Teknoloji İletişimcisi Dr. Sertaç Doğanay Kimdir? Sertaç Doğanay'ın kariyer ve eğitim hayatının detayları neler? Kişisel deneyimleri ve tavsiyeleri ile Doğanay hakkındaki her şey...
Sertaç Doğanay Kimdir?
Sertaç Doğanay, 1975 yılında Zonguldak’ta dünyaya geldi. Babası Behzat Rıfat, teknolojiye ve yeniliklere oldukça meraklı bir insandı. Bu sebeple Doğanay çocukluğundan itibaren ileri teknoloji ürünleri tanıyarak ve deneyimleyerek büyüdü. Yine babasının ilgisi sayesinde Doğanay henüz okula başlamadan evdeki gazeteleri okuyarak okuma yazmayı öğrendi. Böylelikle birinci sınıfı atlayarak öğrenim hayatına ikinci sınıftan başladı. Okuma yazma eğitimini okulda almadığı için el yazısı çok kötüydü. Çocukluğundan itibaren bu sebeple ailesi onun doktor olacağı üzerine şakalar yapardı. Nitekim kendisi gelecekte tıp fakültesini bitirdi.
İlkokul öğretmeni Emine Öğretmen, ona günlük gazete okumayı, günlük haber izleme alışkanlığını kazandırdı. Daima gündemi takip eden kişiliğini öğretmeni sayesinde, ilk on yaşına kadarki süreçte geliştirdi.
1992 yılında liseden mezun olan Sertaç Doğanay, üniversite tercihlerine 6 mühendislik ve 1 de tıp fakültesi yazdı. Tıp fakültesini yalnızca mühendislik bölümünü kazanamazsa, açıkta kalmamak için yazmıştı. Açıklanan tercih sonuçlarında tıpkı ağabeyi ve ablası gibi İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazandığını öğrendi.
Radyo Programcılığı ile Üniversite Yıllarında Tanıştı
Tıp Fakültesi ilk tercihi olmasa da Sertaç Doğanay, keyifli bir öğrencilik hayatı geçirdi. Okul yıllarında radyo programcılığı yapması, okul partileri organizatörü olması ve partilerde DJ olarak yer alması bunda büyük bir etken oluşturdu. Üniversitede zorunlu dersler ve dersi yaratıcı bir şekilde anlatan hocaların haricinde başka hiçbir derse girmedi.
İlk kez, radyo programı için sponsorluk görüşmesi yaptı. Her programda 2 çifte Kadıköy’de Green House Cafe adlı kafede çay-kahve ve pasta hediye etti. Daha sonra bir hazır giyim mağazası ile anlaşarak bu sefer de dinleyicilerine her programdan sonra 5 tane baskılı tişört hediye etmeye başladı. 5 yıl boyunca 4 farklı programın sunucusu oldu. Geçmişteki radyo programlarına
buradan ulaşabilirsiniz.
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni 1998 yılında bitiren Doğanay, 2000 yılında askere gitti. Askerliğini Bolu Komando’da yaptı. Askere gitmeden bir gün önce eşi İkbal ile tanıştı. Tanışmalarından 4 yıl sonra evlendiler.
Birçok İlaç Firmasında Çalıştı
Sertaç Doğanay, 2001 yılının sonlarında, askerliğini bitirmek üzereyken 15’e yakın ilaç firmasının adresine özgeçmişini gönderdi. Özgeçmişini gönderdiği firmaların yayınladığı bir ilan yoktu fakat Doğanay, şirketlerine ne gibi katkılarda bulunabileceğini yazan ikna edici bir yazı da özgeçmişinin yanına eklemişti.
Dağda tatbikattayken telefonu çaldı ve iki gün sonraya iş görüşmesine çağrıldı. İki ay sonra askerliğinin biteceği konusunda firma ile anlaşan Doğanay, askerliğinin bitiminden beş gün sonra Bilim İlaç’ta çalışmaya başladı. Burada ürün müdürü olarak görev aldı. Üstelik iş görüşmesinin %80’inde genel müdür ile müzik hakkında konuşmuştu. Genel müdürün müziğe karşı ayrı bir ilgisi vardı.
Bilim İlaç’ta, A-ferin’in pazarlamasından sorumlu oldu. 1 yıl boyunca satıştan kalkan A-ferin’in piyasaya yeniden girmesinde ve satışlarının arttırılmasında Doğanay çok büyük bir rol oynadı. Şirket çalışanlarının motivasyonu konusunda oldukça hassas olan Sertaç Doğanay, her bir çalışanını doğum tarihini not aldı ve herkesin doğum gününü, gününde arayarak kutladı.
Bilim İlaç’ın ardından Doğanay, Sanofi’de çalışmaya başladı. Bu firmada da ürün müdürlüğü yaptı. Buradaki görevinin ardından “hayallerinin şirketi” olarak betimlediği Novo Nordisk’te çalıştı. Novo Nordisk’te de ürün müdürü olarak yer aldı fakat kurumsal iletişim projeleri konusunda da deneyim kazandı. Novo Nordisk’in Changing Diabetes isimli dünya çapındaki projesinin Türkiye yöneticiliğini yaptı. Birçok sivil toplum kuruluşu ve dernekle ortak çalıştı.
Bir sonraki iş deneyimi Biofarma İlaç oldu. Burada pazarlama ve satış direktörü oldu. 220 kişilik iki ayrı ekibin sorumlusuydu. 10 yıl süren kurumsal hayattaki deneyimi buradaki görevi ile son buldu.
Kendisini Teknoloji İletişimcisi Olarak Tanımladı
Sertaç Doğanay, 2012 yılından itibaren pazarlama, iletişim,
teknoloji, inovasyon, akademisyenlik ve girişimcilik içeren bir kariyere sahip. Kendisini
Teknoloji İletişimcisi olarak tanımlayan Doğanay, profesyonel anlamda teknoloji iletişimi, gelecek trendleri, yeni teknolojiler, siber güvenlik, pazarlama teknolojileri ve dijital sağlık uygulamaları konularıyla ilgileniyor. Bu konular hakkındaki görüşlerini konferanslar aracılığı ile kamuoyu ile paylaşıyor.
2013 ve 2018 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi’nde MBA programı içerisinde dijital pazarlama dersi verdi. 2019 yılının Bahar yarı yılında Kadir Has Üniversitesi’nde Teknoloji İletişimi adlı, dünyada ilk kez kendisi tarafından verilen dersin hocalığını yaptı.
Şubat 2019’da üniversite eğitimini aldığı İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Geleceğin Tıbbı ve Yeni Sağlık Teknolojileri adlı zorunlu dersin ve Teknoloji Tarihi ve Teknoloji Kültürü adlı bir diğer dersin hocası oldu. Bu konular hakkındaki yazıları Digital Age ve Marketing Türkiye’de yayınlandı.
Social Touch Adlı Ajansını Kurdu
2012 ve 2019 yılları arasında Social Touch adlı dijital pazarlama ve dijital iletişim alanlarında projeler üreten ajansı kurdu ve yönetimini sağladı.
Aralık 2017’de organizasyonu ODTÜ tarafından gerçekleştirilen TEDxMETUAnkara’da Geleceğin Suçları, Güçleri ve Aşkları adlı bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmaya
buradan ulaşabilirsiniz.
Üniversite yıllarında gönüllü olarak birçok projede yer alan Sertaç Doğanay, bu alışkanlığını günümüzde de devam ettiriyor. Kanserle Dans Derneği ve Gülmek İyileştirir Derneği, yönetim kurulu üyesi olduğu sivil toplum kuruluşları arasında yer alıyor.
41 Yaşına Kadar Neredeyse Hiç Kitap Okumadı
Sertaç Doğanay’ın, bir tıp fakültesi mezunu ve kariyerinde sayısız başarı barındıran bir isim olması dolayısıyla, hayatının büyük çoğunluğunda neredeyse hiç kitap okumamış olmasına inanmak güç. Fakat bizzat 41 yaşına kadar neredeyse hiç kitap okumadığını Doğanay’ın bizzat kendisi söylüyor. Ona kitap okuma alışkanlığını kazandıran kitabın yazarı ise Nejat İler oluyor. Böylelikle bunca yıldır kitap okumamasının sebebi olarak, aslında ilgisini çeken bir kitapla hiç tanışmamış olduğunu fark ediyor.
Günümüzde Sertaç Doğanay
2020 yılında başlayan koronavirüs pandemisi dolayısıyla Sertaç Doğanay’da diğer herkes gibi işini evine taşımış durumda. Yeni Nesil Yayıncılık olarak adlandırdığı haliyle Doğanay, LinkedIn, Youtube, Twitter, Facebook, Instagram, Periscope ve Twitch’ten eş zamanlı canlı yayınlar gerçekleştiriyor. Doğanay’ın YouTube kanalına
buradan ulaşabilirsiniz.
Sertaç Doğanay, takım elbiseden ve genel olarak resmi kıyafetlerden haz etmeyen bir isimdi. Bu sebeple okul hayatı boyunca katıldığı iki düğün hariç hiç gömlek giyinmedi. Kurumsal hayatta çalıştığı 10 yıl boyunca her gün tıraş olmak, kravat takıp, takım elbise ile işe gitmekten, onun deyimi ile, onu hayattan bezdirmişti. Sırf motive olabilmek için kendisine 20 tane gömlek diktirmiş, 60 çift kol düğmesi ve 50 tane de cep mendili almıştı. Günümüzde kendisi eşofman, tişört ve spor ayakkabı ile mutlu bir hayat yaşıyor.
Büyüyünce Ayhan Sicimoğlu ve Vedat Milor arasında bir kişi olmak istiyor.
Doğanay, başarının tanımını ise şöyle açıklıyor;
İstediğin gibi yaşamak.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...