Paketlenmiş tüketim malları (CPG) endüstrisi son on yıldır büyümek için mücadele ediyor. Bunun nedeni; şirketlerin Ar-Ge harcamaları söz konusu olduğunda tasarruf etmeme eğiliminde olmalarıdır. Örneğin, 2014 yılında Accenture tarafından araştırılan ev ve kişisel bakım ürünleri üreticileri, toplam gelirlerinin ortalama %2,3'ünü Ar-Ge'ye yatırdı. Yine de çoğu yeni paketlenmiş tüketim malları ürünü ilk yıllarında 10 milyon dolardan fazla satış elde edemiyor.
Bununla birlikte azalan bilgi işlem maliyeti -özellikle bulut bilişimin büyümesiyle birlikte- ürün tasarımını, prototiplemeyi ve testi iyileştirmeyi vaat ediyor. Bu eğilimler, CGP şirketlerine ürün tasarımı ve formülasyonu konusunda yardımcı olmak için yapay zeka(AI) uygulayan Turing Labs gibi girişimlerin piyasaya sürülmesini hızlandırdı. Yatırımcılar potansiyellerine inanıyorlar. Turing Labs bugün risk sermayesinde 16.5 milyon dolar topladığını ve toplam tutarı 18,25 milyon doların üzerine çıkardığını duyurdu.
Yapay Zeka Destekli Formülasyon
Ürün formülasyonu, aktif bileşenlerin kullanılabilir bir biçimde özelliklerini, işlenmesini ve teslimini sağlamak için malzemelerin nasıl etkileşime girdiğini anlamakla ilgilenir. Formülasyon, parfüm ve güneş kreminden işlenmiş, dondurulmuş gıdalara kadar uzanan ürünlerin patentlenebilirliğini ve yaşam döngüsünü belirlemeye yardımcı olan ürün geliştirmenin kilit bir alanıdır.
Turing, bir bilgi tabanı oluşturmak için şirketlerin verilerini kullanır. Şirketin şu anki ise hedefi bu verileri kullanarak formülasyonların ürünlerle nasıl karşılaştırıldığını gösteren tablolar oluşturmak için yapay zekadan yararlanarak sürecini kolaylaştırmak. Bu sayede müşteriler, mevcut ürün içeriklerinden elde edilen verileri kullanabilir ve paketin ürün kararlılığı üzerindeki etkisi gibi faktörleri hesaplayabilir.
Shrimali'ye göre Turing'in platformu gıda, kozmetik, kişisel bakım ve temizlik ürünlerini destekleyebilir. Shrimali, girişimin halihazırda “en iyi 15 küresel CPG” ile çalıştığını ve platformunun bitki bazlı gıdalar, içecekler, şampuan ve kozmetik gibi kişisel bakım ürünleri ve çamaşır deterjanları formüle etmek için kullanıldığını iddia ediyor.
AI'nin Değeri
CPG şirketleri, yalnızca ürün geliştirme için değil, aynı zamanda kuruluşları genelinde AI'ya yatırım yapmaktan kazançlı çıkıyor. 2018 Boston Consulting Group (BCG) araştırması, yapay zeka ile yönetilen talep tahmininin, kişiselleştirilmiş müşteri deneyimlerinin ve inovasyon döngülerinin CPG şirketlerinin gelirlerini %10 oranında artırabileceğini öne sürdü.
Yakın tarihli bir PricewaterhouseCoopers anketine göre, perakendecilerin ve CPG'lerin %83'ü yapay zekanın 2021'de şirketlerinde "ana akım bir teknoloji" olacağını söyledi. Perakende ve CPG'ye yanıt verenlerin yaklaşık yarısı, pandeminin girişimlerini hızlandırdığını söylüyor.
Örneğin PepsiCo, potansiyel ürün kategorileri hakkında veri toplamak için yapay zekayı kullanıyor ve Ar-Ge ekiplerinin müşterilerin odak gruplarında rapor etmediği içgörü türlerini toplamasına olanak tanıyor. PepsiCo yöneticileri VentureBeat'e verdiği demeçte, şirketin veriye dayalı kararların nihayetinde nasıl sonuçlandığını analiz etmek için yapay zekadan yararlandığını söyledi.
Verilen söze rağmen bazı CPG şirketleri yapay zekanın uygulanabilirliği ve etkisi konusunda şüpheci olmaya devam ediyor. Tüketici elektroniği, gıda ve beslenme sektörleri AI'nın benimsenmesinde ön saflarda yer alırken, kozmetik ve lüks endüstrileri hala geri planda kalıyor.
BCG, boşluğu birçok CPG kuruluşunun “merkezi olmayan ve matrislenmiş” doğasına bağlıyor. Bir 2020 BCG analizi, CPG'lerin genellikle büyük ölçekli analitik veya teknoloji dönüşüm programlarının uygulanmasında genellikle daha az gelişmiş olduğu sonucuna varıyor. (Birinci sınıf pazarlama, reklam ve ürün inovasyon yetenekleriyle marka oluşturma konusunda profesyoneller olsa da.) Analiz, kurumsal yapıları pazarlama ve ürün geliştirme becerisine yol açtı. Ancak veri ve analitik platformlarına yatırım yapma veya bunları ölçeklendirmek için gerekli hızlı çalışma yollarını oluşturma yeteneklerini engelleyebilir şeklinde.
Bain'deki analistler 2019 raporunda, diğer sektörlerde olduğu gibi CPG şirketlerinin yapay zekayı “projeler” olarak düşünmeyi bırakması ve teknolojiyi bir iş yapma biçimi olarak benimsemesi gerektiğini yazıyor.
Shrimali, Turing'e yapılan son yatırımın Ar-Ge'yi desteklemek, mühendislik ve operasyon ekiplerini büyütmek ve daha fazla pazara açılmak için kullanılacağını söylüyor. Ayrıca şirket 2023'e kadar çalışan sayısını %300 artırmayı planladığını ekliyor.
Organizasyon, Insight Partners, Moment Ventures, Y Combinator ve Medallia CEO'su Borge Hald'ın katılımıyla turu yönetti.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...