Spotify, dünyanın en popüler isteğe bağlı müzik hizmeti olsa da, şirket, rakiplerinin sunduğu bazı seçenekleri yakalamakta garip bir şekilde yavaş kaldı. Aradaki farkın nihayet yaklaşan bir "Supremium" planıyla kapanabileceği söyleniyor. Peki Spotify Supremium tam olarak nedir ve alternatiflere karşı nasıl bir performans sergileyebilir?
İddiaya göre Supremium, Spotify'ın ilk olarak Şubat 2021’de piyasaya sürdüğü kayıpsız bir ses planı olan HiFi'nin son adı olacak. Katmanın başlangıçta 2021'in sonunda piyasaya sürülmesi gerekiyordu. Ancak şirket daha sonra gizemli bir şekilde sessizliğe büründü ve Ocak 2022'de sağlam bir lansman penceresine sahip olmadığını kabul etmek zorunda kaldı. Spotify başkanı Gustav Söderström, Mart 2023'te The Verge'e "Sektör değişti ve uyum sağlamak zorunda kaldık" diyerek bir tür HiFi'nin hala hayatta olduğunu doğruladı.
"Supremium" adı, Eylül 2023 Reddit sızıntısından ve tanınmış blog yazarı Chris Messina'nın Ekim 2023 Threads gönderisinden geliyor Spotify, bu markayı onaylamış veya yeni bir başlangıç tarihi gibi diğer ayrıntıları duyurmuş değil. Şimdiye kadar bildiğimiz her şey söylentilere ve Spotify'ın 2021 hedeflerine dayanıyor.
İlginizi Çekebilir: Yaratıcı Kodlama Nedir?
Spotify Supremium'un Özellikleri
Supremium'un imza özelliği elbette 24 bit kayıpsız ses olmalıdır. Supremium'un hangi codec bileşenlerini destekleyeceğinden emin olmasak da; kayıpsız olmak, üst düzey hoparlörleri veya kulaklıkları olan kişilerin parçaları mümkün olan en iyi kalitede dinlemesini sağlamalıdır. Spotify, sıfır gecikmeyi hedeflediği söyleniyor. Ancak kayıpsız ses genellikle bant genişliği üzerinde büyük bir talep oluşturduğundan, hücresel veri kotalarını hızla aşabileceğiniz için Wi-Fi üzerinde veya çevrimdışı önbelleği kullanmak isteyebilirsiniz.
Başka bir seçim çerçevesi özelliği, istemlere dayalı olarak yapay zeka tarafından oluşturulan çalma listeleri olabilir. Bu konuda çok az şey biliniyor. Spotify kısa süre önce podcast çevirisi konusunda OpenAI ile ortaklık kurdu, bu nedenle ChatGPT benzeri bir doğal dil arayüzü hayal etmek zor olmaz. Varsayımsal olarak, "Cadılar Bayramı için ürkütücü bir ortam çalma listesi" isteyebiliriz. Buna ek olarak Lustmord ve Raison d'être gibi karanlık ortam sanatçılarının yer aldığı bir çalma listesi alabilirsiniz.
AI ile birlkte, çalma listeleri için ek karıştırma araçları olabilir, örneğin BPM'ye göre parça sırasınızı ayarlamanıza izin veren bir "akıllı sıralama" özelliğiyle birlikte her şeyi nota ve tempoya göre otomatik olarak yeniden düzenleyebilir ve ayrıca türe ve ruh haline göre filtreleyebilirsiniz. Daha yumuşak şarkı geçişleri için seçenekler mevcut olabilir.
Bir sonraki özellik; 30 saate kadar sesli kitap erişimi sunmaktır. Bu, şu anda Birleşik Krallık ve Avustralya'daki Premium aboneler için mevcut olan 15 saatten bir artış olacak ve diğer ülkelere ulaşacak. Her iki seçenek de hala çevrimiçi sesli kitapları yöneten Amazon'un Audible'ı için bir tehdit oluşturabilir.
Son olarak, Supremium müşterileri tüm kitaplıklarını ruh haline, aktiviteye veya türe göre filtreleyelerek ve dinleme alışkanlıklarını analiz eden ve benzersiz zevklerini belirleyen bir "Soundcheck" alabilecekleri söyleniyor. Bu, ayrıntıların belirsiz olduğu başka bir alan olmakla birlikte potansiyel olarak , bilinçaltımızda goth, power metal veya J-pop gibi türlere ilgi duyup duymadığınızı keşfedebilmemize yardımcı olabilir.
Spotify Supremium Planının Maliyeti
Şu anki söylenti, tek bir dinleyici için Amerika’da 19.99 ABD doları olacağı yönünde.
Supremium'un sırasıyla iki veya altı dinleyiciye olanak tanıyan Duo ve Family sürümlerinin de yeni sürümle birlikte gelebilir. Premium Duo normalden 4$, Premium Family ise 6$ daha fazla olması beklentiler arasında.
Spotify Supremium ve Rekabet
Spotify uygulamasını rakipleriyle en belirgin karşılaşma noktalarından bir tanesi de Dolby Atmos ve Sony 360 Reality Audio gibi çoklu uzamsal ses formatlarını da destekleyen Tidal’in HiFi Plus planıdır.
Supremium'un uzamsal sese sahip olup olmayacağı belli değil. Ancak rekabet ve endüstri nüfuzu göz önüne alındığında Spotify'ın bu maddeden vazgeçtiğini hayal etmek zor. Diğer bazı Tidal avantajları arasında müzik videoları ve Spotify Connect'in bir eşdeğeri olan Tidal Connect bulunur.
Daha zorlu bir meydan okuma Amazon Music Unlimited'dan gelebilir. Amazonun verdiği hizmet ayda 10,99 ABD doları veya Amazon Prime'ınız varsa 8,99 ABD dolarından başlıyor. Dolby Atmos veya Sony 360 Reality Audio'yu desteklemesine rağmen, yalnızca kayıpsız kalitede bir parça alt kümesi sunuyor. Spotify Connect'in benzer bir özelliği olmamasıyla birlikte; Amazon Alexa ile herhangi bir hoparlörde ve Google Cast aracılığıyla daha fazlasında otomatik olarak çalışıyor.
Karşılaştırılacak son büyük hizmet Apple Music'tir. Apple Music, tüm kataloğunu kayıpsız sunar, ancak bunun için 10,99 dolarlık Bireysel seviyesine veya daha üst düzeye abone olmanız gerekmektedir. Uzamsal ses Dolby Atmos aracılığıyla mevcuttur ve burada bazı benzersiz avantajlar bulunmaktadır; örneğin özel bir Klasik müzik uygulaması ve bulut erişimi için yerel dosyalara yükleme yeteneği gibi. Yine de, Android, Alexa ve Google Nest gibi platformları destekliyor olsa da, yalnızca Apple bir cihazla en yüksek performansı elde edersiniz.
Sonuç: Yukarıda karşılaştırılan hizmetler her ne kadar benzersiz çalma listelerine sahip olsalar da, hiçbiri ChatGPT yönlendirmeleriyle üretilmiş bir şey sunmuyor. Supremium başarılı şekilde çalışırsa sektörde bir ilki gerçekleştirecek. Bununla da kalmayarak aynı zamanda gerçekten işe yararsa kendileri için de büyük bir satış noktası olacak.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...