Sumutasu, doğrudan çevrimiçi emlak satın alma hizmeti sunan Tokyo merkezli bir proptech girişimidir. Girişim, 8,2 milyon dolar öz sermaye elde ederken aynı zamanda 1,6 milyon dolar da borçlandı. Şirket, kurulduğu yıl olan 2018’den bu yana yatırım turlarında toplam 16 milyon dolar topladı.
CEO Takahiro Sumi ve COO Tomoya Ito, konut amaçlı gayrimenkul alım ve satımını kolaylaştırmak için dört yıl önce Sumutasu'yu kurdu. Ito, Japonya’da emlak piyasasının bölünmüş olduğunu gördüğünü söyledi. Ülkede ev sahiplerinin aracılık ücretleri ve ortalama dört ila sekiz aylık bir satış süresi ile dolu belirsiz satış fiyatlarıyla karşı karşıya kaldıklarını da belirti. Bu faktörler, Japonya'da satıştaki mevcut evlerin Arazi, Altyapı, Ulaştırma ve Turizm Bakanlığı'nın 2020 raporuna göre, ABD ve İngiltere gibi ülkelerde tipik olarak görülen yüzde 80'e kıyasla yaklaşık %15 gibi düşük bir yüzdesini oluşturuyor. Sumutasu, platformunun kullanıcıların bir saat içinde adil bir ev değerlendirmesine erişmesini sağladığını söylüyor.
Sumutasu bir iBuyer modelini benimsemiştir. Yani evleri doğrudan ev sahiplerinden satın alır, uygun ölçekte yeniler ve ardından alıcılara yeniden satar. ABD ve Avrupa, Opendoor, Zillow, Offerpad ve Redfin ile daha rekabetçi bir iBuyer pazarına sahipken, şirkete göre Japonya'nın yeni bir iBuyer endüstrisi var.
Ito, TechCrunch'a yaptığı açıklamada, Sumutasu’nun iş modeli, satın alma fiyatı ve satış fiyatı arasında elde edilen farkın kar olarak elde edildiğini söyledi. Bir arbitraj modeli olan bu sistemin bu yönüyle diğer sistemlere benzediğini de belirtti. Sumutasu’nun diğer uygulamalardan farkının ise evi satıcıdan piyasa fiyatının altında satın almaları olduğunu söyledi. Evlerin indirimli olarak satın alınabilmesinin en büyük nedeninin ise satıcılara istedikleri zaman sorunsuz bir şekilde satış yapabilme imkanı sunmaları olduğunu söyledi.
Ek olarak, hizmet ücreti talep eden iBuyer'ların aksine, Sumutasu bir komisyon veya işlem ücreti talep etmiyor. İşlem arada bir aracı olmadan doğrudan satıcıyla gerçekleşiyor. Ito, Japonya'da mevcut bir ev satın alırken, aracılık ücretlerinin genellikle mülk fiyatının yaklaşık yüzde 3'ünü oluşturduğunu da sözlerine ekledi.
İlginizi Çekebilir: Litvanyalı Startup InRento, Avrupalı EvoEstate ile Birleşti
Sumutasu Japonya’da Büyümeyi Hedefliyor
Japon emlak teknolojisi girişimi, şu anlık hizmetini yalnızca Tokyo'da veriyor. Ancak şirket bunu Osaka ve Nagoya gibi daha fazla bölgeye götürmeyi planlıyor. En son elde edilen finansmanla şirket, daha fazla konut satın almaya devam etmeyi ve gelecek yıl ipotek komisyonculuğu hizmetini başlatmayı planlıyor. Aynı zamanda satışlarını 2021'e kıyasla beş kat artırmayı hedefliyor. Ayrıca şirket mevcut 30 kişilik çalışan sayısını da artırmayı planlıyor.
Ito, TechCrunch'a verdiği demeçte, Sumutasu'nun yaklaşık 100 mülk satın aldığını ve şu anda satışların sorunsuz ilerlemesi nedeniyle 30 mülk listesini elinde tuttuğunu söyledi. Şirket, 20'den fazla banka ve tadilat şirketi ile ortaklık anlaşmasına sahiptir.
B serisi yatırım turuna mevcut destekçi World Innovation Lab (WiL) ve yeni yatırımcı Mobile Internet Capital liderlik etti. Ayrıca tura diğer yeni yatırımcılar Mercuria Investment, Carta Ventures ve Kiraboshi Capital'de katıldı. Japan Finance Corporation ise borç finansmanına öncülük etti.
World Innovation Lab'in ortağı Toshimichi Namba’ya göre iBuyer işi pazar büyüklüğü açısından büyük bir potansiyele sahiptir. Fakat finansal açıdan yoğun olmasından dolayı bu iş modelinin Japonya’da yaygınlaşma sürecinin biraz uzadığını da belirtti. Namba, Sumutasu'nun, büyümelerini daha da hızlandırmak için bu daha az rekabetçi ortamdan yararlanabileceklerinden emin olduğunu ve bu yüzden yatırım yaptıklarını söyleyerek sözlerini noktaladı.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...