TRT’nin genel müdürlük görevini yürüten Prof. Dr. Mehmet Zahid Sobacı, TRT platformunun 2023 senesi içerisinde Netflix’e rakip olacak bir uluslararası platform oluşturacağını açıkladı. Prof. Dr. Mehmet Zahid Sobacı, Uluslararası Genç İletişimciler Forumu’nda yaptığı bir konuşmada TRT’nin global pazar için bir dijital platform inşa edeceğini açıkladı. Sobacı, şu anda dünyanın bir dijital çağ yaşadığını ve bu çağdaki insanların çok üst düzeyde bir bilgi akışına maruz kaldıklarını söyledi. Sobacı, bu maruz kalmanın sonucu olarak ise günümüzdeki insanların gitgide bilgiye daha bağımlı hale geldiklerini aktardı.
Disney Plus’ın da Netflix’in ardından Türkiye’ye gelmesi ile birlikte, Türkiye’deki dizi ve film sektöründe hizmet veren platformlar arasındaki rekabet üst seviyeye ulaştı. TRT Genel Müdürü Sorbacı’nın bu açıklamaları da bu rekabeti iyice artıracağa benziyor. Sobacı, yaptığı açıklamalarda dijital çağın özgürlük vadettiğini ancak bunun sonucunda kaos, belirsizlik ve abartıdan temellenen bir sosyal medyanın doğduğunu söyledi. Sosyal medya kullanıcılarının %70’inin sosyal medyayı bilgi ve haber kaynağı olarak kullandığını söyleyen Sobacı, sosyal medyanın bu görevi üstlenmesinin kaçınılmaz olarak sosyal medyayı dezenformasyona ve manipülasyona uğratacağını ve bu durumun sosyal medyayı bu tarz bilgi kirliliğinin yoğun olarak yaşandığı yerlerden birine çevireceğini söyledi.
İlginizi çekebilir: Untamed NFT Oyunları İçin 24,3 Milyon Dolar Topladı!
TRT ve Netflix Karşılaştırması
Netflix dünya genelinde 220 milyondan fazla aboneye sahip bir medya şirketi. Bu şirket 2020 senesi içerisinde piyasa değeri bakımından dünyanın en büyük eğlence ve medya şirketi ünvanına ulaşabilmeyi başarmıştı. Netflix aynı zamanda dünyanın birçok ülkesine hem içerik üreticisi hem de içerik dağıtıcısı olarak hizmet veriyor. Bu sebeple TRT platformunun Netflix ile mücadele edebilmesi için, bu platforma oldukça büyük ve önemli bütçeler ayrılması gerekiyor.
Bunun yanında Sobacı yaptığı açıklamalarda doğru bilgiye ulaşabilme ihtiyacının her geçen gün daha da arttığını ve doğru bilgiye nereden ulaşılır sorusunun son zamanlarda çok gündemde olduğunu söyledi. Doğru bilgiye kamu veya özel yayın gruplarından ulaşılabileceğini söyleyen Sobacı, özel yayın gruplarından ney bir doğru bilgi aktarımı beklemenin de biraz hayalperestlik olacağını aktardı. Çünkü bu özel yayın gruplarının kar güdüsüyle hareket ettiklerini ve bu amaç ile içerikler ürettiklerini söyledi. Sobacı daha sonra bu sebeple özel yayıncının karşısında kamu yayıncısının yer aldığını ve kamu yayıncısının kamu yararı doğrultusunda hareket etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...