Teknoloji ilerledikçe ülkeler de bu gelişime ayak uydurmak için adımlar atmış ve kendilerine yeni ortamlar oluşturmuşlardır. Türkiye’de önemli çalışmalar yapmış ve geliştirilebilir teknolojik girişimleri destekleyen bir ortam oluşturulmuştur. Tam da bu noktada Teknopark İstanbul, bünyesinde binlerce projeyi barındıran ve çalışmalarını devam ettiren bir çalışma alanı.
Teknopark İstanbul, yerli ve yabancı girişimcilerin Türkiye’nin teknoloji geliştirmesi konusunda katkı sağlamak amacıyla T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı ve İstanbul Ticaret Odası ana ortaklığı ile faaliyete geçmiştir. Teknoloji geliştirme bölgesi olarak adlandırılan Teknopark İstanbul, Türk savunma sanayinin ileri teknoloji merkezi konumunda yer almaktadır. İstanbul ve çevresindeki yükseköğretim kurumlarının araştırma yeteneklerini, nitelikleri işgücünü ve bölge sanayinin deneyimlerini özellikle savunma sanayi yönünde kullanımını sağlamaya çalışmaktadır.
Teknopark İstanbul’da başta savunma sanayi olmak üzere bünyesinde havacılık/uzay, denizcilik, ileri elektronik, enerji, sağlık bilimleri ve endüstriyel yazılım alanlarında yüksek teknoloji geliştirmeleri için Ar-Ge çalışmaları yapan STM, Aselsan, TAI, TEI, Roketsan, BMC, Vestel Savunma, Yaltes, C-Tech, Altınay Havacılık, Pavotek, Femsan, Armelsan, Kale Havacılık, Figes gibi şirketlerin aralarında bulunduğu 300’ü aşkın yerli ve yabancı şirket bulunmaktadır.
Kuluçka Merkezi: Cube Incubation
Teknoloji bölgesi bünyesinde, 2175 proje üzerinde proje faaliyetinde bulunulmuş ve 6000’den fazla nitelikli personel istihdam edilmektedir. Geçtiğimiz yıl 2020’in sonlarında bu istihdam sayısı hedeflenen 3. etap çalışmaları ile 9000’e çıkartılmıştır.
Teknopark İstanbul girişimciye, girişimi konusunda maddi ve manevi desteği verebildiği bir ortam (kuluçka merkezi) Cube Incubation’da gelecek vaad eden ve derin teknoloji bazlı iş fikirleri ile alakalı AR-GE çalışmaları yürüten 90’ı aşkın girişimci topluluğu bulunmaktadır. Cube Incubation ‘
Incubatıon center for deep tech entrepreneurs’ sloganı ile girişimcilerine uluslar arası fırsatlar sunmakta ve başarılarıyla dünyada sayılı kuluçka merkezleri arasına adını duyurmaya aday. En önemli getirilerinde biri olan sıfır maliyetle markalaşma eğitimi verildiği merkezde, girişimciler 300 metrekarelik alanı kaplayan Biyoküp Laboratuvarı’ndan, 100 metrekarelik alanı kaplayan Temiz Odalar’dan, Post Kuluçka Alanı’ndan ve 400 metrekarelik alanı kapsayacak şekilde olması planlanan Prototipleme Merkezi’nden ücretsiz ya da çok düşük bir maliyet karşılığında yararlanmaktadır.
Hedefleri Yerli Sanayi Geliştirmek
Gelişimine aracı olduğu AR-GE çalışmalarının ticari anlamda bir getiriye neden olması farkındalığı ile çalışmaları değerlendiren Teknopark İstanbul; bu sınırlarda hizmet veren bir Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) ve odaklı olarak kurulan 4 ayrı kümelenme yer almaktadır.
Teknoloji Transfer Ofisi, AR-GE çalışmaları devam eden projelerin patent alması ve ticarileşmesi yönünde çalışmalar yürütmektedir. Öte yandan birtakım kümelenmelerin birlikte çalışması ile –bu kümeler; SAHA (İstanbul Savunma Havacılık ve Uzay Kümelenmesi), ARGEMİP (Ar-Ge Merkezleri İletişim ve İşbirliği platformu) İSEK (İstanbul Sağlık Endüstrisi Kümelenmesi) ve Türk Denizcilik Kümelenmesi; isimli toplulukların gelecek vaat eden teknoloji üretim alanlarında çalışan kurumlarla bir görevdeşlik ortamı yaratmak ve birlikte güzel sonuçlar doğurabilecek araştırma alanları tesis etmek amacıyla önemli çalışmalar yürütmektedir. Kümelenmenin ilk amaçları teknolojide kendi ihtiyaçlarımızı karşılayabilecek duruma gelmek, dışa bağımlığı ortadan kaldırmak, milli teknolojilerin geliştirdiği bir yerli sanayi oluşturmaya katkı sağlamaktır.
Kaynak: https://www.teknoparkistanbul.com.tr/
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...