Kafa travmasının tespitinde ilk saat çok önemlidir. Erken değerlendirme de hayat kurtarıcı bir önlem olabilir. Yeni tanıtılan el tipi cihaz sayesinde tıp uzmanları artık potansiyel beyin yaralanmalarını değerlendirmek için hızlı ve etkili bir şekilde harekete geçebiliyor. İngiltere'deki Birmingham Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, gözü tarayarak beyin hasarını teşhis edebilecek yeni bir cihaz geliştirdi. EyeD adı verilen cihaz, akıllı telefon, lazer ve spektrometreyi birleştiren, gözdeki beyin hasarına bağlı moleküler değişiklikleri ölçen, elde taşınan bir araçtır.
Beyin sarsıntısı gibi beyin yaralanmaları, derhal tedavi edilmezse ciddi ve kalıcı sonuçlara yol açabilir. Bununla birlikte, beyin hasarının belirtileri bir kazadan hemen sonra ortaya çıkmayabilir. Tanı da genellikle yalnızca hastanelerde mevcut olan CT ve MRI taramaları gibi gelişmiş görüntüleme tekniklerini gerektirir. Bu, beyin hasarından sonraki “altın saat” olarak bilinen kritik ilk saatin tanı beklerken boşa harcanabileceği anlamına geliyor.
İlginizi Çekebilir: Microsoft, GPT-4’ü Tıp Alanında Kullanacağını Duyurdu
EyeD, Gözün Arkasına Güvenli Bir Lazer Işınlayarak Göz Dokusundan Yansıyan Işığı Yakalayarak Çalışır
Bu zorluğun üstesinden gelmek için Birmingham Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, gözü analiz ederek beyin hasarını dakikalar içinde tespit edebilen bir cihaz olan EyeD'yi tasarladı. Göz, optik sinir yoluyla beyne bağlanır ve gözün arka kısmında beyin dokusuna benzeyen nöroretina bulunur. Bu nedenle yaralanma nedeniyle beyinde meydana gelen herhangi bir değişiklik gözü de etkileyebilir ve bunun tersi de geçerlidir.
EyeD, gözün arkasına güvenli bir lazer ışınlayarak göz dokusundan yansıyan ışığı yakalayarak çalışır. Yansıyan ışık, aynı zamanda beyin hasarının biyobelirteçleri olan lipit ve protein seviyeleri gibi gözün kimyasal bileşimi hakkında bilgi içerir. Cihaz daha sonra yansıyan ışığı analiz etmek için bir akıllı telefon kamerası ve bir spektrometre kullanıyor ve vakaları beyin hasarı veya beyin dışı hasar olarak sınıflandırmak için verileri bir sinir ağı programına besliyor.
Araştırmacılar EyeD'yi yapay bir göz modeli ve ölüm sonrası domuz gözü dokusu üzerinde test etti. Cihazın her iki durumda da beyin hasarını doğru bir şekilde tespit edebildiğini buldu. Cihazın belirtelim ki, hafif, taşınabilir ve kullanımı kolaydır. İlk müdahale ekipleri bunu kaza mahallinde beyin hasarını teşhis etmek ve tedaviyi hızlı bir şekilde başlatmak için kullanabilir.
Bu çalışmanın Science Advances dergisinde yayınlanan çalışma olduğunu belirtelim. EyeD'nin kavram kanıtını gösteren bir gösterimdir. Araştırmacılar da, cihazın insan denekler üzerindeki performansını değerlendirmek için daha ileri çalışmalar yapmayı planlamaktadır. Başarılı olması halinde EyeD, beyin hasarının teşhis ve tedavisinde devrim yaratabilir, hayat kurtarabilir ve sakatlıkları önleyebilir.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...