Övgüyle bahsedilen ve girişimcilere ilham kaynağı olan girişimcilikleri hepimiz biliyoruz. Ancak iş hayatında her şey her zaman yolunda gitmeyebiliyor. Başarısızlığa uğrayan startup’lardan geriye ise yalnızca alınabilecek dersler kalıyor. İşte birbirinden farklı startup başarısızlıkları!
Vipdukkan.com
Günümüzde alışveriş siteleri, insanların mağazalardan alışveriş yapma alışkanlığını değiştirecek kadar gelişti. Ancak 2010 yılında açılan ilk özel alışveriş sitelerinden VIPDükkan, başarısını yalnızca üç yıl sürdürebildi. 4 milyona yakın üyesiyle, internet alışverişi denilince akla gelen ilk isimlerden VIPDükkan, artan rekabete yenik düşmemek için daha az kar etmeyi tercih etti. Fakat bu çözüm ona lojistik aksaklıklara ve memnun kalmayan müşterilere neden oldu. Ayrıca o dönemdeki bazı alışveriş siteleri müşterilerine orijinal olmayan ürün gönderdiğinden, pazardaki güven giderek azaldı. VIPDükkan mevcut yatırımcılarını kaybettiğinde ise artık çıkış yolu kalmamıştı.
Sinemaseans.com
Reklamsız ve kolay bir arayüze sahip olan Sinemaseans, film eleştirilerinden anlayan ve yüksek sinema bilgisine sahip kullanıcıları hedef alan bir startup’tı. Sitede filmlerin özetleri yer alırken, filmleri izleyen kullanıcılar puanlama ve yorum yapabiliyordu. 2007 yılında Ender Ayna tarafından kurulan Sinemaseans, dönemin popüler gazeteleri ve internet sitelerinde haber olmuş ve büyük kitlelerce sevilmişti. Ancak bu girişimciliğin sürdürülebilmesi için tek dayanak yalnızca sponsorlardı. Fakat sponsor bulunamadığından internet sitesinin kapatılması kararı alındı.
Petofoni.com
Başlangıçta yalnızca kedi ve köpeklere yönelik bütün ihtiyaçların yer aldığı internet sitesi kullanıcılarına evcil hayvanları için kuaför, eğitim ve pansiyon hizmetleri sunuyordu. 2011 yılında kurulan bu internet sitesi döneminde oldukça ilgi görse de zamanla artan benzer e-ticaret sitelerİ, Petofoni’nin kazancını ciddi derecede etkiledi. Rekabetin kızışmaya başladığı pazarda Petofoni kapandı.
İlginizi Çekebilir: Haftalık Global Girişim Ekosistemi Raporu
Ilookforyou.com
Illookforyou.com 20014 yılında kuruldu. Türkçesi, “seni arıyorum” anlamına gelen internet sitesi, 25-45 yaş arasındaki kadınları hedef alıyordu. Bu girişimciliğin amacı, birbirleri ile benzer şeylerden hoşlanan ama iş veya özel yaşantılarındaki sebepler nedeniyle arkadaş edinmeyen kadınların birbirleri ile dostluk kurmasıydı. Kullanıcılar en sevdikleri yemekler, filmler ve favori kitapları gibi kişisel bilgileri internet sitesi ile paylaştığında son derece isabetli arkadaşlık tavsiyeleri alabiliyorlardı. Ilookforyou, ücretsiz üyeliğinin yanı sıra farklı hizmetler sunan aylık 199 TL, yıllık 499 TL olan farklı bir üyelik sistemine de sahipti fakat bu yalnızca üst segmente hitap ediyordu. Ancak mevcut pazarda var olan Facebook, Instagram, Tinder ve Twitter gibi platformlar nedeniyle Ilookforyou adlı startup talep oldukça . Dünyaca ünlü platformlar ile rekabet etmesi mümkün değildi.
Supercekilis.com
2011 yılında bir kurulan Supercekilis.com kullanıcılarına çekiliş yolu ile ürün veya hizmet hediye eden bir girişimcilikti. Firma ve markalar ile işbirlikleri yaparak gerçekleştirdikleri çekilişler ne yazık ki uzun soluklu olmadı. Supercekilis.com’un bir yıl bile olmadan kapanmasındaki en büyük sebep, siteye kayıt olma formunun normalden çok daha uzun olmasıydı. İnsanlar internet sitelerine yalnızca birkaç temel bilgi ile kayıt olmaya alıştığından, uzun bir formla karşılaştıklarında henüz siteye üye olmadan çekilişlere katılmaktan vazgeçti.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...