Amerika Birleşik Devletleri Eşit İstihdam Fırsatı Komisyonu (EEOC), Tesla aleyhine dava açarak otomobil üreticisinin federal yasaları ihlal ederek siyahi çalışanlarının yaygın ve süregelen ırk temelli tacizine göz yumduğunu ve karşı çıkan bazı işçilere karşı yıldırma uyguladığını söylemiştir.
İşyerinde ayrımcılığa karşı sivil hak yasalarını uygulamakla görevli federal ajansın açtığı bu dava, Tesla aleyhine ırk temelli önyargı iddialarına karşı açılan birkaç davadan biridir. California Sivil Haklar Departmanı, 2022 yılında benzer suçlamalarla Tesla'ya dava açmıştı. Nisan ayında bir jüri, Tesla'ın Fremont montaj fabrikasında ciddi ırk temelli tacize izin verdiği sonucuna vararak eski bir siyahi işçi olan Owen Diaz'a 3.2 milyon dolar tazminat ödemesine karar vermişti.
2022 yılında Tesla, finansal bir beyanatta EEOC'nin şirket hakkında "açık bir soruşturması" olduğunu açıklamıştı. Tesla, zorunlu arabuluculuk sürecine girmişti. Bu süreç başarılı olmadı ve bu durum Perşembe günü açılan davaya yol açtı.
EEOC, en azından 2015'ten günümüze kadar aynı fabrikadaki siyahi çalışanların "yoğun veya yaygın ırk temelli tacize" ve "düşmanca bir çalışma ortamına" maruz kaldığını iddia ediyor.
Dava dosyası özellikle, "tembel", "kokulu" ve "her zaman geç kalan" gibi ifadelerle yapılan stereotipleri ve düşmanlığı detaylandırmaktadır. Ayrıca, davada, N-kelimesinin çeşitli varyasyonları, "maymun", "çocuk" ve "siyah ş**be" gibi küfürlerin olduğu iddia edilmektedir. Bu küfürlerin, işçilerin yoğun olarak bulunduğu alanlarda ve işçi merkezlerinde rahatlıkla kullanıldığı belirtilmiştir.
İlginizi Çekebilir: Tesla Optimus, Son Videoda Yeni Hünerlerini Sergiledi!
EEOC, Siyahi Çalışanların İddialarını İnceliyor ve Tesla Aleyhine Dava Açıyor
Bir siyahi işçinin davadaki ifadesine göre, "Tuvaletin duvarlarında KKK yazıları, hakenkreuz ve N-kelimesi vardı. Bu kadar iğrenç ve ırkçıydı ki konuşmak istemiyorum. 'Siyahları öldür', 'N-kelimesini as', 'Siyahları as' gibi yazılar vardı."
EEOC'ye konuşan siyahi işçiler, ipuçlarının yanı sıra bu yazıların nooselerin de dahil olduğu çeşitli yüzeylerde bulunabileceğini belirtti. Bunlar masaüstlerinde, asansörlerde ve üretim hatlarından çıkan araçlarda da bulunuyordu.
Dava dosyasında, "Yöneticiler ve yöneticiler ırk temelli saldırıyı gördü, ancak müdahale etmedi veya etmeyi reddetti," ifadesi yer almaktadır. "Siyahi çalışanlar, küfürleri, hakaretleri, grafitileri ve kötü davranışları Tesla'nın insan kaynakları, çalışan ilişkileri ve yönetici personeline bildirdi... Tesla, bu davranışları ele almaya yönelik adımlar atmamış ve reddetmiştir."
Ayrıca, Tesla'nın, ırk temelli tacizi rapor eden veya karşı çıkan siyahi çalışanları bildikten sonra bu çalışanları haftalar içinde işten çıkardığı iddia edilmektedir.
Dava, Tesla'nın ırk temelli uygulamalara karşı haksız uygulamaları düzeltmelerini ve mağdur kişilere uygun tazminatı sağlamalarını isteyen 1964 yılında değiştirilen İnsan Hakları Yasası'nın VII. Başlığı'nı ihlal ettiği iddiasında bulunmaktadır.
"Eğer bir standardı düşürüyorsanız, yeni bir standardı belirlemiş oluyorsunuz. Yaygın ırk temelli hakaretlerin ciddi disiplin gerektirmediği sonucuna varmak ve tacizi düzeltmemek, çalışanlara tamamen yanlış bir mesaj gönderir," diyen EEOC'nin San Francisco bölge ofisi müdürü Nancy Sienko, bir açıklamada şunları belirtti: "Bu durum aynı zamanda bir işverenin hızlı ve etkili bir şekilde hareket ederek ırk temelli tacizi durdurma yasal sorumluluğunu ihlal etmektedir."
Tesla, 2020 yılında basın departmanını dağıtmış ve yorum alınamamıştır.
EEOC, jüri tarafından kararlaştırılacak bir dava süreci talep etmekte ve mahkemenin, Tesla'nın ırkçılığa izin veren ve bu durumu geliştiren yöneticilere kalıcı bir yasak getirmesini ve gelecekteki siyahi işçileri korumak için durumu düzeltmek ve politikalar uygulamak üzere Tesla'ya emir vermesini istemektedir.
Dava - EEOC v Tesla, Inc., Dava No 4:23-cv-04984 - Kuzey California Bölgesi Amerika Birleşik Devletleri Bölge Mahkemesi'nde açılmıştır.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...