TikTok, Rus devlet kontrollü medyaya kullanıcıları bilgilendirmek amacıyla etiket eklemeyi planladığını duyurdu. TikTok’un bu hamle ile daha geniş bir devlet medya politikasının parçası olmak istediğinin işareti.
TikTok, yeni devlet medya politikasını uygulamaya başladı. Şimdi de devlet tarafından kontrol edilen “bazı” medya kuruluşlarından gelen videolara etiket koymaya başlayacağını ilan etti. Bu duyurunun arkasında Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle politikaya pilotluk yapma isteği yatıyor.
Sosyal medyada hemen hemen her gün kirli ve yanlış bilgilerin yer aldığını görmek mümkün. Ukrayna’nın işgali ile de ilgili haberlerin kullanıcıları ve toplumu yanlış bilgilendirmeye sevk ettiği görülüyor. Bu durumun önüne geçmek isteyen bazı sosyal medya platformları da harekete geçmişti.
İlginizi Çekebilir: Tiktok, Güvenlik İçeriği ile Güncelleniyor
Etiketlerde ‘Rusya ile Bağlantılıdır’ Uyarısı
Geçtiğimiz günlerde Twitter bu konuda harekete geçti. Ve toplumun yanlış bilgilendirilme riskiyle Rus basın kuruluşlarının yaptığı paylaşımlara etiketleme getirmişti. Rus basın kuruluşlarına ait Twitter hesaplarında paylaşılan gönderilere “Bu tweet, Rusya ile ilişkili bir medya sitesiyle bağlantılıdır.” uyarısını yerleştirmişti. Benzeri bir kararı TikTok da almış görünüyor.
Şirketten gelen bir habere göre, TikTok, bu yöndeki planlarını, yeni bazı devlet kontrollü medyaya etiket ekleme eylemini Ukrayna’nın işgaliyle hızlandırıyor. Politika üzerinde çalışmaya geçen yıl başladığını belirten şirket, bu alanda öncülük yapmak arzusunu sürdürüyor. TikTok’un bildirdiğine göre, kullanıcılar etiketlerin önümüzdeki birkaç gün içinde görünmeye başlayacak.
Konuyla ilgili bir TikTok sözcüsü etiketlerin en azından bazı Rus devlet medya hesaplarına uygulanacağını belirtti. Ancak Rus devlet medya hesaplarından hangilerinin veya bunlardan kaç tanesinin olduğunu açıkça ifade etmedi. Bazı kaynaklar, en az bir Rus devlet kontrolündeki çıkış noktası olan RT'nin TikTok'ta doğrulanmış bir hesaba sahip olduğunun doğruladığını söyledi. Aynı zamanda TikTok sözcüsü etiketlerin piyasaya sürüldükten sonra küresel bağlamda ilgi çekeceğini ve evrensel olarak görüneceğini söyledi. TikTok, şimdi hesabın ve içeriklerin hangi devlet medyasına ait olduğunu doğru şekilde tespit edebilmek için titizlikle çalışıyor. TikTok, bunun için 20 ülkeden 50 uzmanla birlikte çalıştıklarını ifade etti.
İlginizi Çekebilir: Twitter, Ukrayna ve Rusya’da Reklamları Durduruyor
Youtube ve Twitter’ın da Bir Süredir Devlet Medya Etiketleri Var
Aslına bakılırsa TikTok’un bu girişimi ilk kez yapılmıyor. TikTok dışında pek çok sosyal medya platformu bir süredir benzer etiketleri kullanıcılarına sunmuştur. İlk olarak YouTube 2018'de etiketlemeyi getirmişti. Twitter ve Facebook ise etiketleme sistemini 2020'de uygulamaya başlamıştı.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından, birçok alanda hem yaptırımlar yapılırken hem de birçok şirket geri adımlar atmaya devam ediyor. Ukrayna’nın işgali ile birçok platform da RT (Russia Today) ve Sputnik gibi Rus devlet kontrolündeki medyadan gelen içeriğe karşı harekete geçti. Reddit satış noktalarına bağlantıları yasakladı. Aynı zamanda Facebook ve YouTube içeriklerini engelledi. Ayrıca bir dizi başka şirket, hikayelerine çeşitli şekillerde ulaşılmasını zorlaştırdı.
ABD ve Batı’dan gelen yaptırım ve ataklara karşı Rusya da tepkisiz kalmıyor. Rus hükümeti de Rus medyasına ve bilgi kaynaklarına karşı ayrımcılık yapıldığını iddia ederek Facebook'u kendi sınırlarında engelleyeceğini ve kullanıma kapatacağını duyurdu. Ayrıca, bununla da kalmayarak ülkenin iletişim ajansı da harekete geçti. Ve TikTok'tan bir devlet haber ajansından bazı haberlerin neden kaldırıldığına dair cevaplar istediklerini belirtti.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...