KOBİ'ler için akıllı POS cihazları ve kolay ödeme çözümleri sunan SumUp, düzenlemiş olduğu yatırım turunda inanılmaz bir performansa imza attı ve 590 milyon euroluk dev bir yatırım toplamayı başardı. Bu yatırım ile birlikte SumUp'ın toplam değerlemesi de yaklaşık 8 milyar euro seviyelerine çıkmış oldu.
Bundan yaklaşık 10 yıl önce SumUp, akıllı ödeme çözümleri sunan fintech firmalarından yalnızca biriydi. Şimdi ise firma 35 ülkede, 4 milyon KOBİ'ye akıllı ödeme kolaylığı sunan bir finans devine dönüştü. Firma şu anda çeşitli ülkelerde 3.000'den fazla kişiyi istihdam ediyor. Alınan 590 milyon euroluk dev yatırımın ise yeni ürünler geliştirmek ve yeni işe alımlar yapmak üzerine kullanılacağı ifade edildi.
Firmanın 8 milyar euro değerlemeye ulaştığı dev yatırım turuna ise Bain Capital Tech Opportunities liderlik etti. Tura ayrıca BlackRock, btov Partners, Centerbridge, Crestline, Sentinel Dome Partners ve Fin Capital gibi yatırım firmaları da iştirak etti. Söz konusu yatırımın ise yüzde 50 öz sermaye yüzde 50 borç finansmanı şeklinde gerçekleşeceği bildirildi.
Bu yeni yatırımla birlikte firmanın topladığı toplam yatırım miktarı 1,5 milyar euro seviyelerine kadar geldi. Fakat belirtmekte fayda var ki bu yatırımların önemli bir kısmı borç finansmanı olarak gerçekleşiyor. Örneğin firma, geçtiğimiz yıl düzenlemiş olduğu bir başka yatırım turunda 750 milyon euroluk bir yatırım toplamayı daha başarmıştı fakat bu yatırım borç finansmanı şeklinde gerçekleşmişti. Şirketin kurucu ortağı aynı zamanda CFO'su olan Marc-Alexander Christ, konu hakkında yaptığı açıklamada bu turdan önceki yatırımların yalnızca 100 milyon euroluk kısmının öz sermaye yatırımı şeklinde gerçekleştiğini söyledi.
Firmanın yüksek kârlılık ve büyüme oranlarına rağmen, yatırımların neden borç finansmanı yoluyla yapıldığı ise bilinmiyor. Bu durum aynı zamanda, firmanın değerlemesinin doğruluğu ile alakalı da akıllarda birtakım soru işaretlerinin belirmesine sebep oluyor.
İlginizi Çekebilir: Fintech Girişimi Param 200 Milyon Dolar Değerleme Üzerinden Yatırım Aldı
SumUp Yeni Stratejiler ve Ürünlerle Büyüdü
Covid-19 pandemisinin dünyayı etkisi altına almasıyla birlikte yüz yüze ticaret büyük ölçüde sekteye uğradı. Bu alanda yaşanan yavaşlama, yalnızca perakendecileri veya tüccarları değil, yapılan ticaret üzerinden para kazanmakta olan her firmayı zincirleme olarak etkiledi. Böyle bir noktada ise ana müşterileri KOBİ'ler olan SumUp, pandeminin etkisinden sıyrılabilmek adına hizmetlerini çeşitlendirmeye karar verdi.
Firma POS cihazı ödemelerinin yanı sıra, çevrimiçi ödemeler ve iş bankacılığı konuları üzerinde yeni ürünler, yeni hizmetler geliştirdi. Kendisiyle birlikte çalışan firmalara teknoloji konusunda danışmanlıklar, büyük veri analizleri, online satışlar konusunda destek gibi pek çok konuda destek verdi.
Diğer firmalar kendilerine kripto paralar gibi yeni gelişmekte olan alanlara atarken ya da büyük balıklar tarafından yutulurken, SumUp kendisini KOBİ'ler alanına konumlandırdı ve hizmetlerini bu doğrultuda geliştirmeye çalıştı. Görünüşe göre bu strateji işe yaramış olacak ki SumUp'ın gelirleri yüzde 60 oranında arttı. Ayrıca 400bin'e yakın işletme şu anda SumUp'ın iş bankacılığı hizmetlerini kullanıyor. Firma kurucu ortağı olan Marc-Alexander Christ'a göre bu durum, SumUp'ı KOBİ'ler için dünyanın en büyük neobankası yapıyor.
Firmanın şu anda en büyük pazarı Avrupa olsa da, firma şu anda gelişmekte olan ülkelere genişleme stratejisi üzerine odaklanmış durumda. Firma bu doğrultuda en son lansmanını bir Güney Amerika ülkesi olan Peru'da gerçekleştirdi. SumUp her ne kadar gelişmekte olan dünya üzerine odaklanmış olsa da, ana itici gücünün Avrupa olduğunun farkında ve bunu söylemekten hiç çekinmiyorlar. Şirketin bölge CEO'su Michael Schrezenmaier, konuyla ilgili olarak; "Açık bir şekilde itici gücümüz Avrupa, EMEA ise yeni gelir kapıları için sürükleyici güç olmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...