Avrupa Alternatif Yakıtlar Gözlemevi (EAFO), Türkiye'de 2021 yılında 2 bin 332 adet elektrikli araç şarj ünitesi olduğunu rapor etti. Yakın zamanda yayınlanan TEHAD verilerine göre, bu sayı yaklaşık 2 yıl içinde 3 bin 457'ye yükseldi. Yani Türkiye'de elektrikli araç şarj üniteleri sayısı artmış durumda.
Böylelikle, içten yanmalı motorlu araçlara göre daha az çevre kirliliği ve daha düşük işletme maliyeti sağlıyor. Elektrikli araçlar ayrıca sessiz çalışmaları ve daha yüksek verimlilikleriyle de dikkat çekiyorlar.
Elektrikli araçlar henüz tam anlamıyla yaygınlaşmadı ve bazı dezavantajları da bulunuyor. Örneğin, menzil sınırlı olabiliyor ve şarj etme süresi uzun olabiliyor. Teknolojik gelişmeler ve şarj altyapısının genişlemesiyle birlikte, elektrikli araçların yaygınlaşması bekleniyor.
İlginizi Çekebilir: Ford Motor Company, Latitude AI’yi Kurdu
Elektrikli Araç Şarj Ünitesi Lisansı
Son yıllarda Türkiye'de elektrikli araç talebi önemli ölçüde artmıştır. TEHAD'ın verilerine göre, 2020 yılında Türkiye'de sadece 844 elektrikli araç vardı, ancak 2021 yılında bu sayı 2 bin 849'a yükseldi ve bir yılda %237 artış kaydedildi. 2022 yılında ise 7 bin 733 adet elektrikli araç satıldı.
Türkiye'de satılan elektrikli araç markaları arasında Audi, BMW, Citroën, Hyundai, Jaguar, Kia, Mercedes-Benz, Mini Cooper SE, Peugeot, Porsche Taycan, Renault Zoe, Seres 3, Skywell ET5, Subaru Solterra ve Volvo yer alıyor.
Türkiye'de elektrikli araç kullanımı ve satışları Avrupa ülkelerine kıyasla hala düşük seviyelerdedir. Bunun nedeni, elektrikli otomobile erişimin sınırlı olması, fiyatların yüksek olması ve vergilerin ağır olmasıdır.
Bu faktörler, tüketicilerin elektrikli araçlara olan talebini sınırlıyor. Devletin teşvikleri ve elektrikli araçların fiyatlarının düşmesi ile birlikte, Türkiye'de elektrikli araç kullanımının artması bekleniyor.
Şarj istasyonları en fazla İstanbul'da yer alıyor
İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Muğla gibi büyük şehirlerde birçok elektrikli araç şarj istasyonu bulunuyor. İstanbul'da 1.265, Ankara'da 320, İzmir'de 235, Antalya'da 132 ve Muğla'da 128 adet şarj istasyonu yer alıyor. Şarj istasyonlarının sayısı ve dağılımı, elektrikli araç sayısı ve bölgesel trafik yoğunluğuna bağlı olarak değişebiliyor.
Şarj ünitelerinin toplam kurulu gücü ise 76 bin kilovat seviyesinde olduğu biliniyor. Şarj istasyonları genellikle kent merkezlerinde konumlandırılıyor ve kırsal alanlar ya da otoyollar gibi daha az yoğun bölgelerde bulunması nadirdir.
Hızlı şarj istasyonları, elektrikli araçların bataryalarını daha kısa sürede şarj eden istasyonlardır. Genellikle 50 kW veya daha yüksek bir güce sahip olan bu şarj istasyonları, bir saat içinde aracın bataryasının yüzde 80'ini şarj edebilir. Hızlı şarj istasyonları daha maliyetli ve karmaşık oldukları için, Türkiye'deki şarj istasyonlarının çoğunluğu yavaş şarj istasyonlarıdır, yani AC istasyonlarıdır. Bu istasyonlar genellikle 7-22 kW arası bir güçle çalışırlar ve aracın bataryasının tamamen şarj olması için 6-8 saat veya daha uzun bir süre gerektirirler.
Lisans alan şirketler
2022 yılının mart ayında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, teknolojik girişimlere yönelik yeni bir destek paketi açıkladı. Bu pakete göre, araç şarj istasyonu yatırımlarına, yatırımın %75'ine ve en fazla 20 milyon liraya kadar geri ödemesiz destek sağlanacaktı.
Yaklaşık bir ay sonra ise elektrikli araçlara şarj sağlanacak istasyonların kurulması, şarj ağı ve bağlı istasyonların işletilmesi gibi konulara dair kurallar belirlendi. Buna göre, şarj ağı işletmeciliği yapabilmek için EPDK'dan alınacak bir lisansa ihtiyaç duyulacaktı ve bu lisansın devredilmesine izin verilmeyecekti.
2022 yılının Mart ayında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, teknolojik girişimlere destek paketi açıkladı. Bu pakete göre, araç şarj istasyonu yatırımlarına %75'e kadar geri ödemesiz destek verilecekti.
Bu desteği alabilmek için, Türk Ticaret Kanunu hükümlerine uygun olarak anonim şirket ya da limited şirket olarak kurulmuş olmak gerekiyordu. Ayrıca, kamu iktisadi teşebbüsleri haricinde, şirketlerin asgari sermayeleri belirli bir tutardan az olamazdı.
Haziran 2022'de, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrikli araç şarj ağı işletmeci lisansı veren ilk beş şirketi belirledi. Bu şirketler, 49 yıl süreli lisanslarını alan Armatec, EnYakıt, FCTR - FullCharger, RHG Enertürk ve Kalyon EV Charging'di. Bu beş şirket, Türkiye'de şarj ağı işletmeci lisansı alan ilk şirketler arasındaydı.
Temmuz 2022'de ise Trugo, ZES, Eşarj, Tora Şarj, Şarjon, Şarjet, CW Enerji, Sharz.Net, WAT ve Astor Enerji, Türkiye'de lisans aldıklarını duyurdular.
Green Science, Neva Şarj, Voltrun, E-POwer, Dumanoğlu Enerji, White Rose, Greenwatt, Aykon, Samuray, İsomer, Beefull, Aksa Şarj, Vizyoneks, Binbin Scooters, Plego Advertise Charge, Mithra Pod, Ar Armaksis Ar Verdepunto, Evtech, Carbonage, FastGo, Petroo, Evcil Mühendislik, Halıca, Gioev, Antkem, K Otomotiv, Multi Force, Estasyon, ERC Sistem, Bibutton, Turuncu Mühendislik, Vitalen, Açıkel Autoşarj, Monokon Elektrik, Cazador, Epsis, Getasolar, Pirim Gıda, Clixolar, 360 Enerji, Alaska, Tunçmatik, B-Charge, Arcona Consultancy, RST Charge Point, G-Şarj, Interdata, FZY Energy, Royco, Fotec, Petrodem, Lumhouse, Mycharge, EEE, Ecobox, Şarjplus, Bölgem Plus, Bladeco, Volti, Borenco, tech Care, The Giftad, Voltpo, İspirli, Design & Network İmaj, Wago, Avrupakent Enerji, Arenya, Solarşarj, OtoWatt, Zeplin, Arsima, Karbon Nötr Konya ve Everstart lisans aldı.
Türkiye, elektrikli araçların şarj edilmesi için gerekli olan şarj ünitelerinin kurulması konusunda önemli adımlar attı. Yerli otomobil üreticisi Togg'un 2023 yılında piyasaya sürülmesiyle birlikte elektrikli araç şarj istasyonlarının satışlarının artması bekleniyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...