Günümüzde teknoloji artık vazgeçilemez bir yere sahip ve birçok sektörde zaman kaybı yaşanmasının önüne geçiyor. Teknolojinin kullanımı olmadan yaşayacağımız bir hayat bizi okuyacağımız kitaplardan ve gideceğimiz uzak mesafelerden bile alıkoyacağı için yüzlerce yıl gerileme yaşardık. Bu yüzden teknolojinin günümüzde vazgeçilmez bir yere sahip.
Teknoloji sayesinde kolaylaşan hayatımıza geçtiğimiz zamanlarda bir yenilik daha eklenerek 5G teknolojisi ile tanıştık. 5G teknolojisini 4G’den ayıran en büyük fark ise 5G’nin gecikme payı 4G ile kıyaslandığında 60-120 kat arasında daha düşük oranda olması.
İlginizi Çekebilir: Biyoteknoloji Girişimi Meta Pharmaceuticals 15 Milyon Dolar Yatırım Aldı
5G Teknolojisinin Sağlık Sektöründe Kullanımı
Potansiyeli çok yüksek olan 5G’nin hayatımıza girmesiyle beraber sağlık sektöründe de kullanılmaya başlandı ve bir devrim niteliğinde sayılabilecek olan uzaktan ameliyat Çin’de gerçekleştirildi. Güneydoğu Araştırma Enstitüsüyle arasında yaklaşık 50km olan Hepatobiliyer Hastanesi arasında kurulan 5G bağlantısıyla yapılan cerrahi operasyonda sadece 0.1 saniyelik bir gecikme yaşandı ve operasyon tamamen sorunsuz olarak başarıyla tamamlandı.
Operasyonlara yeni bir boyutta Türkiye’den geldi ve Acıbadem Hastanesi’nde 5G bağlantı ve akıllı gözlükler kullanılarak farklı konumlardaki doktorlarla eş zamanlı olarak başarılı bir ameliyat gerçekleştirildi. Önümüzdeki günlerde 5G teknolojisinin cerrahi operasyon alanında daha aktif olarak kullanılması ve hiçbir vakit kaybetmeden anında gerçekleştirilecek operasyonlar sayesinde hem vakitten hem de doktorun şehir ve ülke değiştirmesine gerek kalmayacağı için nakitten faydalı olması bekleniyor.
5G’nin sağlık sektöründe bir diğer kullanım alanı ise ambulans içindeki sağlık personellerinin merkeze ve hastaneye bağlanmasını sağlıyor. Merkeze bağlanan ambulans personeli hastaneye ulaşmadan öncesinde tüm semptomları bildirebiliyorlar ve ekstra yüksek çözünürlükle birlikle sesli görüntülü olarak anlık paylaşımda bulunabiliyorlar. Bu sayede hastaneye varmadan radyolojik veriler alınmış ve farklı yerlerdeki teknisyen ve doktorlarla birlikte çalışılarak teşhisler daha hızlı ve hata payı daha düşük şekilde hem de ekonomik olarak daha karlı olarak çözüme ulaşılmış oluyor.
5G’ye bağlı olan giyilebilir sensörler sayesinde hasta nerede olursa olsun anlık olarak takip altına alınabildiği için hastane içerisinde yatmasına gerek kalmıyor, bu da hasta için vakitten hastane içinse boş odaya başkasını alabileceği için nakitten fayda sağlıyor. Sensörlerle hastadan anlık olarak veriler toplanıyor ve bu veriler yapay zeka tarafından işlenerek olağan dışı bir durum olduğunda sağlık personellerinin müdahale etmesi sağlanıyor.
Teknolojinin Sağlık Sektöründeki Yeri
Her ne kadar 5G teknolojisi yeni ve sağlık sektöründe en faydalı teknolojiler sıralamasında en üst sıraları hak etse de, teknolojinin sağlık sektöründeki kullanım alanları sadece uzaktan gerçekleştirilen 5G ameliyatlarla sınırlı kalmıyor. Teknoloji gelişimine devam ettikçe aynı zamanda sağlık sektöründe de kullanılan teknolojiler giderek artış gösteriyor ve başarıyla kendilerini yenilemeye devam ediyor.
Uzun yıllardır hayatımızda olan Radyoterapi, tomografi, robotik cerrahi gibi örnekler teknolojinin sağlık alanında kullanım alanları için verilebilecek çok önemli örnekler arasında yer almaktadır. Bu örneklerin ve teknolojinin artmasıyla birlikte kullanılan teknolojiler sağlık sektörü içinde bulunan hastaneler tarafından müşteri çekmek için pazarlama ve reklam ürünlerine dönmüş durumda. Çünkü artan teknolojiyle beraber aynı zamanda daha kaliteli bir sağlık hizmeti sunulabiliyor. Sağlık sektöründeyse teknolojiler bazen pazarlamaya ve müşteri çekmeye yarayacak şekilde kullanılmaktadır. Bu örnekleri saymaya sarılanabilir robotik ayı teknolojisiyle başlayabiliriz.
İlginizi Çekebilir: Yapay Zeka Destekli İlaç Firması Insilico, 60 Milyon Dolar Topladı
5G'nin Çocuk Hastaneleri için Önemi
Sarılanabilir robotik ayı teknolojisi genellikle çocuk hastanelerinde veya pediatri bölümlerinde kullanılıyor. Bu teknolojinin bize sunduğu birçok imkan bulunuyor. Genellikle hastaneye yatırılan çocukların üzerinde bir huzursuzluk ve kaygı hali olmaktadır ve sarılanabilir robotik ayı burada devreye girerek özellikle tek başına yatan çocuk hastalara bir dost olarak büyük miktarda duygusal destek sağlar. Bununla kalmayarak robotik ayı hastanın davranış verilerini toplayan bir sistem kullanılır.
Hastane çalışanına ulaşan bu bilgiler sayesinde hastanın analizi yapılarak daha iyi bakılması sağlanır. Daha önce yaşanan tahlillerin karışması ve bu sebepten doğan yanlış operasyonlar şu an kullanılan e-nabız gibi altyapılı sistemler sayesinde ortadan kalktı. Barkod uygulamalarıyla beraber bunlara kesin bir çözüm bulundu ve hastanın tüm bilgileri tek bir altyapı üzerinde takip edilebiliyor.
3D yazıcılar kullanılarak tamamen gerçek olan bir insan dokusuna sahip kalp üretildi. Aynı zamanda gerçek insan damarı da kullanılan bu gelişmede sorunlu olan kalplerde doku transferi yapılabilecek. Üretilen kalp bir tavşan kalbiyle ortalama olarak aynı boyutlarda. Sadece bunun için kullanılacak olan organ yazıcılarını da önümüzdeki yıllarda hayatımızda görmeye başlayacağız.
Akıllı telefon uygulaması olarak kullanılabilen oksimetre vücudumuzda bulunan kırmızı kan hücresi içerisindeki oksijeni ölçmek için kullanılıyor. Zatürre ve çeşitli sağlık sorunlarında kullanılan oksimetre sayesinde Afrika gibi imkanları kısıtlı bölgelerde yanlış tanı ve tedavi riski ortadan kalkarak ölüm oranları azaltılıyor. Henüz anne karnındaki bir bebeğe detaylı ultrason ile bakılarak %80 oranında doğru tahmin ile çeşitli genetik hastalıklar tahmin edilebiliyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...