Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı yapılan siber saldırılar 2021 yılında bir önceki seneye göre azaldı.
Türkiye Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu konu ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Karaismailoğlu siber güvenliğin artık bir milli güvenlik meselesi haline geldiğini söyledi. Ardından, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesindeki yerli ve milli uygulamalarla siber kalkanı güçlendirdiklerini de vurguladı. Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) tarafından ülkenin kritik altyapılarının anlık ve sürekli olarak izlendiğini belirtti. Ardından ülkedeki kurum ve kuruluşları hedef alan siber saldırıların operatörler tarafından anlık olarak raporlandığını söyleyen Karaismailoğlu, 2020 yılında 118 bin 470 siber saldırı gerçekleşirken bu sayının 2021 yılında 84 bin 113’e düştüğünü ve yerli ve milli kalkanı günden güne güçlendireceklerini sözlerine ekledi.
Karaismailoğlu açıklamalarında, siber olaylara müdahale ekiplerinin (SOME) kurumları ve kritik altyapı sektörlerini koruduğunu söyledi. Ve USOM koordinasyonunun Türkiye için 7/24 görev başında olduğunu sözlerine ekledi.
Dikkatinizi çekebilir: Anonymous Rus Hükümeti Sitelerini Çökertiyor!
Türkiye Siber Güvenlik Yapılanması
USOM sektörel SOME’ler ve kurumsal SOME’ler olarak şekillenir. Türkiye Siber güvenlik yapılanmasında şu anda toplam 2 bin 74 SOME mevcut. Aynı zamanda USOM bünyesinde görev yapan SOME iletişim platformunda 6 bin 99 siber güvenlik uzmanı kayıtlı. Karaismailoğlu açıklamalarında USOM çalışmaları ile 130 binden fazla zararlı bağlantı tespit ettiklerini ve bunların altyapı seviyesine erişiminin engellendiğini söyledi. Covid-19 salgını döneminde bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımı oldukça artmış durumda. Ve bu artış Türkiye için beraberinde ciddi derecede güvenlik sorunlarını da getiriyor. Bu kapsamda ek güvenlik önlemleri alındığı da açıklamalar ile belirtildi.
Dikkatinizi çekebilir: Siber Güvenlik Uzmanı Nedir? İş İmkanları Nelerdir?
Karaismailoğlu açıklamalarında Türkiye iletişim altyapısının devamlılığının sağlanması için altyapının anlık olarak izlendiğini işaret etti. Ardından alınan tedbirlerin yanında siber saldırılara karşı KASIRGA, AVCI ve AZAD uygulamaları ile birlikte çalışıldığını ve toplamda 750 sahte konferans uygulamasının tespit edildiğini aktardı. KASIRGA, AVCI ve AZAD uygulamaları makine öğrenmesi ile yapay zeka imkanlarını temel alan uygulamalardır.
Pandemi döneminde uzaktan çalışma trendinin arttığı su götürmez bir gerçek. Bu durum ile alakalı uzaktan yönetim servislerinin tarandığı ve bu servisler ve ara yüzleri ile alakalı toplam 46 bin 784 adet zafiyetin tespit edildiği, ardından ilgili kamu kurum ve kuruluşlara Siber İletişim Platformu (SİP) üzerinden ve resmi yazıyla gerekli uyarılar yapıldığı Karaismailoğlu tarafından belirtildi.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...