Tesla, CEO Elon Musk'ın ticari aracı ortaya çıkarmasından beş yıl sonra, uzun süredir ertelenen elektrikli Semi kamyonunun ilk üretim versiyonlarını Perşembe akşamı teslim etti. İlk Tesla Semi kamyonları, şirketin Sparks, Nevada'daki gigafactory'sinde düzenlenen bir etkinlikte Pepsi'ye teslim edildi.
Pepsi, Tesla Semi'nin ilk kez ortaya çıktığı Aralık 2017'de 100 kamyonluk sipariş verdi. Bekleyen diğer yüksek profilli müşteriler arasında Anheuser-Busch, Walmart ve UPS bulunuyor. Tesla, etkinlikte PepsiCo ve Frito-Lay markalarına sahip en az beş Semi'ye sahip görünüyordu. Pepsi daha önce, Modesto, California Frito-Lay tesisini sıfır emisyonlu bir tesise dönüştürmek için en az 15 Tesla Semis kullanmayı planladığını paylaşmıştı.
Şimdi büyük açıklama, Musk'ın uzun süredir ertelenen Semi'nin üretiminin başladığını ve ilk teslimatların Aralık 2022'de başlayacağını tweetlemesinden birkaç ay sonra geldi. Bu haberimizin detaylarını hemen sizlere aktarıyoruz.
İlginizi Çekebilir: Coca-Cola, Renault Elektrikli Kamyonlarını Teslim Alırken Tesla’ya Göz Kırptı
Tesla, 2017 Vaatlerini Yerine Getiriyor
2017'de Tesla, otomobil üreticisinin gelişmiş sürücü yardım sistemi olan Autopilot'un Tesla Semi'de olacağını söylemişti. Perşembe günkü etkinlikte ise ne Musk ne de Tesla Semi Engineering'in üst düzey yöneticisi Dan Priestley, kamyonun herhangi bir otomatik yeteneğinden bahsetmedi. Ayrıca Autopilot'un "görmesi" için gerekli olacak kameraların yerleşimini tartışmadı.
Evet, detaylarla ilerleyelim.
Tesla, diğer 2017'deki vaatlerinin birçoğuna sadık kaldı. Örneğin, beş yıl önce Tesla, Semi'nin tam doluyken ve saatte 65 mil hızla giderken tek bir pil şarjıyla 500 mil gidebileceğini söylemişti. Otomobil üreticisi Perşembe günü görünen o ki sözünü yerine getirmiş gibi görünüyor. Hatta Fremont'tan San Diego'ya bir Yarı sürüşü gösteren bir video ile gösterdi. Ancak şirket, pil paketinin boyutu da dahil olmak üzere bazı önemli istatistikler vermedi.
Tesla, Semi kamyonun fiyatını da açıklamadı.
Semi, Plaid Model S ve Model X ile aynı aktarma organlarını kullanıyor. Ayrıca "üç motorlu sisteme" dayanıyor. Priestley bunun, motorlardan birinin sürekli olarak maksimum verimlilik için devreye girdiği ve diğer ikisinin tork ve hızlanma için olduğu anlamına geldiğini, bunun bir sürücü yükleme rampasına binerken veya başka bir aracı geçmek istediğinde işe yarayabileceğini belirtti.
Musk, motorun yaklaşık bir futbol topu büyüklüğünde olduğunu ancak enerji yoğunluğu nedeniyle dizel motordan daha güçlü olduğunu belirtti. Aslında Priestley, Semi'nin şu anda yoldaki tüm dizel kamyonlardan üç kat daha güçlü olduğunu söyledi.
Söz verildiği gibi, Semi rejeneratif frenleme ile üretilmiş. Yani sürücüler ayaklarını gaz pedalından çektiğinde frenler aküye güç sağlıyor.
Musk, "Tepenin dibine varıyoruz ve soğuk frenlerimiz var," dedi. "Kamyonculuk dünyasında akıllara durgunluk veren bir şey." diye belirtti. Musk ayrıca, elektrikli motorların dizel motorlardan daha hassas olması nedeniyle, tekerleklerin bir dizel kamyona göre daha iyi çekişe sahip olduğunu belirtti. Kamyonun iç kabini, daha önce ilan edildiği gibi, koltuk ortada olacak şekilde yapılmış. Priestley, sürücülerin, aletler için kargo alanı ve şarj portları ile inşa edilen kabinde ayağa kalkıp kıyafetlerini değiştirebileceğini de söyledi.
“Aracın her noktasında verimliliğe sahipsiniz. Tek dokunuşla süspansiyon dökümü vardır, bu nedenle römorka takmak çok kolaydır. Zamandan ve paradan tasarruf sağlıyor" dedi Musk.
"Aslında, bu verimlilik fikrini sadece siz yoldayken değil, bahçeye de yaymaya çalışıyoruz. Yani kamyon yoldaki işini yapmadan önce ve sonra yaptı" dedi Priestley.
Tesla'nın Bu Kadar Çok "Verimlilik" Elde Edebilmesinin Bir Nedeninin Aktif Araç Filosundan Öğrendiklerine Güvenebilmesi Olduğu Söyleniyor
Priestley, "Diğer ürünlerimizde zaten yapılan her şeyle harika bir fırlatma rampasından çıkıyoruz" dedi. "Tesla'nın yazılım ve donanım tarafında tüm bu dikey entegrasyona sahip olması nedeniyle de etkinleştirildi. Bu nedenle ekipler tüm bunları tek bir pakette bir araya getirmek için birlikte çalışıyor. Bu, başta Semi olmak üzere tüm ürünlerimiz için büyük bir kazanç.” ifadelerinde bulundu.
Tesla, kamyonları kendi filosuna koyarak ve bunları Tesla fabrikaları ile tedarikçileri arasında mal taşımak için kullanarak gelecekte Semi'yi geliştirmek için daha fazla veri toplayabilecek.
Son olarak Tesla'nın, beş yıl önceki şarj etme vizyonuna sadık kaldığını belirtelim. Semis, yeni nesil sürükleyici soğutma sistemine sahip "megavat sınıfı bir şarj cihazı" ile şarj edilecek. Bu şarj cihazları Tesla'nın süper şarj ağına benzer olacak. Şirket ayrıca, şarj cihazlarının yanı sıra, şebekeden aşırı elektrik dalgalanmalarını önleyen bir enerji depolama sistemi olan Megapack'ler kuracak.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...