Tesla kısa süre önce tam denetimsiz sürüş (FSD - Full Self Drive) yazılımının 10.50 versiyonunu Tesla araçlarının beta testlerini yapmakta olan gönüllülere dağıttı. Bu güncelleme ile Tesla, artık insanları, nesneleri ve engelleri tanıyabiliyor.
Bu yeni versiyonda özellikle çok dikkat çeken özellikler var. Bu konuda ortaya çıkan bir kullanıcının hazırladığı video ise son derece dikkat çekici.
Bilindiği üzere; Tesla araçlar sürüş halinde iken belirli aralıklarla sürücünün direksiyona temas etmesini ve sürekli iletişim halinde olmasını bekliyordu. Bu yeni test sürümünde ise kullanıcı etkileşimini en aza indirerek tamamen kendine özgü bir sürüş sağlıyor.
Beta sürümleri test eden kullanıcıların paylaşım yapmaları ve tespit ettikleri şeyleri sosyal medyada paylaşmaları yasak değil. Hatta kullanıcıların bu özelliklerden bahsetmesi firmanın gelişim sürecinde birçok defa işine yaramıştı.
Görünüşe göre yeni ortaya çıkan ve bu videodaki içerik de dikkat çekici detaylarla dolu.
Önceden Tesla aracınızla ilerlerken yol çizgileri olmayan bir yolda aracın sürüşü size bıraktığını görüyordunuz, şimdi ise yol çizgileri olmasa bile yolun yapısından ve çevredeki olası işaretçilerden yararlanarak yolu tespit edebiliyor ancak bu süreçte sürüşün ciddi şekilde yavaşlaması da söz konusu.
Bunu sağlayan en önemli yenilik ise araç üzerinde konumlanan 'her şeyi gören her şeyi bilen kamera' sistemi (The all-seeing and all-knowing camera system)
Tesla Artık Risk Almıyor
Tesla araçların yol çizgileri olmadığında yavaşlaması ve kullanıcıya denetimi bırakması bilinen bir sorundu. Ayrıca daha önceden meydana gelen kazalarda çok sözü edilen kavşak çıkışları konusunda da önemli bir gelişme sağlanmış.
Tesla, yola çıkmak üzereyken önünde bir araç varsa onun arkasından takip etmek yerine o aracın geçişinden sonra yolu yeniden kontrol ediyor ve hatta biraz öne çıkarak tam denetimi sağladıktan sonra yol içerisine giriyor.
Eskiden bağımlı olduğu yol çizgilerini şimdi kendisi hesaplayarak yola yerleştiriyor ve ortalama çizgi aralığından yola girerek dönüşünü tamamlıyor.
Benzeri bir durum trafik ışıklarında da söz konusu. Eğer Tesla ışığın yeşil olduğunu tespit ettiğinde en öndeki araçsa yolun diğer yönlerini inceledikten sonra yol içerisinde araç yoksa kavşaktan geçiş yapıyor. Bu durum genel kullanımda olumsuz bir gecikmeye neden olsa da güvenlik açısından son derece yararlı.
[caption id="attachment_27088" align="alignnone" width="929"]
Tesla-kum-yiginini-taniyor-
startupteknoloji-com[/caption]
Videoda dikkat çeken bir başka nokta ise yol üzerinde görülen bir miktar yığıntının yanından geçerken bu yığıntıya göre pozisyon alarak uzaklaşması ve sürücünün buna verdiği tepki.
Daha önceleri yol çizgilerine olan bağımlılığı nedeniyle bu konuda dikkat çeken sıkıntılar yaşayan Tesla önemli bir ilerleme kaydetmiş durumda.
Yeni versiyonun en önemli özelliği ise artık GPS ekranında sadece araçların olmaması. Artık araçlar ile birlikte refüjler, duraklar, yol üzerindeki fiziksel nesneler ve en önemlisi insanlar da var.
Tesla İnsanları Tanıyor ve Riskleri En Aza İndiriyor
Bir Tesla FSD (Full Self Drive) beta test kullanıcısı olan Alex Lim; Twitter üzerinden
yaptığı paylaşımda Tesla'nın bir fast food dükkanında bulunan çalışanları da harita üzerinde gösterdiğini fark ederek buna şaşırdığını dile getirmiş.
[caption id="attachment_27089" align="aligncenter" width="304"]
Tesla-insanlari-tespit-ediyor-
startupteknoloji-com[/caption]
Bu önemli başarı, FSD 'nin son derece ileri teknoloji ve yazılım ile başarabileceklerinin sadece bir parçası. Zaten üzerinde olan tarayıcı sisteme ek olarak artık araç üzerindeki kameralardan da yararlanılarak gerçek zamanlı olarak analizler yapılmakta ve çevredeki tüm diğer nesneler algılanarak yazılım tarafından işlenmekte ve bahsettiğimiz gibi çarpıcı sonuçlar elde edilmekte.
Beta Sürümün Kusurları da Yok Değil
Beta sürüm hakkındaki içerikleri incelerken yol çizgilerini ve refüjleri de kendi kendine tanımlayabildiğinden bahsetmiştik.
Bu konuda dikkat çeken birkaç sorunlu nokta var. Örneğin yolda çizili şerit çizgilerini takip ederken sürüş yapılan şeritte kesik çizgi diğer şeritte ise düz çizgi olduğu halde yolu sollama yapılamaz (düz çizgi) olarak algılayıp bunu da GPS üzerinde görüntülere yansıtıyor.
Yol üzerindeki nesnelerin yapılarını algılayamıyor ve bu nedenle örneğin basit bir kar yığının taş gibi algılayıp durması gibi sorunlar halen devam ediyor gibi duruyor.
Yol üzerinde bulunan ve bir çalışma veya uygulama nedeniyle konulan trafik konelerini ise artık algılıyor ve ona göre yolda pozisyon alıp sürüşe devam edebiliyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...