Son dönemde popüler hale gelen tekno girişimcilik nedir? Dijital dünyanın bir ürünü olarak ortaya çıkan tekno girişimciliğe neler örnek verilebilir? İşte detaylar!
Tekno girişimcilik, isminden de anlaşılacağı üzere teknolojiye dayalı yeni iş fikirlerinden oluşan girişimlerdir. Bu teknolojik iş fikirlerinin ortaya çıkmasını sağlayan kişilereyse tekno girişimci adı veriliyor. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte teknolojik girişimlerde artmaya başladı. Teknolojiyle uyumlu yeni fırsatlarının keşfedilip bunların ortaya çıkmasını sağlayan tekno girişimcilik kavramı; özgür, özgün ve yenilikçi yapıdan oluşuyor. Özellikle inovasyonlara açık olduğundan dolayı diğer girişimcilik türlerine kıyasla rekabet daha az denilebilir. Küçük ya da yeni işletmeler için çok uygun bir alandır. Yalnız buna rağmen anlaşma yapılacak sponsorlar, faaliyet gösterilecek Pazar, hedef kitle, tedarikler ve fırsatların çok iyi belirlenmesi gerekiyor. Böylelikle daha uzun soluklu bir girişim olma yolunda önemli adım atılmış olur. Başarılı bir tekno girişimcilik için iş anlayışı, yaratıcı düşünme becerileri ve teknik becerilerin tümü gerekiyor.
Tekno girişimciler, sorunları tanımlayıp ona göre çözümler geliştirme kabiliyetine sahip. Aynı zamanda yenilikçi ürün ya da hizmetlerin geliştirilip pazarlanması gibi operasyonel süreçleri de doğru şekilde yönetirler.
Tekno Girişimcilik Örnekleri Nelerdir?
Günümüzde başarılı olan tekno girişimcilik örnekleri şöyle sıralayabiliriz:
Mobil Uygulama Geliştirme
Tekno girişimciler, toplumun ihtiyaçlarını ve sorunlarını göz önünde tutarak ona göre çeşitli görev yönetimi uygulamaları geliştirebilir. Mobil uygulamaya fitness takibi yapan uygulamalar verilebilir.
Sanal Gerçeklik
Teknolojiye yönelik öne çıkan girişimlerden biri de sanal gerçekliktir. Girişimciler hem eğlence hem de eğitim amaçlı olarak sanal gerçekliğin ön planda olduğu ve deneyimlerini aktardıkları girişimlerde kurabilir.
E-Ticaret Mağazaları
Bahsettiğimiz girişimcilik örnekleri arasında e-ticaret mağazaları da çok yaygındır. Girişimciler, ev eşyaları ve giyim gibi çeşitli ürün ya da ürün gruplarıyla ilgili bir e-ticaret mağazası açabilir.
Yazılım Geliştirme
Girişimciler teknolojik girişimcilik faaliyetleri kapsamında işletmelere özel yazılımlarda geliştirebilir. Geniş bir pazara hitap eden yazılım ürünü geliştirip sonrasında yazılımla ilgili bir şirket kurma faaliyeti de yürütebilirler.
Web Tasarım Geliştirme
Tekno girişimcilik örneklerinden birisi de web tasarım geliştirmedir. Girişimciler işletmelere özel web sitesi tasarlama aracı geliştirebilir. Bu aracı daha sonra kurdukları şirkette pazarlayabilirler.
Online Pazar
Teknoloji girişimciliğine verilebilecek örnekler arasında online pazarda yer alıyor. Tekno girişimciler online pazar kapsamında örneğin, seyahat rezervasyonlarına özel bir platform geliştirebilirler.
Tekno Girişimciliğin Ana Odak Noktaları Nelerdir?
Tekno girişimcilerin ana odakları şöyle sıralanabilir;
Normal girişimcilik faaliyetlerinde olduğu gibi tekno girişimcilikte yalnızca kişisel kazançla ilgili değil. Toplumun faydasına olacak şekilde çalışmalar yapılır.
Tekno Girişimcilik Konuları Nelerdir?
Tekno girişimcilik faaliyetlerinin ortaya çıkmasını sağlayan konular şu şekildedir:
İş Fırsatlarının Belirlenmesi
Girişimciler, teknolojiye dair iş fırsatlarını nasıl belirleyeceklerini belirleyip o doğrultuda çalışmalar yaparlar. Aynı zamanda bu çalışmaların başarılı olup olmayacağını da belirler.
İş Planı Geliştirme
Teknolojik girişimcilik konularını belirleyen basamaklardan biri de iş planı geliştirmedir. İş planı geliştirme aşaması kapsamında şu noktalar öne çıkıyor;
Pazarlama ve Satış Stratejileri
Teknolojik girişimcilik konuları içerisindeki pazarlama ve satış stratejileri; online pazarlama, eposta pazarlama, sosyal medya pazarlaması olarak da ifade edilebilir.
Finansman
Teknolojik iş geliştirirken finansmanın nasıl sağlanacağı da dikkate alınmalıdır. Kitle fonlaması, melek yatırımcılar ve risk sermayesi gibi tüm finansman kaynaklarıyla ilgili de bilgi sahibi olunması gerekiyor.
Ekibin Oluşturulması ve Yönetilmesi
Bir ekibin oluşturulması için işe alınma süreçleri ve finansmanı gibi konularda mutlaka düşünülmelidir. Ayrıca kurulacak teknoloji şirketinin nasıl ölçekleneceği hususunda da bilgi sahibi olunmalıdır.
Operasyonların Büyütülmesi
Girişimciler; sistem ve süreçleri nasıl kuracakları, işletmenin ne şekilde ölçekleneceği, finansmanın nasıl yönetileceğini de çok iyi bilirler.
Yasal ve Etik Prosedürler
Tekno girişimcilerin yasal etik prosedürler kapsamında bilgi sahibi olmaları gereken konular şunlardır;
Yukarıdaki bilgiler doğrultusunda başarılı tekno girişimcileriyse şöyle sıralayabiliriz;
Başarılı tekno girişimlerden bazılarıysa şu şekilde ifade edilebilir;
Türk tekno girişimlere örnek olarak da şunları verebiliriz;
İlginizi Çekebilir: Sosyal Girişimcilik Örnekleri Nelerdir?
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...