Tesla TSLA, elektrikli araç (EV) pazarını, Amazon'un perakende ortamını değiştirmesi ve Netflix'in eğlencede devrim yaratmasıyla aynı şekilde dönüştürdü. EV'leri düşündüğümüzde, Tesla marka itibarı, benzersiz iş modeli ve heyecan verici araç teklifleri sayesinde diğerlerini geride bıraktı. Şirketin CEO'su Elon Musk da oldukça önemli başarılara imza attı. Tesla uzun süredir elektrikli araç pazarındaki ilk sıradaki konumunu sürdürüyor. Ve ilk hamle avantajı sayesinde yıllar içinde oldukça önemli bir itibar kazanmayı başardı. Ancak EV kralı bu avantajı yavaş yavaş kaybediyor mu? Tesla'nın EV üstünlüğü tehdit altında mı?
Gerçekten de Tesla, çok değerli yatırımcıların nakitleriyle dolup taştı ki bunun asla şirketin temelleriyle pek bir ilgisi olmadı. Ancak artan rekabet, bu EV devine parası için bir şans vermeye ve pazara meydan okumaya başladı. Bunun ardından Tesla da pazara öncülük etmeye başladı. Çeşitli otomobil üreticilerinin EV vagonuna geçmesi ve pazarın seçeneklerle dolu olmasıyla birlikte, müşteriler son zamanlarda diğer markalara giderek daha fazla aşina oluyor. Ve müşteriler onlar tarafından ele geçirilmeye her zamankinden daha hazır hale geliyor.
İlginizi Çekebilir: Hong Kong, 2022’de Kripto Alanında En Hazır Ülke Oldu
Tesla Pazar Payı Rekabet Arttıkça Düşüyor
Araştırmacılara ve anketlere göre Tesla hala pazardaki lider konumunu sürdürüyor. Ancak Tesla Ocak-Temmuz 2021 dönemi için küresel EV pazar payının yalnızca %13,9'unu oluşturdu. Bu, 2020'nin ilgili döneminde %18'den bir düşüş olduğunu gösteriyor. Canalys'in yakın tarihli bir raporu, Tesla'nın uzun vadeli pazar payı liderliğinin tehdit altında olduğunu belirtiyor. Verilerine göre, Tesla'nın 2021'in ilk altı ayı için küresel EV pazar payı %15 idi. Bu, 2020'nin ilk yarısındaki %19'luk paya göre oldukça olumsuz bir oran.
Tesla hala Amerika Birleşik Devletleri'ne hakim olsa da, VW ID.3 ve diğer modellere olan yüksek talep sayesinde Avrupa'da liderliği alan Volkswagen VWAGY oldu. Canalys'e göre, Volkswagen'in 2021'in ilk yarısında dünya çapındaki EV payı %13 idi. Renault SA RNLSY, Zoe modeliyle de Tesla'nın kıtadaki hakmiyetini çalıyor. ABD'li otomobil devi General Motors GM ile Çin merkezli iki firma SAIC ve Wuling arasındaki ortak girişim olan SGMW, 2021'in ilk yarısında %11 küresel pazar payına sahipti.
İlginizi Çekebilir: NASA Artemis Ay Görevi için Geri Sayım Başladı
Test Edilen Liderlik
Yıllarca Tesla, EV fenomeninin ön saflarında oynayan tek otomobil üreticisi gibi görünüyordu. Model S, X ve 3'ü tanıttığında neredeyse hiç rekabet yoktu. Ve bu da Tesla için en büyük avantajlardan biriydi. EV projelerind cüret eden birkaç otomobil üreticisi olsa da, Tesla'ya yakın değillerdi. Ve elektrikli bir araba almayı düşünen tüketiciler başka bir seçeneği pek ciddiye almıyorlardı.
Ancak son zamanlarda, çeşitli büyük ve küçük otomobil üreticileri yeşil araç kavramını gerçek dünyadaki işlevsellik açısından ciddiye almaya başladıkça işler değişmeya başladı. BloombergNEF'e göre, 2017'de Kuzey Amerika'da 18 EV modeli mevcuttu. Şu ana kadar 50'den fazla EV modeli mevcut ve önümüzdeki yıllarda bir dizi yeni modelin piyasaya çıkması bekleniyor. Pazarda artan rekabet ve müşteriler için seçenek sıkıntısı olmaması nedeniyle Tesla'nın EV oyunundaki liderliği büyük ölçüde bir meydan okumaya tabi tutulacak.
Son zamanlarda, General Motors, Ford F, Volkswagen, Daimler AG, BMW AG, Toyota ve Honda dahil olmak üzere çeşitli otomobil büyükleri, çevre dostu araçlar geliştirmek için yatırımlarını hızlandırıyor. Ve pil teknolojisi alanındaki kazançlarını artırıyor. Teslimatları 2020'nin sonlarında başlayan Ford'un Mustang Mach-E'si halktan büyük ilgi gördü. Şimdiden ABD pazarında en çok satan EV modellerinden biri olmayı başardı. Volkswagen'in ID.4'ü ayrıca Tesla Model Y'ye sıkı bir rekabet sunmaya hazırlanıyor. Porsche ve Lucid Group'un üst düzey teklifleri, Model S'ye karşı iyi bir performans sergiliyor.
Tesla'nın Avrupa'daki pazar payı konumu, Renault Zoe ve VW ID.3/ ID.4 gibi modeller arasında tehdit altındayken, Çin'de artan rekabet de endişe verici. Çin, Tesla'nın en hızlı büyüyen dış pazarı. Ve ülkedeki artan e-mobilite beklentilerinden yararlanmak amacıyla Tesla, üretim üssünü Şanghay'da da kurdu. Ancak SGMW'den sert bir rekabetle karşı karşıya. Warren-Buffett destekli BYD Co. BYDDY de güçlenmeye devam ediyor. “Çin'in Tesla'sı” olarak adlandırılan NIO Inc. NIO, Li Auto ve XPeng de dahil olmak üzere diğer Çin merkezli EV oyuncuları da ev sahasındaki teklifleriyle geniş bir popülerlik kazanıyor.
Artan rekabet, küresel elektrifikasyon için olumlu olsa da, eski otomobil devleriyle ve saf EV oyuncularıyla rekabet eden Tesla için pek iyiye alamet değil. Ve bu yeterli değilmiş gibi, Baidu, Alibaba ve Apple gibi teknoloji devleri de çok kalabalık EV şeridine giriyor ve bu da rekabeti daha da artıracak.
İlginizi Çekebilir: Uçan Deniz Aracı 12 Yolcu Taşıyabiliyor
Tesla E-Kamyonlarda İlk Avantajı Kaybediyor
Elektrikli arabalar büyük bir hızla popülerleşirken pikaplar vitesleri elektriğe geçirmekte oldukça yavaşladı. Bu durum yakında değişmek üzere. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta, Tesla'nın elektrikli araçlarda olduğu gibi e-kamyonlar söz konusu olduğunda bir başlangıç avantajına sahip olmayacağı gerçeğidir.
Tesla, 2019'da radikal bir şekilde tasarlanmış Cybertruck'ı ilk duyurduğunda çok ses getirmişti. Kamyona öyle büyük bir tepki geldi ki, tanıtımından sadece bir hafta sonra 250.000 satış talebi aldı. Başlangıçta 2021 sonuna kadar yollara çıkması ve pazarlara giren ilk e-pikap olması planlansa da, üretimi şimdi 2022'nin sonlarına erteleniyor. Ve hacim tanıma 2023'ün sonlarına kadar beklenmiyor. Böyle bir durumda Tesla, piyasadaki ilk elektrikli kamyon olmanın avantajını yaşayamayacaktır.
Rivian'ın R1T'si, General Motors GMC Hummer ve merakla beklenen Ford F-150 Lightning Pro ile rekabet etmesi gerekecek. Rivian kısa süre önce tamamen elektrikli R1T kamyonetinin ilk sürümünün tek bir şarjla 314 mil resmi EPA menziline sahip olduğunu duyurdu. “Launch edition” R1T kamyonunun teslimatları muhtemelen bu ay başlayacak ve piyasaya çıkan ilk e-kamyon olacak.
General Motors'un 350 millik menzile sahip GMC Hummer teslimatları da bu yıl içinde başlayacak. Son olarak, 2022 baharında çıkacak olan Ford'un F-150 Lightning'i var. Böylece Cybertruck, bu çok beklenen kamyonlar arasında piyasaya çıkan son kamyon olacak. Eksik teslim tarihleri Tesla için yeni bir şey değil, Model 3'ün gecikmesi bunların en önemlisiydi. Ancak şirketin o zamanlar rekabet eksikliği nedeniyle bir avantajı vardı. Bu sefer o avantajı da olmayacak.
Gecikmelerden bahsedildiği şekilde firma kısa süre önce elektrikli otomobil Roadster'ın yeni versiyonunun teslimatlarını tedarik zinciri kesintileri nedeniyle 2023'e erteledi. 2019 yılında üretime başlaması planlanan Tesla Semi de ertelendi. Musk, nisan ayında Tesla Semi için gerekli olan pil hücrelerinin seri üretiminin yaklaşık 12-18 ay daha süreceğini bildirmişti.
İlginizi Çekebilir: Girişimler için Yatırıma Ulaşma Yolları
Piyasanın Geleceği
Tesla, vaat edilen son teslim tarihlerini karşılamada başarısız olmaya devam ederse, yoğun rekabet göz önüne alındığında, uzun vadede küresel EV liderliğini sürdürmesi zorlaşabilir. Şirketin, yüksek değerlemeyi desteklemek için yüksek büyüme elde etmesi gerekiyor ve tüm bunlar, stratejileri ne kadar zamanında uygulayabileceğine ve inovasyona ve farklılaştırılmış ürünlere odaklanmaya devam etmesine bağlı.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...