İsveçli tasarım stüdyosu Tomorrow Machine, portakal kabuğu gibi soyularak yenebilen ve patatesten üretilen meyve suyu şisesi tasarladı. GoneShells adı verilen biyo-bazlı bu içecek şişesi, sürdürülemez ambalaj sorununu çözmeyi hedefliyor.
GoneShells Geleneksel Fikirlere Meydan Okuyor
Günümüzde modern ambalajların çoğu çevreyle ilgili kaygıların artmasına neden oluyor. İçerilerinde bulunan besinler, günler veya haftalar sonra bozulurken çoğu ambalaj, yıllarca hatta on yıllarca doğada kaybolmuyor. Tomorrow Machine ise yenilikçi yeni bir şişe serisi olan GoneShells ile sürdürülemez ambalaj sorununu çözmeye çalışıyor. GoneShells, geleneksel modern ambalajlara meydan okuyarak endüstriyel süreçler olmadan ayrışabilen ambalajlar geliştirmeyi hedefliyor.
İsveçli tasarım stüdyosu Tomorrow Machine, bu amaç doğrultusunda meyve suyu şirketi Eckes Granini ile iş birliği yaptı. Bu iş birliği sonucunda şirket; patatesten yapılan ve bittiğinde yenebilen, evde kompost haline getirilebilen veya su altında çözülebilen GoneShells adlı biyo-bazlı bu şişeyi piyasaya sunmaya hazırlanıyor.
Portakaldan Esinlenerek Tasarlandı
GoneShells'in temel malzemesi patates olduğu halde estetik olarak portokaldan ilham alındığı açıklandı. Tomorrow Machine'in kurucusu Anna Glansén, şişenin tasarımıyla ilgili şunları söyledi: "Ambalaj için en büyük ilham kaynağımız, meyvelerin ve özellikle portakalların yapıları ve işlevleridir. Bir portakalı nasıl soyduğunuza baktık ve bunu konseptin bir parçası haline getirdik."
Tomorrow Machine, görsel olarak portakaldan ilham aldığı şişeyi kullanım sonrasında meyve gibi soyulabilecek şekilde tasarladıklarını açıkladı. Öte yandan görsel olarak portakaldan esinlenilmiş olsa da GoneShells, tamamen patatesten üretildiği için kullanıldıktan sonra yenebiliyor. Plastik standart şişelerle benzer kullanım ömrüne sahip olan biyo-bazlı şişeyi benzersiz kılan özelliklerin, yenebilir, evde kompostlanabilir ve suyun altında kolayca çözülebilir olduğu belirtildi.
GoneShells şişesinin, suda parçalanabildiği için ambalajın içini ve dışını koruyan "biyolojik olarak parçalanabilir bir bariyere" sahip olacak şekilde tasarlandığı ifade edildi. Tomorrow Machine tarafından yapılan bilgilendirmeye göre, şişenin ayrışma süresinin ancak şişe soyulduktan ve su geçirmez bariyer kırıldıktan sonra başlayabileceği belirtildi. Bu doğrultuda şişe su ile temas ettiğinde hemen bir reaksiyon başladığı ve yaklaşık 20 dakika içinde parçalandığı dile getirildi.
Yaklaşık üç yıl önce çalışmalara başlayan Tomorrow Machine, ortakları olan küresel meyve suyu şirketi Eckes Granini ve marka ajansı F&B Happy ile geliştirdikleri GoneShells'in gelecekte daha fazla uygulama planları olan devam eden bir araştırma projesi olduğunu vurguladı.
Hedeflerinin endüstriyel süreçler olmadan içerdiği gıda ile aynı ömre sahip yenilebilir bir ambalaj geliştirmek olduğunu vurguladı. Tomorrow Machine, yüksek üretim maliyetleri ve zorlu üretim süreci nedeniyle geliştirdikleri GoneShell şişesinin şimdilik seri üretime uygun olmadığını belirtti.
İlginizi Çekebilir: Yemek Sipariş Platformu Uber Eats, Türkiye’de Faaliyetlerine Başlıyor
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...