hesabınızı yönetebilir ve profilinizi birçok kötü amaca alet edebilir. Bu tür uygulamaların gerçekten profilinize bakanları gösterip göstermediği de tartışılır.
Sosyal Medya Hesaplarınız için Bilmeniz Gerekenler
[caption id="attachment_5789" align="aligncenter" width="696"]
Dijital platformlarda kişisel bilgilerinizi paylaşmayın, mahremiyetinizi mümkün olduğunca koruyun ve güvenlik önlemlerini bilin.[/caption]
Sosyal medya dolandırıcılıkları giderek daha karmaşık hale geliyor, güvenlik önlemleri arttıkça dolandırıcılar da yeni yöntemler keşfediyor ya da güvenlik sistemlerini kırmaya çalışıyor. Ancak birkaç basit adımla bu tür tehlikelerin büyük çoğunluğundan şimdilik kaçınmak mümkün.
Basit Birkaç Önlem Sizi Büyük Oranda Korur
[caption id="attachment_5790" align="aligncenter" width="696"]
Tıkladığınız sayfasının URL'sine dikkat etmek, kilit işaretini görmek, anti virüs programlarına sahip olmak, Wi-Fi ağının güvenilirliğinden emin olmak herkesin bilmesi gereken basit güvenlik önlemlerinden birkaçı. (Fotoğraf: Getty / Contributor)[/caption]
Tüm bunlara karşılık eğer sosyal medya üzerinden dolandırıldıysanız bir an önce harekete geçmelisiniz. Yapmanız gereken, şikâyet için en yakın
emniyet birimine ya da
Cumhuriyet Başsavcılığına müracaat ederek suç duyurusunda bulunmak.
Kaynaklar;
Federal Ticaret Komisyonu
Experian UK
Panda Security
Meta Compliance
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...