Çinli sosyal medya platformu TikTok, güvenlik ve mahremiyet konusunda oluşan kaygılar nedeniyle son günlerin en çok konuşulan sosyal medya uygulamalarından biri haline geldi. 2016 yılında ByteDance şirketi tarafından kurulan TikTok, kullanıcı verilerini Çin hükümeti ile paylaşabileceği iddiasıyla dünyanın pek çok ülkesinde yasaklanmaya başladı.
Geçtiğimiz günlerde görülen duruşmalardan sonra ABD TikTok’u yasaklayan ilk ülke olmuştu. TikTok CEO'su Shou Zi Chew'in Perşembe günkü beş saatlik Kongre duruşmasının ardından, TikToker ve dezenformasyon araştırmacısı Abbie Richards, pek çok içerik oluşturucunun ne düşündüğü hakkında açıklamalarda bulundu. Richards, Kongre’nin sosyal medya hakkında ortalama bir insandan daha az şey bildiğinin bütün çıplaklığıyla ortada olduğunu belirtti.
TikTok Kullanıcılarının Tepkisi Çığ Gibi Büyüyor
Duruşmanın ardından alınan kararlara tepki gösteren pek çok TikTok kullanıcısı, teknolojinin nasıl çalıştığını bilmedikleri ya da yanlış anladıkları için kongre üyeleriyle alay eden paylaşımlar yaptılar. Temel bilgilerdeki bu eksiklikler ne kadar eğlenceli olsa da, TikTok içerik oluşturucularının kendilerine bir topluluk ve bazı durumlarda kariyer sağlayan bir uygulamanın geleceği hakkında ciddi endişeleri var.
Konu hakkında açıklama yapan bazı TikTok fenomenleri, bir hükümetin TikTok kadar güçlü bir uygulamadaki Amerikan vatandaşlarını küresel ağdan çıkarmayı düşünmesinin gerçekten endişe verici olduğunu düşünüyor. TikTokerlara göre bu sadece uygulamayı Amerika Birleşik Devletleri'nde yasaklamak değil, aynı zamanda Amerikan vatandaşlarının Kanada, İngiltere, Meksika, İran, Ukrayna gibi birçok ülkeyle olan bağlantısını kesmek anlamına geliyor.
22 Mart 2023 Çarşamba günü Washington, DC, ABD'deki ABD Kongre Binası'nın dışında düzenlenen bir basın toplantısı sırasında açıklamalarda bulunan TikTokerlar, Kongre’nin TikTok’un ne işe yaradığını tam olarak anlayamadığını düşünüyor. Ayrıca hiçbir yetkilinin kendilerini dinlemediklerini belirten grup, Kongre’nin bu yasayı geçirerek istedikleri herhangi bir uygulamayı yasaklama yolunu da açtığını düşünüyor.
İlginizi Çekebilir: Yeni Zelanda: TikTok, Hükümet Cihazlarından Yasaklanacak
TikTok’un Yasaklanacak Olması Yalnızca İçerik Oluşturucuları Değil Teknoloji Etik Uzmanlarını da Endişelendiriyor
Teknoloji etik uzmanları da içerik oluşturucularla benzer şekilde hayal kırıklığını yaşıyor. Colorado Boulder Üniversitesi'nde teknoloji etiği ve politikası profesörü olan Dr. Casey Fiesler, uygulamayla ilgili ulusal güvenlik endişelerinin abartıldığına inanıyor.
Fiesler, potansiyel riskin tamamen spekülatif göründüğünü ve şu anda hükümetin istediği sosyal medya uygulamasını rahatlıkla kontrolü altına alabiliyor. Fiesler’e göre bu yapılanlar genel bir veri gizliliği sorunu değil, uygulamanın Çin merkezli olmasıyla alakalı bir durum.
TikTok Bu Konuda Çeşitli Adımlar Atarak ABD Hükümetini Rahatlatmak İstiyor
Tüm yasaklamalara rağmen TikTok'un Çin hükümeti ile veri paylaştığına dair hala bir kanıt yok. Ancak raporlar, TikTok'un Pekin merkezli ana şirketi ByteDance çalışanlarının Amerikan kullanıcı verilerini görüntülediğini ortaya çıkardı. Geçen yıl yapılan bir soruşturma, Çin'deki mühendislerin ABD'li kullanıcıların TikTok verilerine açık erişime sahip olduğunu ortaya çıkardı. Böylece şirketin aksi yöndeki iddialarının yalan olduğu görüldü. Yine de TikTokerlar, özel bir Çinli şirket ile Çin hükümeti ile veri paylaşmak arasında dağlar kadar fark olduğu konusunda ısrarcı.
Aynı zamanda TikTok’ta bu konuda bazı adımlar attı. Şirket, ABD kullanıcılarının verilerini Oracle sunucularına taşıyacak. 1,5 milyar dolarlık bir girişim olan Project Texas adlı bir şirket kurarak ABD yetkililerinin endişelerini gidermeye çalışacak. Project Texas ayrıca, TikTok'un ulusal güvenliği içeren her yönünü denetlemeyi planlayan TikTok, US Data Security Inc. adlı şirketin bir yan kuruluşunu da kuracak.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...