Fintech girişimi Spendesk, C Serisi turuna yeni bir uzantı ekleme başvurusunda bulunduğunu duyurdu. Tiger Global, başlangıç için 114 milyon dolar (100 milyon €) yatırım yapacağını açıkladı. Şirket bugünkü finansman turunun ardından girişimin, 1,14 milyar dolardan (1 milyar avrodan fazla) fazla bir değere sahip olduğunu kamuoyu ile paylaştı.
Başka bir deyişle Spendesk Fransız teknoloji ekosistemi için artık yeni bir Unicorn girişimi. Fransa’da finansman haberleri son birkaç aydır hızla artıyor. Yalnızca Ocak ayında 5 girişim Unicorn girişim statüsüne ulaştı. Bu girişimler PayFit, Ankorstore, Qonto, Exotec ve Spendesk.
Yenilenmiş akıllı telefonlar ve elektronik cihazlar satan bir e-ticaret pazarı olan Back Market’de 5.7 milyar dolar değerine ulaştı.
Spandesk Şirketi Hangi Alanda Hizmet Veriyor?
Spendesk, Avrupa’daki orta ölçekli şirketler için kurumsal bir harcama yönetimi platformu. Çevrimiçi ödemeler için başlangıçta sanal kartlara odaklanan şirket, şimdilerde kurumsal harcamalarla ilgili her şeyin üstesinden gelmek için ürün tekliflerini çeşitlendirdi.
Spendesk müşterileri, çalışanları için kartlar sipariş edebilir. Ayrıca ekip üyeleri, ödenmemiş faturaları ödemek, gider raporlarını dosyalamak, bütçeleri yönetmek ve harcama raporları oluşturmak için bu platformu kullanabilir.
Spendesk, her şeyi tek bir hizmette sunmayı ve müşterilerin, harcamalarını ve gelirlerini kolayca takip edebilmelerini amaçlıyor.
Spandesk platformu 7’si 1 arada harcama yöntemi çözümü olarak tanımlanıyor. Bu da Spendesk şirketinin çalışanlar için banka kartı sipariş etmekten daha fazla ise yaradığını gösteriyor.
Kurucu ortaklardan biri olan ve şu anda şirketin CEO’luğunu yapan Rodolphe Ardant, başından beri bu hedefe sahip olduklarını ifade ediyor. Bu platformun harcamalar için operasyonel bir sistem haline gelmesini hedeflediklerini belirtiyor. Ürün üzerinde yaptıkları çalışmalarda tüm kullanım modellerini değerlendirdiklerini ve bu doğrultuda iş akışına karar verdiklerini de açıklamalarına ekliyor.
Spendesk özellikle dahili süreçlerin resmileşmesine yardımcı oluyor. Ekip süreçlerini tanımlayabiliyor, pahalı ödemeler için karmaşık onay iş akışlarını ayarlayabiliyor ve KDV çıkarma gibi bazı can sıkıcı görevlerin otomatikleşmesini sağlayabiliyor.
Spendesk orta ölçekli şirketlere ulaşmayı hedefliyor. Bunlar 50 ila 1000 çalışanı olan şirketler. Şirket CEO’su Ardant, bu çalışan sayısından daha az çalışana ve daha fazla çalışana sahip olan birkaç şirketle çalıştıklarını da ifade ediyor.
Şirketin şu anda yaklaşık 3500 müşterisi var. Bu müşterilerin yaklaşık yarısı Fransa’da. Geri kalan müşterilerin ise bir kısmı Almanya’da ve Birleşik Krallıkta. Birleşik Krallık müşterilerinin yalnızca 2021 yılında Spendesk aracılığıyla 3 milyar Euro harcadığı açıklandı.
Finansal açıdan merkezi bir konuma sahip olması nedeniyle Spendesk’in gelişmiş bir ara yüze ihtiyacı olduğu düşünülüyor. Başlangıç için Xero ve Datev tarafından kullanılan popüler muhasebe araçlarının çoğunun desteklenmesi planlanıyor. Ayrıca Spendesk, müşterilerinin işlemlerini dışarı aktarabilmesine olanak tanıyor. Bu da Spendesk müşterilerinin işlemlerini Sage, Cegid gibi diğer muhasebe yazılımlarından gerçekleştirmelerini kolaylaştırıyor.
Spendesk, son dönemlerde banka hesapları entegrasyonunu otomatikleştirme özelliği üzerinde çalışıyor. Bu çalışma birden fazla banka hesabına sahip olan şirketler için oldukça yararlı görünüyor. Spendesk bu özelliği müşteri kullanımına sunabilirse Alman bir tedarikçiye ödeme yapmak isteyen kişi, Alman banka hesabı ve Spendesk hesabı arasında kolayca transfer yapabilecek.
Avrupa'da Harcama Yönetimi
Spendesk Avrupa’daki tek harcama yöntemi değil. Yakın zamanda piyasa değeri 4,7 milyar dolar olan Pleo ve geçen yıl 180 milyar dolarlık harcamaya ev sahipliği yapan Soldo gibi bazı rakiplere sahip.
ABD’de Brex ve Ramp gibi şirketler oldukça yüksek hisse değerlerine ulaştı. Bu nedenle Spendesk, Amerikan şirketleriyle aynı konumda olduğunu düşünmüyor. Spendesk CEO’su Rodolphe Ardant, Amerika'da harcama yönetimi endüstrisi olarak görülmemeleri gerektiğini ifade ediyor. Bu platformun kurumsal kart endüstrisi olduğunu belirtiyor.
Ardant, Brex ve Ramp gibi şirketlerin ödeme yöntemi platformları olduğunu ve Avrupa’nın kurumsal kültürünün, krediye dayandığını ifade ediyor. Ödeme yöntemleri sunmadıklarını, ödeme süreçlerinin planlanmasını amaçladıklarını açıklamalarına ekliyor.
Spendesk ürün konumlandırma konusunda Amerika’daki yöntemlerden farklı bir yol izliyor. Bu nedenle Avrupa’da kullanılan bu harcama yöntemi girişiminin, ABD’ de başarılı olup olmayacağı şimdilik büyük bir merak konusu.
Şirketin başlangıç bütçesi kamuoyu ile paylaşılmadı. Ancak şirket CEO’su Ardant, Spendesk’in gelirinin her yıl 2 kattan daha fazla arttığını açıkladı. Bugün yapılan finansman turuyla birlikte Spendesk, önümüzdeki 2 yıl içinde ekip büyüklüğünü 3 katına çıkarmayı hedeflediğini duyurdu. Şirket 2023 yılına kadar 1000 çalışana sahip olmayı hedefliyor.
Dijital bankalar ve özellikleri hakkında detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...