Bilişim Zirvesi Şirketi ev sahipliğinde bu yıl ikincisi düzenlenen TechFinTech ve ilki düzenlenen Insurtech etkinlikleri, alanında duayen birçok profesyoneli İstanbul Fişekhane’de bir araya getirdi. “Dijital Finansallaşma” ana temasıyla, Bulutistan ve JForce ana sporluğunda gerçekleşen etkinliklerde; teknoloji, finans ve sigortacılık sektörlerindeki gelişmeler masaya yatırıldı.
Bünyesinde bilişim teknolojileri ve ekonomisi alanında etkinlik, yayıncılık, pazarlama ve araştırma hizmetleri sunan, BThaber, Bilişim Zirvesi, CSuite, Bilişim 500 gibi pek çok önemli markayı barındıran Bilişim Zirvesi Şirketi, teknoloji ve finansı ikinci kez bir araya getirdi. Bu yıl bir ilk olarak teknoloji ve finans sektörleri ile birlikte sigorta sektörünün önde gelen isimleri de JForce ana sponsorluğunda gerçekleştirilen InsurTech etkinliğinde bir araya geldi.
JForce ve Bulutistan’ın ana sponsor; Garanti BBVA Dijital Varlıklar, Sodec Technologies, HPE Aruba Networking ve vMind’ın Premium sponsor olduğu etkinliklerde; sektör duayenleri günümüzde ve yakın gelecekte yaşanacak gelişmeler hakkında konuştu.
“Fintech pazarının önümüzdeki 5 yıl içerisinde ciddi bir büyüme gerçekleştirmesi bekleniyor”
11 Haziran’da gerçekleşen ve BThaber Başkanı Murat Göçe’nin ‘Dijital Finansallaşma’ konulu konuşması ile başlayan etkinlikte, alanında uzman birçok katılımcının sahne alması ile sektörün yakın geleceğine ışık tutuldu.
TechFinTech programının açılış konuşmasını gerçekleştiren BThaber Başkanı Murat Göçe, “Fintech pazarının önümüzdeki 5 yıl içerisinde ciddi bir büyüme gerçekleştirmesi bekleniyor. Yapılan global araştırmalara göre, fintech pazarı büyüklüğünün 2024 yılında 209 milyar dolar, 2029 yılına kadar da 644 milyar dolar seviyelerine çıkacağı tahmin ediliyor. Bu alanda yapılan farklı araştırmaları da incelediğimizde, benzer rakamlara ulaştığımızı söyleyebiliriz.
Bu büyüme oranları fintech sektöründe yapılan yatırımlar, dijital ödeme sistemlerinin yaygınlaşması, yapay zeka ve blok zinciri gibi önemli teknolojilerin benimsenmesi ve küresel çapta finansal hizmetlere erişimin artması faktörleri ile destekleniyor. Özellikle Asya Pasifik Bölgesi yüksek mobil penetrasyon ve destekleyici düzenleyici çerçeveleyişiler sayesinde, bu büyümenin başını çekecek. Ülkemiz de bu noktada önemli bir konumda. Fintech pazarının bu dinamik yapısı, hızı ve büyüme potansiyeli; ülkemizin oyuncuları için de büyük fırsatlar sunuyor” dedi.
“Yerli firmalar, yeni doğacak ihtiyaçlar ile global kuruluşların yeni iş ortakları olabilir”
Yapay zekaya da değinen Göçe “Bir yurt dışı seyahatimde bu alanda 4,4 trilyon dolarlık bir pazar olduğuna tanık oldum. Tabii bu durum, fintech alanını da yakından ilgilendiriyor. Üretken yapay zeka araçlarının yaklaşık olarak %27 iş gücü, %14,4 de genel maliyet tasarrufu sağlanacağı açıklanıyor. Yani iş gücü tasarrufu, daha az insan ile daha fazla işin tamamlanacağı anlamına geliyor. Yüzde 27 oldukça yüksek bir rakam. Bu durum işsizliğin artacağı fikrini ortaya çıkarsa da yeni gelişmeler, yeni iş kollarının önünü açacaktır. Durum böyle olunca, büyük bir işlem kapasitesi ile inanılmaz bir enerji ihtiyacı da ortaya çıkacaktır. Buna ek olarak, bu firmaların hakim olamayacağı kadar büyük bir pazarda iş birliklerinin de önü açılacaktır. Bu durum yerli firmalarımız için de son derece önem teşkil ediyor. Firmalarımız, yeni doğacak ihtiyaçlar ile global kuruluşların yeni iş ortakları haline gelebilir” diye belirtti.
“Ödeme ve işlem konusunda güçlü bir dönüşüm gerçekleşti”
Etkinliğin ana konuşmacısı olan European Merchant Bank (EMBank) CEO’su Sarp Demiray, dünyanın 90’ların sonundan itibaren çok ciddi bir dijitalleşme sürecine girdiğini ve finans sektörünün de bundan payını aldığını söyledi.
Finans sektöründeki dijitalleşmenin 4 ana unsurda gerçekleştiğini dile getiren Demiray, “2000’li yılların hemen öncesinde hızlı bir yıkıcı dijitalleşme gördük. Özellikle online bankacılık ve kredi alanında dijitalleşmeler başladı. Bu dijitalleşme başlangıçta bireysel alanda etkisini gösterse de daha sonraları KOBİ’leri de etkisi altına aldı. 2005’lere doğru ödeme ve dijital bankacılık konularında da hızlı gelişmelere tanık olduk. O zamanlarda en çok konuştuğumuz sistem PayPal olsa da artık yüzlerce örneğini görebiliyoruz. Dolayısıyla ödeme ve işlem tarafında güçlü bir dönüşüm gerçekleştiğini gördüğümüzü söyleyebiliriz” dedi.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...