TRAI Yapay Zeka Girişimleri Haritası’nın Ocak 2024 sonuçları yayınlandı. Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi (TRAI)’nin hazırladığı bu güncelleme, Türkiye’nin yapay zeka ekosistemindeki gelişmeleri takip edenler, özel sektör ve yatırımcılar için önemli bir kaynak olarak görülüyor.
Türkiye'deki yapay zeka ekosisteminin gelişimine ışık tutan, sektörel ve teknoloji dikeylerindeki eğilimleri takip etmeyi kolaylaştıran Türkiye Yapay Zeka Girişimleri Haritası, 2017 yılında sadece 24 girişimle başlamışken, bugün 25'i Scaleup kategorisinde olmak üzere toplam 320 yapay zeka girişimine ev sahipliği yapıyor.
2024 yılının bu ilk güncellemesi, 18 yeni startup'ın haritaya eklenmesi, exit eden ve kapanan 23 startup'ın haritadan çıkarılmasıyla güncel halini alıyor. Yeni eklenen girişimler arasında, üretimden sağlığa, finanstan enerjiye kadar geniş bir yelpazede şirketler yer alıyor.
Bu çeyrekte yeni eklenen girişimlerin alanları ve sektörel dağılımı:
Harita, yapay görüden robotik süreç otomasyonuna (RPA), otonom araçlardan akıllı platformlara kadar 12 kategorideki girişimleri kapsıyor. 2024 itibarıyla, her kategorideki girişim sayıları şöyle dağılıyor:
Özel sektörün yapay zekaya olan ilgisi, artan yatırım ve destek imkanlarıyla artış gösteren girişimler, Türkiye yapay zeka girişimcilik ekosisteminde etki alanını geliştirmeye devam ediyor. Özel sektör ve yatırımcıların yakından takip ettiği bir araç olarak kullanılan TRAI Yapay Zeka Girişimleri Haritası, Türkiye yapay zeka ekosistemindeki gelişimi, dinamikleri anlamamızı sağlıyor. 2017’den günümüze önemli bir kaynak haline gelen bu harita sayesinde yatırımcılar yeni ve potansiyel girişimleri takip edebilirken, işbirliği arayışındaki şirketler için de değerli bir rehber niteliği taşıyor.
Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi Hakkında
Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi (TRAI) Türkiye’de yapay zeka farkındalığını artırmak ve ekosistemi geliştirmek amacıyla 2017’de kuruldu. TRAI ekosisteminde yer alan girişimlerin akademi ve özel sektör ile buluşmalarına, ortak proje yapmalarına, yatırımcı bulmalarına ve yurt dışına açılmalarına yardımcı olmaktadır. (https://turkiye.ai/)
TRAI yapay zeka girişim ekosisteminin bir parçası olmak için https://turkiye.ai/startup-application-form/ adresinden başvurmak mümkün.
İlginizi Çekebilir: TÜBİTAK BİGG Kuruluşları Arasında Zirve İTÜ Çekirdek’in!
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...