Birleşik Krallık'ta Office Communications tarafından sosyal medya alışkanlıkları üzerine yapılan bir araştırmaya göre 5-7 yaş arası her üç çocuktan biri sosyal medya profiline sahip. Sosyal medyada aktif olan 8-11 yaş arası grupta ise en popüler platform TikTok. 8-11 yaş arası kullanıcıların üçte birinin TikTok'da hesabı bulunuyor. Üstelik Çin menşeili Bytedance'a ait olan TikTok'da 13 yaş sınırı bulunuyor.
TikTok platformundan bir sözcüsü konu ile ilgili bazı açıklamalarda bulundu. Sözcü hem kayıt aşamasında hem de reşit olmama şüphesi taşıyan hesapların platformdan kaldırılması amacıyla minimum yaş gereksinimlerini uygulamak için belli süreçlere sahip olduklarını ve kendileri için topluluklarının ve özellikle de gençlerin güvenliğinden daha önemli bir şey olmadığını söyledi.
Yaş olarak daha küçük çocukların da 3-4 yaşındaki çocukların %16'si TikTok'ta video izliyor. Fakat bu yaş aralığındaki çocuklara ebeveynleri veya başka kişiler tarafından da videolar izletiliyor olma ihtimali var. Bu yaş grubunun kendi hesaplarını kullanıp kullanmadığı kesin değil.
Ofcom'da strateji ve araştırma direktörü olan görev yapan Yih-Choung Teh elde edilen bu bulguları çarpıcı olarak tanımladı. 11 ve 8 yaşında iki tane kız çocuğu olduğunu söyleyen Teh, akranlarının %60'ının sosyal medya profili olmasını biraz şaşırtıcı bulduğunu söyledi. Büyük teknoloji şirketlerinin şart ve koşullarında minimum yaş kısıtlarınï belirlediğini söyleyen Teh, bulguların, şirketlerin bu sınırları pek uygulamadığını gösterdiğini söyledi.
Teh'e göre ebeveynler, çocuklarının internette ne yaptığından haberdar olmalı. Teh, ne izlediklerini söylemenin kolay bir şey olmadığını ancak ebeveyn olarak çocukları ile bu konular hakkında iletişim kurma sorumlulukları olduğundan bahsetti.
İlginizi çekebilir: Sosyal Medyanın Ergenlik Dönemindeki Çocuklara Etkisi
Sosyal Medya Araştırması Hakkında Detaylı İstatistikler
Araştırmaya göre 3-4 yaşındaki çocukların ebeveynlerinin %22'si, 8-11 yaş aralığındaki çocukların %38'i çocuklarına asgari yaşlara gelmeden sosyal medya kullanım izni veriyor.
Instagram da aynı şekilde kullanılıyor ve yine Instagram için yaş sınırı 13 olarak belirlenmiş durumda. Fakat araştırmada yer alan diğer verilere göre sosyal medya kullanan birçok çocuk aynı sosyal medya platformunda birden çok profile sahip olmayı daha çok tercih ediyor. Araştırma sonuçlarında yer alan verilere göre ankete katılan 8-11 yaş aralığındaki her üç çocuktan ikisi aynı sosyal medya hesabında birden çok profile sahip.
Araştırma ayrıca 12-17 yaş aralığındaki her 5 çocuktan birinin interneti gizli modda kullandığını veya tarama geçmişini düzenli olarak temizlediğini ortaya koydu. Ancak her şey çok da kötü veya endişe verici değil. Çalışma tüm bunlarla birlikte çocukların dijital ortamda birçok olumlu deneyim de kazandığını belirtti.
Birçok endişeye rağmen 13-17 yaş aralığındaki çocukların %53’ü Ofcom ile yaptıkları konuşmada dijital ortamda bulunmanın zihin sağlıklarına iyi geldiğini belirtti. %17’lik bir dilim ise tam tersi şekilde düşünüyor.
Araştırma yetişkinlerin %70’inin yanlış ve çarpıtılan bilgileri tespit edebileceklerine inandıklarını buldu. Ancak araştırmanın devamında bu yetişkinlerin sadece %20’si gerçeği tespit edebildi. Ancak 12-17 yaş aralığındakiler için bu oranlar, yanlış bilgiyi tespit edebileceğini düşünenler için %75 ve tespit edebilenler için %10 civarındaydı.
Ofcom araştırmasında bazı şaşırtıcı veriler de var. Bunlardan bir tanesi yaklaşık her üç kişiden ikisinden fazlasının çevrim içi olan hemen hemen her şeye şüpheyle yaklaşması. Fakat burada önemli bir sorun genel olarak bu kişilerin kurgu ile gerçeği ayırt etme yetilerine inanılmaz derecede güveniyor olmaları. Fakat araştırmaya katılanların sadece %25’i sosyal medya platformlarındaki sahte profilleri fark edebildi.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...