Yüzüklerin Efendisi serisinin babası olan JRR Tolkien'in adını yaşatmakta olan Tolkien Vakfı, JRR Token adıyla piyasada bulunan bir kripto para birimini bloke etti. Vakfı temsil eden avukatlar, Ağustos ayında piyasaya sürülen kripto paranın yazarın ticari markasını ihlal ettiğini söyledi.
Kripto para birimini satan ve tanıtan web siteleri olan, jrrtoken.com ve thetokenofpower.com, Yüzüklerin Efendisi serisinin öğeleri olan, Tek Yüzük, Hobbit kovukları ve Gandalf gibi öğeler içererek, serinin hayranlarına da kripto parayı pazarlamaya çalışıyordu.
Vakıf, JRR Token’in “Hepsine Hükmedecek Tek Bir Token” olma iddiasında bulunarak piyasaya çıkmasının ardından Dünya Fikrî Mülkiyet Örgütü’ne (WIPO) şikayette bulundu.
Vakfı temsil eden avukatlar, bu ifadenin Tolkien’in kitabında geçmekte olan “Hepsine hükmedecek tek bir yüzük” ifadesinden alıntılanmış olduğunu söyledi ve Şubat 2021'de alınmış olan jrrtoken.com alan adının ise, insanları tokenin yazarla meşru bir ticari bağlantısı olduğuna inandırarak yanıltmak için özel olarak tasarlandığı iddia edildi.
Token’in geliştiricisi ise suçlamayı reddederek, kötü bir niyetinin olmadığını, Tolkien’in mirasına saygısızlık amacı taşımadığını söyledi.
Geliştirici açıklamasında: "Tartışmalı alan adının şikayetçinin ticari markalarını akla getirmesi, herhangi bir kötü niyetin değil, JRR Token markasının çağrıştırdığı anlamın bir göstergesidir” ifadelerini kullandı.
Geliştirici ayrıca, domain adında bulunan JRR ifadesinin İngiliz yazar JRR Tolkien’le alakalı değil, “Journey through Risk to Reward” yani “Riskten Ödüle Yolculuk” anlamına geldiğini iddia etti. Fakat tabii ki bu durum sitede bulunan Tek Yüzük, Hobbit kovukları veya Gandalf gibi öğeleri açıklamıyor.
[caption id="attachment_26905" align="aligncenter" width="696"] Tolkien Vakfı, JRR Token'i Bloke Etti![/caption]
WIPO Suçlamayı Kabul Etti
Yüzüklerin Efendisi serisi, Hobbit, Silmarillion gibi kitapların yazarı olan ünlü İngiliz yazar JRR Tolkien’in mirasını yaşatan Tolkien Vakfı, JRR Token ismiyle ve “Hepsine hükmedecek tek bir token” olma iddiasıyla piyasaya çıkan kripto para birimini bloke etti.
JRR Token’in geliştiricisi ise para biriminin yazarla bir bağının olmadığını Token’in isminde yer alan JRR teriminin “Riskten Ödüle Yolculuk” anlamında geldiğini söyleyerek suçlamaları reddetti.
Konuyla ilgili davaya bakan Dünya Fikrî Mülkiyet Örgütü ise savunmayı yetersiz buldu. WIPO; ‘Riskten Ödüle Yolculuk’ teriminin anlamsız olduğunu ve bir tokeni satın almak ile ‘yolculuk’ arasında nasıl bir ilişki olduğunu çözemediğini söyledi.
WIPO tarafından yapılan açıklamada:
“Davalı, ihtilaflı alan adını davacı tarafın ticari markasının izinsiz kullanımı sonucu ticari avantaj elde etmek için değil de, mizahi bir amaçla kullanmakta olduğunu bizlere belirtmemiştir” ifadelerine yer verildi.
WIPO tarafından alınan karara göre, geliştiricinin Tolkien’in 100 milyondan fazla satmış olan eserlerinden haberdar olmaması gibi bir durum söz konusu değildi. Geliştirici bu ismi, Tolkien ismini kullanarak kripto para birimini daha fazla sattırmak için kullanmıştı.
Tolkien Vakfından da Açıklama Geldi
Kripto para biriminin bloke edilmesinin ardından Tolkien Vakfı avukatlarından biri olan Steven Maier, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Maier’in açıklaması ise şu şekilde:
“Tolkien Vakfı, JRR Tolkien adını ve çok sevilen kitaplarının içeriğini korumakla yükümlüdür. Bu, çıkarılmış olan kripto para birimini JRR Tolkien adı ve edebi eserlerle ilişkilendirerek finansal bir fayda sağlamaya çalışan, bariz bir ihlal vakasıydı.
Vakıf, bu eylemin, üçüncü şahısların JRR Tolkien adını ve çok sevilen kitaplarını mali kazanç elde etmek için rahatça kullanmasına izin verilmeyeceğine dair güçlü bir mesaj gönderdiğine inanıyor.”
Ayrıca Maier, vakfın ticari marka ihlallerini yakından takip ettiğini, kripto para ve NFT pazarlarını ise yakından takip ettiklerini de belirtti.
Squid Token Örneği
Özellikle ticari markanın kötüye kullanımını engellemek adına bu hareket oldukça mantıklı ve gerekli gibi duruyor.
Geçtiğimiz ay Squid Game dizisinin ismini kullanan bir kripto para birimi piyasaya sürülmüş ve yaptığı dolandırıcılıkla hem insanları mağdur etmiş hem de serinin adını lekelemişti.
Squid Game dizisinin ismini taşıyan token, inanılmaz bir sıçrama göstererek, bir haftada 1 cent’lik bir fiyattan yaklaşık 2,856 dolarlık bir fiyata yükselerek herkesi şoke etmişti. Fakat bu yükselişin ardından yaşanan düşüş, insanları daha büyük şoklara uğrattı.
Squid Token’in değeri bir anda %99.99 gibi şoka uğratıcı bir oranda düştü ve para birimini satın almış olan herkesi yıktı.
Squid Token’in geliştiricileri ise yaklaşık 3.5 milyon dolarlık bir servet ile ortadan kayboldular ve web sitelerini ve bütün sosyal medya hesaplarını bir anda kapattılar. Bu tokeni kullanarak hem insanları dolandırmış hem de Squid Game serisinin adını lekelemiş oldular.
Bu tarz diğer haberlerimize
buradan ulaşabilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...