Teknoloji ve getirisi olan ürünler hayatımızı her ne kadar kolaylaştırsa da, elbette teknolojinin çok da masum olmayan yüzü olduğu gerçeği de bilinmekte.
Yapılış amaçları insana fayda konseptine dayansa da, her araç gibi teknoloji de kullananın ve üretenin niyetine bağlı olarak değişmekte. İnsanoğlu elindeki gücü, çıkarları ve amaçları doğrultusunda kullanabilir ve bu da yıkıcı etkiler yaratabilir. Tarih sayfaları bunun örnekleri ile dolu.
Bugün hala bilim ve teknoloji hem insan odaklı teknoloji geliştirse de, savunma ve silah sanayileri de aynı bilimsel yöntem ve tekniklerle ‘’savunma’’ adında esasen yok etme unsurları üretmektedir. Yani gücün nevi, onu elinde tutanın niyetiyle sabittir.
Bizler de bu yazımızda teknolojinin çok da masum olmayan yüzü perde arkasında hangi ihtimalleri taşıyor değerlendirmek istedik. Dilerseniz başlayalım.
Akıllı Otomobil Teknolojisi
[caption id="attachment_21564" align="alignnone" width="1170"]
Akıllı Otomobil Teknolojisi
www.startupteknoloji.com[/caption]
Otomobiller günlük yaşantımızda en çok tercih ettiğimiz araçlardır. Ancak bu araçlar da dijital çağın teknolojik nimetlerinden faydalanarak her geçen gün daha da donanımlı hale geliyor. Özellikle bu dönemlerde elektrikli ve otonom araçların piyasaya çıkması bu değişimi her detayı ile gözler önüne seriyor. İyi güzel ancak, bu araçlar ne kadar güvenli?
Günümüzde hemen hemen bütün yeni nesil araçlar, donanımında bulunan teknolojileri kullanabilmek için yapay zekâ veya bilgisayar sistemleri barındırıyor. Her yapay zekâ sisteminin saldırı açığı olan hacklenme tehlikesinin de bu araçlarda olabilme ihtimalin doğuruyor. Her ne kadar üreticiler, araçları için gelişmiş güvenlik sistemleri kullansa da asla akıldan çıkarılmamalıdır ki, internete bağlanabilen her ürün veya teknoloji hacklenme tehlikesiyle karşı karşıyadır.
Drone Teknolojisi
[caption id="attachment_21565" align="alignnone" width="1200"]
Drone Teknolojisi
www.startupteknoloji.com[/caption]
Günümüzden daha çok fotoğrafçılık alanında kullanılsa da, hemen hemen daha yaygın bir hale gelmeye başladı. Haritalama, fotoğrafçılık, kargo transferi, görüntüleme, tarım gibi birçok alanda da kullanılmaktadır. Elbette kullanım şekli itibarıyla bu uçan mucizeler dışarıdan müdahale ve yazılımlar ile kontrol edilmektedir.
Dışarıdan kontrolü sağlanan bu araçların, kötü niyetli insanlar tarafından kullanılması veya, kontrollerine müdahil olunması elbette işleri biraz değiştirebilir. Daha önce drone araçlarının suikastlarda kullanılabileceğine dair video ve makaleler yayımlanmıştı. Burada içerdiği yapay zeka teknolojisi ile drone, hedefin yüzüne ve algoritmasına girilen bilgilerine güdümlenip zarar verme veya yok etme amacıyla kullanılabileceği belirtilmişti.
Daha sonra bu tarz videoların birer simülasyondan ibaret olduğu açıklanmıştı. Ancak gelecek bu noktaya doğru elbette evrilebilir.
İnsansı Robot Teknolojisi
[caption id="attachment_21566" align="alignnone" width="1166"]
İnsansı Robot Teknolojisi
www.startupteknoloji.com[/caption]
Bu başlık ya da buna benzer bir ifade ne zaman okusam aklıma ilk kez hayatımıza 1984 yılında giren Terminatör filmi gelir. Artık hemen hemen her ülke robot yapımı konusunda bir sonraki evreye geçmeyi başardı. Bundan 10 yıl önce ‘’benim robotum bunu yapıyor, ya seninki?’’ şeklinde çalışmalar yaparken şimdi ise kimin robotu daha insana benziyor konuşulmakta.
Stephan Hawking geçtiğimiz yıllarda Robotları; ‘’insanların yarattığı en büyük virüs’’ şeklinde tanımlamıştı. Bu robotlar tüm teknoloji sistemleri gibi, birer yapay zekâya sahip. Dışarıdan müdahale ile de farklı amaçlarda kullanılmak üzere hacklenebilir. İşte bu da insansı robotları teknolojinin masum olmayan yüzü haline getiriyor.
Örneğin; 2018 yılında güvenlik araştırmacılarından oluşan bir ekip, Aldebaran Robotics tarafından üretilen orta derecede bir insansı robotu hacklemeyi başardılar. Bu robot tasarımından sonra bir hastane, bir mağaza veya havalimanı gibi bir alanda kullanılması planlanmıştı. Ve hacklenmesi ile araştırmacılar, robota test amaçlı argo kelimeler söyletmeyi başardılar.
Çalışmayı biraz daha ilerleten ekip robotun ekranında müstehcen görseller yayınlamayı da başardılar. Bu çalışma da insansı robotların taşıdığı tehlikeyi bir kez daha gözler önüne serdi.
Deepfake Teknolojisi
[caption id="attachment_21568" align="alignnone" width="1920"]
Deepfake Teknolojisi
www.startupteknoloji.com[/caption]
Deepfake teknolojisi günümüz teknoloji gelişmelerinin neredeyse zirvesine yakın bir yerde kendine yer etmeyi başardı. Ancak geçtiğimiz günlerde ünlü aktör Tom Cruise’un viral bir videoda görünmesi, ardından aktörün o videodaki kişinin kendisinin olmadığını söylemesi gözleri bu teknolojiye tekrar çevirdi.
VFX uzmanları tarafından bu sistemi kullanmanın çok da kolay olmadığı o sebeple insanların rahat olmaları gerektiği söylense de büyük bir kitle tedirgin olmaktan kendini alamadı. Bu teknoloji özellikle şantaj amaçlı kullanılabilir. Ünlü ve belirli bir ekonomik değere sahip olan kesim deepfake teknolojisinin kullanılarak dalgalanma yaratacak videoların ortaya çıkabileceğinden endişe duyuyor.
Akıllı Ev Teknolojisi
[caption id="attachment_21569" align="alignnone" width="1280"]
Akıllı Ev Teknolojisi
www.startupteknoloji.com[/caption]
Artık tüm dünyada inşaat sektörü teknolojiye ve çağa ayak uydurma noktasında, akıllı ev teknolojileri ile karşımıza çıkmakta. Ancak teknolojinin masum olmayan yüzü deyince bu sistemden söz etmemek olmazdı. Dünya genelinde büyük bir kitle de bu sistemi tercih etmekte.
Konforu ve faydayı barındıran bu teknoloji akıllı ev teknolojisi bizlerin ‘’mahrem’’ unsurlarını sızdırabilir mi? Bu sorunun cevabı şimdilik muamma. Ancak olası bir hacklenme durumunda her türlü erişime açık bu cihazlar bizlerin mahrem olgusuna zarar verebilir. Şimdilik bir örneği olmasa da insan düşünmekten kendini alamıyor.
İşte sizler için derlediğimiz şimdilik fayda içerse de zamanla dış müdahale ile birer tehlike haline gelme olasılığı olan teknolojik sistemler bunlar. Sizce bu teknolojiler gerçekten bu tehlikeler ile karşımıza çıkar mı? Yorum, düşünce ve önerilerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...