Dünyada özellikle son yıllarda uzay hakkında yapılan araştırmalar hız kazandı. Önümüzdeki yıllarda büyük gelişmelerin yaşanması beklenirken Türkiye de bu gelişmelerde söz sahibi olabilmek adına 2018 yılında Türkiye Uzay Ajansı’nı kurmuştu. Bugün yayımlanan bir yönetmelikle birlikte kurumda çalışacak personellerle ilgili bir açıklama yapıldı. “Uzay Teknolojileri Uzmanlığı Yönetmeliği” adı altında paylaşılan yönetmelikte kurumun yaptığı çalışmalarda görev alacak uzman ve uzman yardımcılarına yönelik genel nitelikler belirtildi. Resmi Gazete’de yer alan yönetmelikte ayrıca çalışma usul ve esasları, görev, yetki, hak ve sorumlulukları ile giriş ve yeterlilik sınavları hakkında da bilgilendirmeler yapıldı.
Sınav Şartları Paylaşıldı
34 maddeden oluşan yönetmelikte ilk olarak uzman yardımcılığı pozisyonuna başvuracak adaylar için sınav şartları paylaşıldı. Buna göre adaylar ilk olarak KPSS puan sıralamalarına göre en yüksek puan alan adaydan en düşük puan alan adaya göre sınava çağrılacak. Giriş sınavı ise kadro ve ihtiyaç durumu dikkate alınarak düzenlenecek. Yazılı sınavdan en az 70 puan adaylar ise sözlü sınava çağrılacaklar. Giriş sınavında da başarılı olan adayların yapılacak inceleme sonrasında atanmalarına herhangi bir engel bulunmaması durumunda ise uzman yardımcılığı kadrosuna atama işlemi gerçekleştirilecek.
Atama yapılacak kadro ve sınava ilişkin detaylar sınav başvuru tarihinin bitiminden en az 30 gün önce ilan edilecek. Türkiye Uzay Ajansı Başkanlığı tarafından paylaşılacak detaylarda adayların ayrıca aşağıda belirtilen şartları sağlaması gerekiyor:
Tez Yazmak Zorunlu Olacak
Uzman yardımcılığı görevini üstlenen kişiler ayrıca göreve başlamalarından itibaren iki yıl içinde tez önerisi vermeleri gerekiyor. Tez konuları uygun görülen uzman yardımcılarına bir yıl boyunca tez hazırlama süresi verilecek. Uzman yardımcılarının yeterlik sınavına girebilmeleri için en az 3 yıl fiilen çalışmış olmaları gerekiyor. Resmi Gazete’de yer alan yönetmelikte bu süreye adaylıkta geçirilen sürenin de dahil edileceği belirtildi. Adaylar bu şartları sağlaması ve yeterlilik sınavında başarılı olmaları dahilinde uzmanlığa geçebilecekler. Uzman adaylarının bunun yanı sıra uzmanlığa geçeceği tarih itibariyle dil yeterliliklerini kanıtlayan bir belgeyi de kuruma sunmak zorunda oldukları açıklandı.
Uzman Yardımcısı Başarısız Olursa Görevinden Alınacak
Uzman yardımcılarının belirlenen süre içinde gerekli şartları sağlayamamaları durumunda görevlerine son verilecek. Buna göre uzman adayları verilen süre içinde tezlerini teslim edemezse ya da girdiği iki yeterlilik sınavında da başarısız olursa görevine son verilecek. Bunun yanı sıra yabancı dil şartını da yerine getiremezse kişilerin uzman yardımcısı unvanlarına son verilecek. Çalışmasına son verilen kişi uygun bir memur kadrosuna atanabilecek.
Uzman ve Uzman Yardımcılarının Görev Ve Yetkileri
Paylaşılan yönetmelikte Madde 24’e göre uzman yardımcılarının görevlerine şu şekilde yer verildi:
Aynı maddenin uzman görevlerini açıklayan bölümünde ise şu ifadelere yer verildi:
Yurt Dışına Gönderilecekler
Paylaşılan yönetmeliğe göre uzman ve uzman yardımcıları başkanlığın verdiği görevlere göre grup halinde çalışabilecekler. Grup içinde en az beş yıl görev almış uzmanlar koordinatör olarak görevlendirilecekler. Koordinatörler grup içindeki iş bölümlerinin ayrılması ve gerekli düzenlerin sağlanmasından sorumlu olacaklar. Uzman ve uzman yardımcıları ayrıca yurt dışına da gönderilecekler. Yetiştirilmek Amacıyla Yurt Dışına Gönderilecek Devlet Memurları Hakkında Yönetmelik kapsamında yapılacak göndermelerdeki ana amaç uzman ve yardımcılarının uzay konusunda gerekli mesleki mesleki bilgi, görgü ve tecrübelerini artırmak olacak.
Siz yayımlanan bu yönetmelik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bizimle paylaşabilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...