Bilim insanları, sudaki farmasötik toksinleri tespit etmek için yeni bir yöntem ortaya koyuyor! Avrupa Tıp Akademileri Federasyonu'na göre, dünya genelinde her yıl 100.000 tondan fazla farmasötik ürün tüketiliyor. Bu ürünlerin üretimi, kullanımı ve imhası, aktif farmasötik bileşenlerin ve diğer kimyasalların çevreye salınmasına neden olur.
Salınan bu kimyasalların arıtılmasına yönelik geleneksel yöntemler genellikle yetersiz kalır. Bu durum da yalnızca sağlığımıza değil aynı zamanda çevreye de doğrudan ve dolaylı tehditlere yol açar. Örneğin antibiyotikler, su yollarına girdiğinde antibakteriyel direncin (AMR) artmasına yol açabilir.
Avrupa Çevre Bürosu'na göre, "Kaybedilen canlar, hastalık oranları, sağlık harcamaları ve üretkenlik kayıpları açısından AMR yükü, mevcut istatistiklerin önerdiğinden (2007'de 25.000 ölüm) çok daha fazla ve tahminler, Avrupa'da hastalık oranının 15 kat artacağını tahmin ediyor. AMR nedeniyle 2050 yılına kadar 390.000 ölümle sonuçlanacak.” Farmasötik toksinleri tespit ile ilgili detaylar haberimizde...
İlginizi Çekebilir: Bilim Adamları 2024 Yılının En Sıcak Yıl Olacağını Söylüyor
Plazmonik Bazlı Dedektör, Farmasötik Atıkların Tespiti Gibi Çevresel İzlemede Potansiyel Olarak Devrim Yaratabilir
İki yıl önce yayınlanan bir çalışmada belirtelim. Bilim insanlarından oluşan bir ekip oldukça endişe verici veriler sundu. Ekip, tüm kıtalardaki 105'teki 258 nehir boyunca 1.052 bölgeden örnekler aldı. Çalışma, modern ilaçların kullanılmadığı Venezuela'daki Amazon Bölgesi'nin yerli halkı olan Yanomani Köyü'nden gezegendeki en kalabalık şehirlerden bazılarına örnekleme alanlarını içeriyordu.
Araştırma ekibi, her numune alma bölgesindeki kümülatif farmasötik konsantrasyonları, her spesifik lokasyonda ölçülen tüm aktif farmasötik içerik (API) kalıntılarının toplamı olarak hesapladı.
"Daha sonra bir örnekleme kampanyası kapsamında tüm alanlarda kümülatif konsantrasyonların ortalaması belirlendi. İzlanda'daki alanlar (toplamda 17 örnekleme alanı) ve Venezuela'daki Yanomami Köyü (3 örnekleme alanı) dışında tüm çalışma kampanyalarımızda en az bir API tespit edildi" diye belirtildi.
İlaç ve gıda katkı endüstrilerinde yapı taşı görevi gören güçlü bir molekül olan piperidin, toksik yapısı nedeniyle hem insanlar hem de hayvanlar için sağlık riskleri oluşturmaktadır. Bu nedenle tespiti çok önemlidir.
Bar-Ilan Üniversitesi Kimya Bölümü ve Nanoteknoloji ve İleri Malzemeler Enstitüsü'ndeki araştırmacılar tarafından yürütülen yakın tarihli bir çalışma, sudaki piperidin kalıntısını tespit etmek için yeni bir yöntem ortaya çıkardı.
Mohamed Hamode, Ph.D. Bar-Ilan Kimya Bölümü öğrencisi, metal bir yüzey üzerinde nanometre boyutunda delikler açmak için odaklanmış iyon mikroskobu kullanan, kuruş boyutunda, son derece hassas plazmonik tabanlı bir dedektör geliştirmek için Dr. Elad Segal ile iş birliği yaptı.
Işını özel olarak tasarlanmış bir bilgisayar programıyla programlayarak, görünür ışığın dalga boyundan daha küçük delikler oluşturdular. Yüzeydeki elektrik alanını da geliştirerek ışığın çok küçük alanlarda yoğunlaşmasına yol açtılar.
Bar-Ilan Bölümü'nden kıdemli araştırmacı Prof. Adi Salomon şu açıklamalarda bulundu. "Nano desenli metalik yüzeylerden yararlanarak, uygun fiyatlı optikler kullanarak sudaki düşük konsantrasyonlarda piperidinin tespitini gösterdik ve çevresel analitik kurulumlar için umut verici bir çözüm sunduk"
Çalışmada açıklandığı gibi belirtelim. Piperidinin nispeten küçük polarize edilebilirliğine rağmen, 0,3'lük düşük bir sayısal açıklık kullanıldığında bile yüksek hassasiyet gözlemlenir. Bu da plazmonik cihazlarından gelen yönlü saçılıma bağlanır.
"Böylece, SERS'te kullanılan geleneksel yüksek sayısal açıklığa uygun maliyetli bir alternatif, daha ucuz ve daha hızlı bir analiz için taşınabilir bir Raman cihazı kullanma olanağı sunuyor." Başka bir deyişle, plazmonik bazlı dedektör, farmasötik atıkların tespiti gibi çevresel izlemede potansiyel olarak devrim yaratabilir.
Gelecek hafta, Mohamed Hamode yeniliği İtalya'nın Cenova kentinde düzenlenen uluslararası mikroskopi konferansında sunacak.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...