Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, kripto para kazançlarına %40 vergi uygulanacağına dair iddiaları reddetti.
Yerel kripto para borsası platformlarını düzenlemeye yönelik kanun teklifinin önümüzdeki haftalarda TBMM’ye sunulması bekleniyor. Mustafa Elitaş, 6 Aralık akşamındaki tweet'inde yeni yasanın, sistemi düzenlemeyi, kötü niyetli eylemleri önlemeyi, yatırımcıları korumayı ve şikayetleri gidermeyi amaçladığını belirtti.
Medya raporlarında bahsedilen birkaç yasa tasarısını işaret ederek Elitaş konu hakkında, ‘’her kişi ve kurum bir taslak hazırlayabilir ama son sözü büyük meclis söyleyecektir.’’ Dedi.
Elitaş, 29 Aralık 2021’de Türkiye’de faaliyet gösteren kripto platformlarının 13 temsilcisini meclise davet etti. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) üst düzey yetkilileri, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve Türkiye Merkez Bankası’da toplantıya katıldı.
Toplantıdan sonra, hızlıca değişen ortamda yönergelerle beraber hızlı kararlar alabilmek için çerçeve yasa yazısını tercih edeceklerini söyledi.
AKP Kıdemli Üyeleri Birleşik Krallık, ABD ve Japonya’nın Kripto Para Düzenlemelerini İnceliyor
Anonim AKP’li kaynakların gazeteye verdiği bilgilere göre, Türkiye’nin kripto para düzenlemelerindeki önceliği, güvenli işlemler sağlamak için borsaların şeffaflığı, güvenilirliği ve denetlenebilirliği olacaktır.
Kripto para kazançlarına %40 vergi uygulanacağına dair iddiaları şiddetle reddederek, düzenlemenin ikinci ana amacının blockchain tabanlı işletmelerin sağlıklı büyümesi için uygun finansal ortam yaratmak olacağını söylediler.
Türkiye kripto para piyasası, yaklaşık 5 milyon kripto platformu hesabıyla dünyada ilk beşte yer alıyor.
27 Aralık 2021 tarihinde MASAK, Binance’e 8 Milyon TL para cezası verdi. Binance Türkiye, düzenleyici ve denetleyici otoritelerle ‘’Açıkça’’ iletişim kurduklarını ve iş birliği yaptıklarını, ‘’Sürdürülebilir, sağlıklı ve güvenli bir ekosistem oluşturmak’’ için çaba gösterdiklerini söyledi.
Ödemeleri kripto ile yapmanın çok riskli olduğu iddialarının ardından, Resmi Gazete’de yayımlanan Merkez Bankası (TCMB) imzalı yönetmeliğe göre kripto para olarak bilinen Bitcoin gibi elektronik paraların, Türkiye’de ödeme aracı olarak kullanılmasına 30 Nisan 2021 itibari ile yasak getirildi.
4 Mayıs’ta MASAK, kripto varlık hizmet sağlayıcıları için bir rehber yayınladı. Yönergeler altında, Borsalar şüpheli ve yüksek hacimli işlemleri bildirebilmek için abonelerin kimliklerini doğrulama hakkına sahiptir. Bu yükümlülüklerin yerine getirilmemesi durumunda borsalar MASAK tarafından para cezasına çarptırılabilir ve tekrarlanması durumunda platform sahipleri soruşturma ile karşı karşıya kalabilir.
Bu hareketler, birkaç kripto para platformunun aniden kapanmasının ve binlerce yatırımcıyı ağır kayıplara uğratmasının ardından geldi.
Türkiye’deki en büyük kripto platformu Binance’de günlük işlem hacmi 320 milyon dolar civarında ve Türkiye’de 30’dan fazla kripto platformu bulunmaktadır.
2021 yılında Kripto tabanlı suçlar rekor kırdığından aynı zamanda toplam yasal ödemeler de tüm zamanlarda ulaştığı en yüksek zirveye ulaştı. Grubun analizine göre, Bitcoin ve benzerlerini içeren suç işlemleri, 2020’den %79 artarak 14 milyar dolara ulaştı.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...