Türkiye’nin girişimci geleceğine ışık tutan Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’ndan Start Up’lara destek yağacak.
Kuruluşundan bu yana ülkemizde girişimcilere destek sağlayan Girişim Sermayesi Yatırım Fonu, çeşitli vakıflar ve bankalar aracılığıyla belirlenen bazı sektörlerde çalışan Start Up’lara destek vermeye hazırlanıyor.
Peki ya hangi sektörlere destek verecek? Gelin bir göz atalım.
Girişim Sermayesi Yatırım Fonu (GSYF)
Girişim Sermayesi Yatırım Fonu bu yıl, oyun dünyasından akıllı şehirlere, dijital bankacılıktan erken aşama gıda girişimlerine varana kadar geniş bir sektör yelpazesine yatırım yapmayı planlıyor. Aynı zamanda yalnızca mevcut Start Up’ları değil, yeni kurulması olası firmaları da destekleyerek portföyün genişlemesini hedefliyor.
Birçok ülkede olduğu gibi artık Türkiye’de birçok holding ve köklü kurumsa firmalara, girişim sermayesi yatırım fonu (GSYF) kurmaya başladı.
Önceleri yalnızca bankalar tarafından kurulan, kurumsal girişim sermayesi (Venture Capital-VC) Start Up’lara fon sağlarken şimdi holdingler de bu göreve soyundu.
Ülkemizde bugün itibarıyla faaliyet gösteren girişim sermayesi yatırım fonu sayısı 38 oldu. 2021 yılı ile kurulacak fonlarla beraber bu sayının 50’yi geçmesi bekleniyor. Çünkü uzmanlara göre kurumsal girişim sermayeleri, hem finansal hem de stratejik bir ilerleme kaydediyor.
Sektördeki kendi mevcudiyetleri ve tecrübeleriyle birlikte yatırım fonları, yaptıkları girişimlere olan destekleri ile onlarca Start Up’ı ulusal pazara açtı.
Uygun Start Up’lar
[caption id="attachment_18101" align="alignnone" width="1575"]
Start Up
www.startupteknoloji.com[/caption]
Türkiye’de hizmet veren kurumların da dâhil olduğu yatırım turlarına göre, 2016’da ortalama 465 bin dolar seviyelerinde yatırımlar görülürken, 2020 yılında bu değerin 991 bin dolara eriştiği tespit edildi.
Toplam yatırımıyla girişim sermayesi yatırım fonlarının oranına bakıldığında bu oran, 2016 yılında 8 milyon dolarlık bir miktar ile % 14’ken, 2020 yılında 37 milyon dolara yükselerek yüzde 27’ye yükseldi.
Türk Telekom’dan Pilot Mezunlara Öncelik
TT Ventures bilindiği üzere Türk Telekom’un kurumsal girişim sermayesi şirketidir. 2018 yılından bu yana gelişme ve büyüme konusunda gelecek vaat eden girişimlere fon sağlıyor.
Basta enerji, sağlık v eğitim olmak üzere yanı sıra yapay zekâ teknolojileri, ICT, IoT gibi sektörlere de destek olan Türk Telekom şirket yetkilileri açıklama yaptılar.
Açıklamada şuan dokuzuncu dönem başvurularının alındığı erken aşama girişimleri desteklediğimiz PİLOT programımızla günümüz itibarıyla 73 girişime, toplam 5 milyon TL’nin üzerinde destek sağladıklarını belirttiler.
TT Ventures ve Türk Telekom değerlendiricileri, 2021 yılında da yeni girişim ve yatırımları destekleyeceklerini, daha çok PİLOT mezunu girişimlere öncelik vereceklerini de açıkladılar.
Zorlu Holding ile Bütçe Sınırı Yok
Vestel Ventures de yine malumunuz üzere bir Zorlu Holding fon şirketi. Ancak şirketin de diğer fon kaynakları gibi öncelikleri var. Bu önceliklerden en önemlisi pandemi ve pandemi sonrası oluşan girişimlere fon sağlamak.
Start Up’lara destek yağacak oluşumunda biz de varız diyen Zorlu Holding, girişimlere sağlayacağı fon için bütçe sınırı koymadıklarını belirttiler. Firma girişimin kalitesine, sahip olduğu potansiyele ve oluşturacağı değerlere bakarak karar verecek.
Fon için aday kriterleri sorulduğunda ise yetkililer; ortak işve güç briliği oluşturarak büyüme ivmesini artırabilecek, hali hazırda satış yapmış Pre Seri A ve Seri A düzeyinde yatırım arayışında olan girişimlerle ilgileniyor
Tekfen Ventures’ten Dijital Dönüşüme Destek
Gelecek gördüğü projelere destek vermesi ile ünlü olan bir don kaynağı da Tekfen Ventures. 2016 yılından bu yana toplamda 12 Start Up’a ortak olan firma, yaklaşık 50 milyon dolar büyüklüğünde yatırım yaptı.
Tekfen Ventures Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Uzan; yatırımları yönlendiriyorken, Tekfen firmaları ile potansiyel gelişim alanlarını da değerlendirdiklerini belirtiyor.
Tekfen Ventures kuluçka devresini tamamlamış erken aşama olarak tanımlanabilen Seri A ve Seri B turundaki girişimlere destek vereceklerini açıkladılar. Bu alanda da sektörel bazda tarım, inşaat ve imalat alanındaki inovatif girişimlere öncelik vereceklerini de belirttiler.
Bunların yanı sıra Start Up’lar destek yağacak demişken listenin kalanını şu şekilde özetlemek mümkün.
Diğer Fonlar
Sadık Holding bünyesindeki Sadık Ventures 2021 yılında 3 milyon dolarlık yatırım bütçesi ile oyun dünyası, reklam, finans, sağlık, sigorta ve eğitim alanındaki girişimlere destek verecek.
İnci Holding bünyesindeki Vinci Girişim Sermayesi 100 – 500 bin arası bir rakamla mobilite, tedarik zinciri, enerji yönetimi ve enerjinin depolanması gibi endüstri alanındaki girişimlere destek verecek.
Fark Holding fonu F+ Ventures 5 milyon değerindeki toplam bir yatırım ile mobilite ve sağlığa odaklanarak bu alanlardaki girişimleri destekleyecek.
Proline Ventures yatırım fonu akıllı şehirler başta olmak üzere, IoT, blockcahin, yapay zeka alanlarında çalışma yapacak olan girişimleri toplam 1 milyon dolar gibi bir rakamla destekleyecek.
Deniz Bank bünyesindeki Deniz Ventures 7 yıl süreye yayılacak 25 milyon dolarlık bir yatırım yapacak. Bu yatırım ile yapay zeka, tarım, ticaret, turizm, sağlık ve biyoteknoloji alanında çalışan girişimlere destek sağlayacak.
Bir
Albaraka Türk fonu olan APY Ventures, toplamda 130 milyon TL değerinde fon ayırdı. Bu fonlafintech, akıllı tarım, mobilite, temiz enerji, kurumsal yazılım alanlarındaki girişimleri destekleyecek.
WePlay Ventures, 2021 yılında yaklaşık 2 milyon dolar değerinde bir yatırım ile oyun dünyasındaki girişimleri destekleyecek.
QNB Finansbank fonu olan QNBEYON Ventures, yaklaşık 15 milyon dolar değerinde bütçe ayırdı. Bu bütçeyle, fintech, yapay zeka, siber güvenlik, perakende teknolojileri, yasal düzenleme teknolojileri, gayrimenkul teknolojileri gibi alanlara destek vermeyi planlıyor.
[caption id="attachment_18104" align="alignnone" width="693"]
Desteklenen Start Up'lar
www.startupteknoloji.com[/caption]
Görünen o ki 2021 ve 2022 yılları arasında Start Up’lara destek yağacak. Bakalım hangi girişimler bu fırsatları değerlendirecek, hangileri büyüyüp gelişecek, hangileri başını duvarlara vuracak.
Girişimler destekler ile, girişimciler ise gördükleri fırsatlar ile anılır. Ancak fırsat görenin değil, onu değerlendirenindir.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...