Dünyanın en büyük oyun şirketi olan Çinli oyun devi Tencent; iş stratejilerindeki birtakım değişiklikler nedeniyle oyun yayın platformu Penguin Esports'u Haziran ayına kadar kapatacağını ilan etti.
Oyun yayıncılığı denildiği zaman akla ilk gelen isim olan Twitch'e benzeyen Penguin Esports'un, yayın hayatına başladığından beri önemli bir pazar payı elde edememesi, oyun çevrelerinin dikkatlerini çekiyordu. Penguin, Tencent'in merkezinin bulunduğu Çin'de bile önemli bir izleyici sayısına ulaşamamıştı. Bunun sebebi olarak ise, Tencent'in halihazırda Çin'in en büyük oyun yayın platformlarına sahip olması gösteriliyor. Son zamanlarda yayınlanan bir rapora göre Tencent, Çin'deki oyun yayıncılığı pazarının yüzde 70'ine halihazırda sahip durumda.
Penguin Esports'un kapatılmasının ise, rekabet konusunda yaşanan birtakım sıkıntılardan kaynaklandığı tahmin ediliyor. Platform, Çin üzerinde Bilibili ve Kuaishou gibi pazar payı yüksek ve belirli bir kullanıcı kitlesine sahip olan platformlarla rekabet etmeye çalışıyordu. Söz konusu rakiplerin piyasa değerleri de Penguin'e nazaran oldukça yüksek. Kuaishou 40 milyar dolar gibi dev bir piyasa değerine sahipken, Bilibili ise 10 milyar dolarlık büyük bir piyasa değerine sahip.
Sıkı takipçileri ve yayıncıları için Penguin Esports'un kapatılması kötü bir haber. Firmanın bazı çalışanları da belki firmada başka bir departmana alınmayarak işlerini kaybedebilirler. Fakat Tencent'in platformu kapatmasıyla birlikte çok bir şey kaybedeceği düşünülmüyor.
İlginizi Çekebilir: Birleşmiş Milletler Tencent ile "NFT Standardı" Projesi Üzerinde Çalışıyor
Tencent ve Oyun Yayıncılığı Tekeli
Tencent'in oyun yayıncılığı konusunda yaşadığı sorun, Penguin Esports'un kapanmasından çok, konuyla alınan bir hükümet kararına dayanıyor. Pekin hükümeti geçtiğimiz zamanlarda, Tencent'in sahip olduğu Douyu ve Huya platformlarının birleşmesini engellemişti. Hükümetin bunu, tekelleşmeyi önlemek ve teknoloji şirketlerinin gücünü dizginlemek adına yaptığı düşünülüyor.
İki ayrı şirket olsalar da, Tencent çatısı altında bu iki firma Çin oyun yayıncılığı sektörünü elinde bulunduruyor. Dolayısıyla hükümet tarafından verilen bu önleme kararı her ne kadar Tencent'in ek masraflardan kurtulmasına engel olsa da, firmanın sektörde tekel özelliğini kırmaya dair herhangi somut bir adım atmıyor. Pek beklenen bir durum olmasa da belki de ilerleyen günlerde Pekin hükümeti tarafından böyle bir adım atılır. Bunun olup olmayacağını ise bizlere zaman gösterecek.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...