Tonga Yanardağı Patlaması hakkında bildiğimiz şey sadece bir volkanik olay mı? Science dergisinde 7 Eylül'de yayınlanan yakın tarihli bir araştırma mevcut.Bu araştırmaya göre, 2022'de batık Hunga Tonga-Hunga Ha'apai yanardağının yıkıcı patlaması yalnızca deniz tabanını yeniden şekillendirmekle kalmadı. Aynı zamanda uluslararası ve yerel telekomünikasyon kablolarına yönelik daha önce fark edilmeyen bir tehdidi gün ışığına çıkardı! Patlamanın patlayıcı gücü ve ölçeği beklentileri fazlasıyla aştı!Volkanik kalıntıları da şaşırtıcı hızlarda okyanus boyunca 100 kilometreden fazla uzağa gönderdi.
Tonga patlaması teknoloji açısından ne kadar yıkıcıydı peki? Detaylarımız haberimizde!
İlginizi Çekebilir: Hunga-Tonga Volkanik Patlaması: Rekor Kıran Şimşek!
Çalışmanın Sonuçları,Tek Bir Volkanik Olayın Çok Ötesine Uzanıyor!
Kara kökenli patlayıcı volkanik patlamaların piroklastik sıcak kül ve kaya akıntıları ürettiği iyi bilinmektedir. Bu akışlar okyanusa ulaştığında tsunamileri, dalgalanmaları ve bulanık akıntıları tetikleyerek hem su altı altyapısı hem de deniz ekosistemleri için tehdit oluşturabilir.
Bununla birlikte, Dünya'daki volkanların çoğu okyanus yüzeyinin altında yer alıyor. Yaygın olmalarına da rağmen, patlayıcı su altı patlamaları hakkındaki anlayışımız sınırlıdır. Bu gerçek, ilgili risklerin doğru bir şekilde değerlendirilmesini zorlaştırmaktadır.
Bu bilgi açığını kapatmak için Michael Clare ve bir araştırmacı ekibi çalışma yürüttü. Tonga'daki Hunga Tonga-Hunga Ha'apai'nin 2022 patlaması sırasında tetiklenen volkanoklastik akışlara ilişkin gözlemleri analiz etti.
Denizaltı Telekomünikasyon Kablolarını Yok Etti
Bu olayın yaklaşık 200 kilometrelik (124 mil) hayati önem taşıyan denizaltı telekomünikasyon kablolarını yok ettiğini buldular!
Clare ve ekibi, kablo kopmalarından, tekrarlanan batimetrik araştırmalardan, patlama gözlemlerinden ve kaya çekirdeği örneklemesinden elde edilen verileri birleştirerek felaketin gerçek doğasını ortaya çıkardı.
Hunga patlamasından çıkan kaya ve külün doğrudan okyanusa çöktüğünü ve olağanüstü derecede hızlı hareket eden ve son derece yıkıcı bir su altı enkaz akışı oluşturduğunu buldular.
Şok edici bulgular, bu denizaltı yoğunluğundaki akıntının deniz tabanında 100 kilometreden fazla yol kat ettiğini ve saatte 122 kilometreye (75 mil) varan hızlara ulaştığını gösteriyor!
Dahası, bu volkanoklastik akıntıların gücü, Hunga Yanardağı çevresindeki su altı manzarasını önemli ölçüde değiştirdi.Ayrıca çevredeki deniz yatağında da 100 metreden fazla derinlikte oyuklar ve kanallar yarattı.
Dikkat çekici bir şekilde, diğer birçok batık volkanın çevresinde de benzer yer şekilleri gözlemlendi. Bu, Hunga patlaması sırasında tanık olunanlara benzer güçlü su altı akışlarının, büyük patlamalar sırasında dünyanın çeşitli yerlerinde meydana gelmiş olabileceğini düşündürüyor.
Çalışmanın sonuçlarının tek bir volkanik olayın çok ötesine uzandığını belirtelim. Özellikle kritik telekomünikasyon altyapısının risk altında olduğu bölgelerde, deniz altı volkanik aktivitesinin daha iyi izlenmesi ve değerlendirilmesi ihtiyacının altını çiziyor.
Küresel iletişim için deniz altı kablolarına olan bağımlılığımız da arttıkça, bu yeni keşfedilen tehditleri anlamak ve azaltmak çok önemli hale geliyor.
Tonga Yanardağı patlaması ile ilgili çalışmanın tamamının 7 Eylül'de Science dergisinde yayınlandığını da belirtelim. Buradan erişebilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...