Tropikal ormanlar için kritik sıcaklık uyarısı gündemde! Nature dergisinde yayınlanan çalışmaya göre üst kanopi yapraklarının küçük bir yüzdesi zaten bu eşiği geçerek fotosentezi önleyecek kadar yüksek (47 santigrat derecenin üzerinde) sıcaklıklara ulaştı.
Araştırmacılar, şu anda bazı yaprakların bu tür kritik sıcaklıkları yalnızca yüzde 0,01 oranında aştığını söyledi. Ancak yaprakların, havadan daha hızlı ısınması nedeniyle etkilerin hızla artabileceğini de söyledi.
Kuzey Arizona Üniversitesi'nden baş yazar Christopher Doughty, "Havayı iki ila üç derece ısıtırsınız ve bu yaprakların gerçek üst sıcaklığı sekiz derece artar. Tropikal ormanın ortalama yüzey sıcaklığı mevcut seviyelerin 4 derece üzerine çıkarsa "olası toplam yaprak ölümü öngörüyoruz" ifadelerinde bulundu. Bu da genelde en kötü senaryo olarak kabul ediliyor. Detaylar haberimizde.
İlginizi Çekebilir: Çanakkale Yangınından Dersler: İklim Krizine Yönelik Girişimci Hamleler
Tropikal Ormanlar,Kritik Sıcaklık Seviyelerine Yaklaşıyor
Yeni araştırma neyi öne sürüyor? Yaprak ölümünün, tropik ormanların iklim değişikliği ve ormansızlaşma nedeniyle savan benzeri manzaralara dönüştüğü tahmin edilen "devrilme noktasında" yeni bir faktör olabileceğini öne sürüyor.
Çalışma, hava sıcaklıklarının yılda 0,03 C oranında artması durumunda, bir yüzyıldan biraz daha uzun bir süre içinde kanopiler arasında kitlesel ölümlerin meydana gelebileceğini öngördü.
Doughty ve ekibi, bitki sıcaklıklarını ölçmek için tasarlanan NASA ECOSTRESS uydusundan alınan verileri kullandı. Aynı zamanda kısmen bireysel yapraklara bağlı sensörlere dayanan yer gözlemleriyle doğrulanan verileri kullandığını da belirtelim.
Bilim adamları, yüksek yaprak sıcaklıklarının ormanın tamamını nasıl etkileyeceği konusunda belirsizliklerin devam ettiği konusunda da uyarıda bulundu.
Chapman Üniversitesi'nden ortak yazar Gregory Goldsmith, "İster inanın ister inanmayın, ağaçların neden öldüğüne dair çok fazla şey bilmiyoruz" diye belirtti. Bir ağacın köklerini kaybettiğinde öldüğünü bilmek için bilim adamı olmaya gerek yok diye de ekledi.
Ancak ısı ve kuraklık ile su ve sıcaklık arasındaki genel ağaç sağlığı üzerindeki etkileşimler ve geri bildirimler o kadar net değil.
Toplam Yaprak Ölümü, Toplam Ağaç Ölümü Anlamına Gelmeyebilir
Toplam yaprak ölümü mutlaka toplam ağaç ölümü anlamına gelmeyebilir. Yaprakların kahverengiye dönüştüğü ve öldüğü kritik sıcaklık, yaprakların boyutuna, kalınlığına ve gölgelik genişliğine bağlı olarak türlere göre de farklılık gösterebilir.
Ancak şimdiden endişe verici işaretler mevcut. Sıcaklığın diğer tropik ormanlara göre daha yüksek olduğu Amazon'da ağaçların ölme hızı son yıllarda arttı.
Doughty, "Amazon'da şu anda Orta Afrika'ya kıyasla daha yüksek düzeyde ölüm yaşanıyor ve bu muhtemelen orada gördüğümüz yüksek sıcaklıklardan kaynaklanıyor olabilir" diye ifadede bulundu. Ormanların ormansızlaşma nedeniyle artan parçalanmasının, kalan orman alanlarını daha sıcak hale getirdiği de gösterilmiştir.
Tropikal biyomlar, Dünya'daki ormanların yüzde 45'ini barındırıyor.Aynı zamanda insan kaynaklı karbon kirliliğinin absorbe edilmesinde de büyük bir rol oynuyor. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'ne (IPCC) göre, en az 40.000 farklı ağaç türüyle dünyadaki bitki biyolojik çeşitliliğinin yarısını veya daha fazlasını da barındırıyorlar.
Araştırmada yer almayan bilim insanları, bunun doğanın iklim değişikliğine uyum sağlama kapasitesinin sınırları olduğuna dair bir uyarı olması gerektiğini belirtti. The Open University'de çevre sistemleri konusunda öğretim görevlisi olan Leslie Mabon, "Ağaçların ve diğer bitki türlerinin emisyonları emip soğutma sağlayabileceği doğrudur" dedi.
"Ancak bu çalışma, insanların emisyonları azaltmak, küresel ısınmayı sınırlamak ve aynı zamanda doğayı korumak, geliştirmek için ortak bir eyleme geçmemesi durumunda, doğanın bazı işlevlerinin daha yüksek sıcaklıklarda bozulmaya başlayabileceğini göstermektedir." diye de ekledi.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...