Bilim insanları tarafından tarihte ilk defa iki cüce galaksi çarpışması gözlemlendi. Bugüne kadar birbirleriyle çarpışan birçok kara deliği besleyen galaksiler gözlemlenmiştir. Bilim insanları, Samanyolu’ndan çok uzakta olduklarından dolayı ve teknoloji günümüzdeki kadar gelişmediği için küçük boyutlardaki cüce galaksileri tam olarak görüntüleyemediler.
Ancak günümüzde teknolojinin gelişmesi; ilk defa iki cüce galaksinin birbirleriyle çarpışmasının gözlemlenmesini sağladı. Bu durum iki noktada gözlemlendi. Bu durum, evreni anlama noktasında bizlere önemli ipuçları veriyor.
İlginizi Çekebilir: Evrende Yalnız mıyız?
Evrenin İki Noktasında Çarpışan Cüce Galaksiler
Bilim insanları tarafından gözlemlenen iki cüce galaksi çarpışması kamuoyunda bomba etkisi yarattı. Bu çarpışmalardan ilki Abell 133 isimli galaksi kümesi içinde gözlemlenmiştir. Dünya’dan yaklaşık 760 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunuyor.
İkincisi çarpışmaysa; Abell 1758S kümesi üzerinde gerçekleşti. Bu çarpışmada ortalama 3,2 milyar ışık yılı uzağımızdadır. İkinci çarpışmada dikkat çeken noktaysa; galaksiler arasında köprü oluşturuyormuşçasına dizilmiş yıldız yapılarıdır.
NASA’ya ait Chandra X-ray Gözlem Evi kapsamında gerçekleşen gözlemlerle cüce galaksilere rastlanılmıştır. Böyle bir durum bilim dünyası için çok önemlidir. Çünkü galaksiler, evrenin erken zamanları için bir pencere görevi görüyor.
Cüce galaksilerin çarpışmasıyla beraber bir tane dev kara delikten oluşan galaksi ortaya çıkıyor. Bilim adamları tarafından gözlemlenen dört cüce galaksiler; milyarlarca sene sonra meydana gelecek galaksilerin de atası olacaklar.
İki cüce galaksi çarpışmasını ele aldığımızda kendi galaksilerimizle birlikte diğer galaksilerin oluşumuna dair bizlere yeni bilgiler sunabilecek. Özetle; evreni anlama noktasında büyük bir yol kat edilecek.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...