Röportaj serimize hız kesmeden devam ediyoruz. Bu kez ise sizler için Trendbox CEO'su Ozan Tezer Bey’i sitemizde konuk ettik. Lafı daha fazla uzatmadan gelin röportajımıza geçelim.
İlginizi Çekebilir: Microsoft Türkiye Genel Müdürü Levent Özbilgin ile Röportaj Yaptık!
Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
1996 senesinde İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra yine İstanbul Teknik Üniversitesi Mühendislik Jeolojisi Bölümü’nde yüksek lisansa başladım. Tezimi yarım bırakıp profesyonel hayata geçmeye karar verdim ve Koç Finans’ta çalışmaya başladım. Bu deneyimin ardından yerli ve yabancı ERP firmalarında çalıştım. Daha sonrasında FIT ve Foriba’da e-Dönüşüm alanında çalıştım. Bu esnada e-Dönüşüm alanında fark yaratacağına inandığım kendi startup’ım ile ilgilenmeye başladım. Daha sonra FIT’den spin-off olan Trendbox’ın başına geçtim. Ekibim ile birlikte 3 yıl içerisinde başarılı çalışmalara imza atarak hem müşteri hem de satış noktası sayısını 10 katına çıkarttık.
Trendbox olarak faaliyet alanınızdan ve çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz?
Trendbox’ın hikayesiyle başlamam gerekirse; Trendbox, 2014 yılında Foriba bünyesinde şirketleşme projeksiyonu olan bir iş modeliyle perakende sektöründe hızlı tüketim alanında bakkal ve market gibi ölçümlenemeyen bir pazarda yapılan alışverişlerin gerçek zamanlı analizlerini yapmak üzere yola çıktı. 2014 yılında Foriba bünyesinden spin-off yaparak start-up dünyasına ilk adımımızı attık. İnovatif iş modelimizle 2014 yılında SAP Startup Focus programına dahil olarak Orlando’da (ABD) finale kaldık. 2015 yılında ise IoT cihazımız için Türkiye ve dünyada patent başvurularını yaptık. 2017’de IoT tasarım, üretim ve cloud yazılım altyapımızı kurduk. 2019 yılında ise İstanbul’da yaygınlaşmaya başladık. Ardından Ankara, Antalya, Bursa, İzmir, Kocaeli ve K.K.T.C.’de geldi. Kasım 2021 itibarıyla yeni noktalarımıza Adana, Denizli, Kayseri, Kütahya ve Mersin gibi büyükşehirleri de ekleyerek şu anda Türkiye’nin 72 şehrinden ölçüm yapar hale geldik. 3.000'e yaklaşan geleneksel satış noktasından satış verilerini gerçek zamanlı olarak topluyoruz ve bu verileri analiz ederek perakende sektöründe faaliyet gösteren müşterilerimize sunuyoruz.
Perakende sektöründe faaliyet gösteren firmalara ne gibi hizmetler sunuyorsunuz?
Perakendede hızlı tüketim ürünleri alanında faaliyet gösteren firmalara en temelde sunduğumuz hizmet; bakkal, market ve büfe gibi ölçümü yapılamayan satış kanallarında pazar paylarının, tüketici satın alma alışkanlıklarının ölçümlenmesini sağlıyoruz ve elde ettiğimiz veriler üzerinden öngörüler oluşturarak geleceğe dair tahminleme ve analizler yapıyoruz. Verilerimiz gerçek zamanlı elde edildiği için firmalara çok önemli bir projeksiyon sunuyor. Özellikle sigara, alkol ve gazlı içecek kategorilerinde üreticiler için gri alanlar mevcut. Bu kategorilerde ise hızlı tüketim ürünleri sektöründe önemli bir pazar mevcut. Trendbox sayesinde elde edilen rapor ve analizlerle bu kategorilerdeki gri alanlar netleştirilmeye çalışılırken, önemli bir boşluğu da dolduruyoruz. Şirketler bizden aldıkları analizlerle satışta olan ürünleri hakkında tüketici ilgisini gerçek zamanlı olarak ölçümlerken satış ve pazarlama kampanyalarını iyileştirecek kararları çok hızlı bir şekilde alabiliyor. Gerçek zamanlı veri olması nedeniyle de pazarlama kampanyaları sürerken hızlı bir şekilde iyileştirme yapma imkanına sahip oluyorlar.
Toparlamam gerekirse; günümüzde her şey çok hızlı değişiyor ve gelişiyor. Bu değişime hızlıca cevap veremeyen şirketler farkında bile olmadan oyun dışında kalıyorlar. Trendbox olarak şirketlerin çevikliğini arttırıyoruz. Özellikle yönetim kademelerinin pazarı çok hızlı görebilmelerine ve anlık kararlarının da çok daha isabetli olabilmesi için bir altyapı sunuyoruz. Trendbox olarak, hızlı tüketim ürünleri sektörünün hızlı veri analiz hizmeti veren bir şirketiz.
Veri toplama alanlarınız nereler? Önümüzdeki dönemde bu alanda ne gibi geliştirmeler hedefliyorsunuz?
Veri toplama alanlarımız başta bakkal, büfe ve marketler olmak üzere anlaşmalı olduğumuz satış noktalarından oluşuyor. Hali hazırdaki satış noktaları, geliştirdiğimiz yazılımımızla stok planlamalarını ve mali süreçlerini dijital ortama aktardığından dolayı bu noktalar için bir e-dönüşüm platformu olarak konumlanıyoruz. Böylelikle iş süreçlerini kolaylaştırıyoruz ve karlılıklarını arttırıyoruz.
Şu anda Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Kayseri ve Kütahya başta olmak üzere Türkiye’de 72 farklı ilde 3.000’e yakın geleneksel satış noktasından işlem datalarını gerçek zamanlı olarak topluyor ve verilerini analiz ediyoruz. Önümüzdeki dönemde Türkiye’deki nokta sayımızı arttırarak 81 ilimizin tümünü kapsama alanımız içerisine almak öncelikli hedefimiz. Her geçen gün ivmelenerek büyüdüğümüz için bu hedefimize çok kısa bir zamanda ulaşacağımızı düşünüyoruz. Türkiye’yle birlikte komşu ülkeler ve bölgesel yayılım hedeflerimiz kapsamında başta K.K.T.C ve Azerbaycan gibi ülkeler olmak üzere MENA’da Irak bölgesi öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor. Bu hedeflerimiz doğrultusunda da emin adımlarla ilerliyoruz.
Şirketlere sunduğunuz verinin dışında bakkal ve marketlere sunduğunuz katma değer nedir?
Geliştirdiğimiz yazılım ve IoT cihazımız sayesinde bakkal ve marketlerin kendi e-dönüşüm yolculuğuna bir başlangıç yapmalarını sağlıyoruz. Perakende sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin dışında satış kanallarımız olan bakkal ve marketler, sattığı ürün ve markaların satış performanslarını sayısal olarak takip edebiliyor. Günün hangi saat aralığında satışlar ne oranda gerçekleşiyor, en fazla veya en az hangi ürün tercih ediliyor gibi datalara erişebiliyorlar. Stok takiplerini günlük, haftalık, aylık olarak yapabiliyorlar. Bu sayede doğru zamanda, doğru ürünü tedarik etme avantajına sahip oluyorlar. Ortaya koyduğumuz bu hizmetimizle geleneksel olarak adlandırılan sektörün e-dönüşümünü ve bununla birlikte büyüyerek gelişmesini de amaçlıyoruz.
Teknolojik altyapınızda yapay zekâ nasıl bir rol oynuyor?
Verileri takip edebildiğimiz IoT donanım ve yazılımımızı kurum içerisinde kendi mühendislerimiz ve iç dinamiklerimizle geliştirdik. Bakkal ve marketlerde bulunan barkod tarayıcı ile yazar kasa arasında entegre ettiğimiz patentli ürünlerimiz, yapay zekâ sayesinde pazara giren yeni ürünlerin sınıflandırılmasını ve tespitini insana gerek duymadan yapabiliyor. Bu veriler ışığında satış yorumlamaları yapabildiğimiz gibi ek olarak konumlandığımız noktaların bölge bazlı satış davranış şekillerini de tahmin edebiliyoruz. IoT teknolojisi sayesinde elde ettiğimiz veriyi, markaların satış ve pazarlama faaliyetlerini kurgulayabilecekleri şekilde ve ihtiyaçları doğrultusunda analiz edip raporlamalar üretiyoruz. Geliştirdiğimiz bu sistem yardımıyla hızlı tüketim ürünleri sektöründe tüketici satın alma alışkanlıklarının zamanla değişimi ve dönüşümünü şekillendiriyoruz.
2022 yılını nasıl kapatmayı hedefliyorsunuz? 2023 yılı hedefleriniz neler?
2022 yılı satış noktalarımızı artırdığımız ve bu vesileyle pek çok yeni veriyi analiz edebildiğimiz bir yıl oldu. Sektörel olarak baktığımızda alkol ve sigara markalarının liderlerini de portföyümüze kattık. Trendbox olarak global açılımımızı MENA’da Irak ile başlatırken, 2023 yılında başta Azerbaycan olmak üzere diğer Türki Cumhuriyetler ve Kıbrıs’ı da tamamen kapsama alanımıza dahil etmeyi hedefliyoruz. Öte yandan bu zamana kadar markalara ürettiğimiz veri seti analizimizin içeriğini de bazı stratejik iş birlikleriyle zenginleştirmeyi planlıyoruz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...