Girişimcilik ekosisteminde oldukça kullanılan bir terim olan ‘Unicorn’, ülkemizin başarılı girişimlerine ünvan olmaya hazırlanıyor. Ülkemiz birçok Avrupa ülkesinin önüne geçerek milyar dolarlık yatırım turu serisine dahil oluyor. İçinde bulunduğumuz senenin ilk yarısında 129 Türk girişime 1.3 milyar dolarlık yatırım yapıldı. Yatırım haber yazılarımıza oldukça fazla konu olan Getir ve Dream Games’ten sonra Türk girişim ekosistemine 10 unicorn şirket dahil olmaya hazırlanıyor.
[caption id="attachment_15237" align="alignnone" width="835"] Türkiye’de-10-Şirket Daha-Unicorn-Olmaya-Hazırlanıyor-www.startupteknoloji.com[/caption]
Türk girişim ekosistemi Son 10 yılda yapılan yatırımların toplam miktarını, bu yılın ikinci çeyreğinde yakalayarak rekora imza attı. Veriler ile inceleyecek olursak, son 10 yılda 736 milyon dolar yatırım sağlanırken, bu yılın ikinci çeyreğinde 63 başarılı girişim toplam 746 milyon dolar yatırım aldı. 2021 senesinin ilk yarısında ise 129 girişime 1.3 milyar dolar yatırım yapıldı. Tüm bu başarılar sayesinde Türkiye, birçok Avrupa ülkesinin önüne geçerek milyar dolarlık yatırım ligine çıktı.
Avrupa Ülkeleri Türkiye Girişimleri Yanında Sönük Kaldı
Girişimcilik ekosistemi, her geçen gün genişliyor ve her ülke sınırlarını aşan girişimlere imza atmak istiyor. Ülkemiz melek ve VC yatırımcıları dahilinde ikinci çeyrekte Avrupa’da 8’inci, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da 2’inci oldu. Türkiye diğer ülkeler ile karşılaştırıldığında Finlandiya, Norveç, Avusturya, Danimarka, İrlanda, İtalya, Belçika, Polonya gibi birçok Avrupa ülkelerini geride bıraktı. 2020 yılının ikinci çeyrekte yapılan 29 milyon dolar yatırımla 2. ligde olan Türkiye, bu yıl 1. ligin zirvesine yerleşti.
Bu istatistikler göz önünde bulundurulsa İtalya, Yunanistan, Portekiz, Polonya gibi ülkeleri arkasında bıraktı.
Startups.watch tarafından düzenlenen Türkiye Girişim Ekosistemi 2021 2. Çeyrek Etkinliği’nde, Türkiye’yi yatırım ligine ulaştıran rakamlar açıklandı. Toplam miktarın totalinde ikinci çeyrekte 50 milyon doların üzerindeki yatırımların payı %3 oldu. Girişimcilik ekosisteminde başarılarımızın büyük bir çoğunluğu sırtlayan girişimler şunlar oldu; Getir, Dream Games, Martı, Ace Games, Ödeal, Appsilon Diamond, Veloxia, Trio Mobil, EasyCep ve Tarentum.
[caption id="attachment_15238" align="alignnone" width="945"]
Turkiyede-10-Sirket-Daha-Unicorn-Olmaya-Hazirlaniyor-
www.startupteknoloji.com[/caption]
İkinci çeyrekte kadın girişimcilerimiz adeta parladı. İkinci çeyrekte kadın girişimcilerin sahibi olduğu 12 markaya 6 milyon dolar yatırım yapıldı. Başarılarından çokça söz ettiğimiz Dream Games, 155 milyon dolarlık seri B yatırım anlaşması aracılığıyla milyar dolar değerlemeye sahip olurken, 7,5 milyar dolar değerleme ile gözde markalardan biri olan Getir, ABD pazarına açılmaya karar verdi. Hepsiburada.com’un New York’ta borsaya açılmasından sonra değeri 4.2 milyar dolara ulaştı. Tüm bu değerlemelerin ardından Trendyol, Hepsiburada.com ve PeakGames de unicorn unvanına dahil edilirse, ülkemizde unicorn sayısı 5’e yükseldi.
İstanbul Londra’dan Sonra 2. Şehir
Yatırım turunda İstanbul altın çağını yaşadı. Yılın yarısında yatırım alan 63 girişimin 49 tanesi İstanbul merkezli girişimler oldu. Yatırım miktarı ile başı çeken İstanbul’u 1 milyon dolar ile Ankara ve 700 bin dolarla Bursa takip etti. Oyun stüdyoları kapsamında İstanbul Londra’dan sonra Avrupa’da ikinci sırada yer etti. Oyun girişimleri hatrı sayılacak yatırımlar aldı. İlk olarak 14 oyun girişim yatırım aldı. Yılın ilk yarısında ise 29 oyun girişimi yatırım turundan faydalandı. Oyun girişimlerinin ardından en çok yatırım alan alanlar, Fintech, SaaS, yapay zeka, sağlık teknolojileri, pazaryeri, mobilite ve e-ticaret oldu.
Startupswatch kurucusu Serkan Ünsal, Türkiye’de değeri giderek artan 10 girişimin daha unicorn olma yolunda olduğunu söyledi. Ünsal Türkiye’nin girişimcilik konusunda yol kat ettiğini şu sözlerle aktardı. ‘Ekosistem artık daha büyük hedeflere koşmayı amaç edindi. İstisnalar hariç artık çoğu girişimci unicorn olmak istiyor. 200 – 300 milyon dolarlık ‘exit’leri istemiyor. Ayrıca oyun konusunda uzmanlaştık, başka ülkelere nasıl oyun satılır bilen çok kişi var artık.’
Unicorn Olmaya Aday Girişimler
Türkiye’nin girişimcilik ekosistemi başarılı girişimler ve girişimciler sayesinde oldukça hareketleniyor. Her koşulda umutlu ve başarı dolu olduklarını ifade eden yetkililer, daha çok yatırımların gerçekleşeceğinden ve ekosisteme yeni girişimlerin katılacağından eminler. Aynı zamanda istatistikler unicorn olma yolunda daha çok markanın da bulunduğunu bize bir kez daha hatırlatıyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...