Bir hayatta kalma draması olan "Squid Game" sadece dokuz bölümde dünya çapında Netflix izleyicilerini kazandı. Netflix Kore orijinal drama dizisi 17 Eylül 2021'de gösterime girdi ve Netflix'in yayın hizmetlerini sunduğu 83 ülkenin tümünde Netflix'in drama listelerinde bir numara oldu.
Netflix'in Squid Game, yalnızca çarpıcı görselleri ve sürükleyici aksiyonu ile değil, aynı zamanda insan ahlakı üzerine yorumlarıyla da izleyenleri büyüleyen, karanlık bir hayatta kalma Kore drama dizisidir. Biz de sizler için Squid Game benzeri beğenebileceğiniz hayatta kalma temalı yapımları derledik.
Kaiji: Ultimate Survivor (2007 - 2011)
[caption id="attachment_23225" align="alignnone" width="740"]
Squid Game Sevenlerin Beğenebileceği Yapımlar
Startupteknoloji[/caption]
Tıpkı Squid Game gibi, Kaiji: Ultimate Survivor, borç batağında ve ayakta kalmak için mücadele eden tembel bir ana karaktere sahip. İşte o zaman, bir umut ışığı gibi görünen ama onu deliğin daha da aşağılarına düşüren bir yer altı kumarını öğrenir.
Kaiji: Ultimate Survivor'ın neredeyse Squid Game'in anime versiyonu gibi olduğunu söylemek doğru olur. Tıpkı Netflix dizisi gibi, anime de anlatı aracı olarak bir dizi oyun kullanıyor, burada her biri yalanlar, iftiralar, siyaset ve insanın hayatta kalma içgüdüsünün bulanık sularıyla dolu. Her bölümde, her iki dizinin de ana karakterleri, hayatta kalmaya karşı akıl sağlığı arasında seçim yapma mücadelesi ve ahlaklarına tutunma mücadelesi veriyor.
Sweet Home (2020 - Devam Ediyor)
Hikaye açısından bakıldığında, Sweet Home basittir: Geri kalanlar hayatta kalmaya çalışırken çoğu insan canavara dönüşür. Bununla birlikte, onu bu kadar çekici bir drama yapan şey, felsefi temelleridir. İyi ve kötü arasındaki savaşı vurgulayan gösteri, izleyicilere insan olmanın gerçekten ne anlama geldiğini merak ettiriyor.
Squid Game gibi devasa bir karakter kadrosuna sahip ancak 10 bölümlük sınırlı çalışma süresine rağmen, zamanını hepsine bölmeyi başarıyor ve herkese tatmin edici anlar yaşatıyor. Onu dokunaklı ve jenerikler akmaya başladıktan sonra bile hatırlanacak kadar akılda kalıcı kılan insan unsuruna yapılan bu vurgu.
Liar Game (2009 - 2010)
[caption id="attachment_23223" align="alignnone" width="700"]
Squid Game Sevenlerin Beğenebileceği Yapımlar
Startupteknoloji[/caption]
Adından da anlaşılacağı gibi, Liar Game, yarışmacıların yüz milyon yen kazanmak veya kaybetmek için yalan söylemeleri ve aynı miktarda borca sahip olmaları gereken bir aldatma yarışmasına odaklanır. Hem beyin hem de kas gücünü birleştiren oyunların yer aldığı Squid Game'in aksine, bu seri daha çok mantık ve muhakeme üzerine odaklanıyor. Oyuncular için hayatları tehlikede değil, ancak riskler hala yüksek ve büyük ödülü kazanmak için dahiyane yöntemler kullanmaları gerekiyor.
İzleyicileri harekete geçirmek için aksiyon sahneleri kullanmak yerine, Liar Game titiz öncülü ve akıl oyunlarıyla büyüyor. Belki de bu yüzden Squid Game kadar ilgi çekici olmayabilir, ancak yine de ilk kez izleyenler için göz atmalarını tavsiye ederiz.
Squid Game izole bir adada yer alırken, Alice in Borderland, terk edilmiş bir Tokyo'da kurarak ölümcül oyun konseptini başka bir seviyeye taşıyor. Squid Game'deki ana karakterlere benzer şekilde, Alice in Borderland'in kahramanları da benzersiz becerileri olmayan sıradan insanlar. Çünkü daha sempatik oldukları ve yolculukları daha sürükleyici oldukları konusunda otoriteden yoksunlar.
Arisu ve en iyi iki arkadaşı Chota ve Karube, bir metro tuvaletinde saklanırken polis tarafından takip ediliyor. Ayrıldıklarında, Tokyo'nun tüm nüfusunun yok olduğunu ve şehrin terk edildiğini keşfederler. Daha sonra tek seçeneklerin kazanmak olduğu ölüm kalım oyunlarına katılmaya zorlanacaklar; katılmayanlar oyunların tasarımcısı tarafından idam edilecektir.
Snowpiercer (2020 - Devam Ediyor)
[caption id="attachment_23219" align="alignnone" width="800"]
Squid Game Sevenlerin Beğenebileceği Yapımlar
Startupteknoloji[/caption]
Kıyamet sonrası bir dünyanın arka planında yer alan Snowpiercer, dünyayı çevreleyen hareket eden bir trende ortaya çıkıyor. Başarısız bir iklim değişikliği deneyinin ardından trenin dışındaki dünya yaşanmaz hale gelirken, trenin içinde korkunç bir sınıf savaşı başlar. Bong Joon-ho'nun grafik romanı Le Transperceneige'i ele geçirmesinin bir takibi olarak hizmet veren dizi, auteur filminin distopik steampunk estetiğine ve yenilikçi dünya inşasına sadık kalıyor.
Bununla birlikte, filmden farklı olarak, yalnızca yoksulların zenginlere karşı şiddetli sınıf devrimleri etrafında dönmek yerine, daha çok yavaş yavaş derinlemesine giren bir kara film olarak karşımıza çıkıyor. Squid Game'e benzer şekilde, dizi aynı zamanda sosyo-ekonomik alt tonlarından dolayı daha da heyecan verici olan beyaz karların ortasında hayatta kalma içeriyor.
[caption id="attachment_23220" align="alignnone" width="696"]
Squid Game Sevenlerin Beğenebileceği Yapımlar
Startupteknoloji[/caption]
Ölümcül rekabet klişesinin en popüler ve başarılı modern versiyonlarından biri olan The Hunger Games olmasaydı, bu liste eksik olurdu. The Hunger Games; Squid Games gibi, modern toplumsal sorunları ele almak için korkunç öncülünü kullanarak başarılı oldu.
Distopik gelecekte totaliter bir toplum olan Panem, 12 bölgeye ve Capitol'e ayrılmıştır. Her yıl, bir piyango, The Hunger Games'te yarışmak için her bölgeden iki genç seçer. Yarı eğlence ve bir önceki isyanın sert intikamı olan televizyonda yayınlanan oyunlar Panem'de yayınlanıyor.
24 katılımcı, rakiplerini Panem sakinlerinin önünde yok etmek zorunda kalıyor. Katniss'in on altı yaşındaki kız kardeşi Prim, Bölge 12'nin kadın delegesi olarak seçildiğinde, Katniss onun yerini almayı teklif eder. O ve erkek meslektaşı Peeta, tüm hayatlarını bunun için eğiterek geçirmiş daha büyük, daha güçlü temsilcilerle eşleştirildi.
Bu tam olarak bir TV şovu olmasa da, yine de bir dizi film ve öncül olarak Squid Game'e oldukça benziyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...