Kullanılan internetin hızı, dijital yayın platformlarındaki içerik tüketimi, oyun oynama oranı, sosyal ağ kullanımı ve sosyal ağ reklam erişimleri dahil olmak üzere Türkiye ’nin dijital dünyasına dair öne çıkan birçok grafiği haberimizin devamında görebilirsiniz.
Bir sosyal medya yönetim platformu olan Hootsuite her yıl yaptığı gibi bu yıl da Digital Global Overview Report 2022’yi yayımladı. Raporda Türkiye için öne çıkan birçok bilgi bulunuyor. Haberimizin devamında bu grafiklere, istatistiklere ve bilgilere ulaşabilirsiniz. Hootsuite tarafından hazırlanan bu rapora göre internet kullanımının dünya çapında yüzde 62,5 seviyesinde olduğu görülüyor. Türkiye’de ise internet kullanıcılarının toplam nüfusa oranı yüzde 82 seviyesinde. 16-64 yaş aralığının dünya genelinde gün içinde internette geçirdiği süre 6 saat 58 dakika. 16-64 yaş aralığının gün içinde internette geçirdiği süre Türkiye’de ise 8 saat.
Grafikler
Mobil internet hızları da oldukça uzun zamandır gündemi meşgul eden konulardan biri. Hazırlanan bu rapora göre dünya genelinde mobil internet bağlantısı hızı ortalama 29.06 MBPS. Türkiyede ise bu sayı 30.97.
Dünya çapında sabit internet bağlantı hızı 58.00 MBPS. Bun rağmen Türkiye 25.67 MBPS. Bu miktar da Türkiye’yi bu alanda sondan beşinci ülke olarak karşımıza çıkarıyor.
Dijital platformlardan her ay içerik tüketen 16-64 yaş arası izleyiciler dünya çapında yüzde 93.5 oranında. Türkiye’de ise bu oran yüzde 96.4. Bu da Türkiye’yi hem ortalamanın üzerine çıkarıyor hem de sıralamaya dahil ülkeler arasında 11. Sıraya konumlandırıyor.,
Podcastler son yıllarda oldukça popürleşiyor. Raporda son yıllarda popülerleşen Podcastlerin dinleme oranlarına da yer verilmiş durumda. Hazırlanan bu rapora göre Dünyada yüzde 20.4 olan podcast dinleme oranı Türkiye'de yüzde 17.8 olarak gözüküyor. Podcast dinleme oranı en yüksek olan ülkeler arasında Brezilya, Endonezya, Meksika ve İrlanda gibi ülkeler yer alıyor.
Video Oyunları
Video oyunları da hem Dünya genelinde hem de ülkemizde oldukça popüler. En çok tüketilen dijital içeriklerin başında geliyor. Video oyunlarına gösterilen ilgi de dünya ortalamasının üzerinde. Dünya çapında yüzde 83.6 olan bu oran Türkiye'de ise yüzde 91.4 olarak öne çıkıyor. Türkiye'nin bu başlıkta 7. sırada konumlandığını da söyleyelim.
Akıllı ev cihazları da evlerimizde git gide yaygınlaşmaya başlayan cihazlar arasında. Akıllı ev cihazları sahipliği dünya çapında yüzde 14.1 seviyesindeyken, Türkiye 19.6 ile dikkat çekiyor. Ülkemizin bu alanda sıralamaya dahil ülkeler arasında ilk 5'te yer aldığını da belirtmekte fayda var.
Finansal servis kullanımı da hem Dünya genelinde hem de ülkemizde git gide dijitalleşen bir aln olarak karşımıza çıkıyor. Finansal servis kullanımı başlığına baktığımızda 16 ila 64 yaş arası internet kullanıcıları arasında her ay bankacılık, yatırım veya sigorta sitesi ya da uygulaması kullananlar temsil ediliyor. Bu bağlamda dünya çapında finansal servis kullanım oranının yüzde 28.8 olduğunu görebiliyoruz.. Türkiye ise yüzde 33.8 oranı ile ortalamanın üzerinde yer alıyor.
Kripto para son zamanlarda gündemimizin en üst sıralarında yer alıyor. ynı şekilde 16 64 yaş arası internet kullanıcıları arasında kripto para sahibi olan kullanıcılar Türkiye'de yüzde18.6 oranında. Hatta Türkiye bu alanda ilk 5'te yer alıyor. Dünya çapında bu oranın yüzde 10.2 olduğunu ekleyelim.
Dijital Medya
Sosyal medya ise şu an internet kullanımın en önemli amaçlarından biri ve çok güçlü bir haberleşme aracı. Sosyal medya kullanıcılarının toplam nüfusa oranına bakıldığında ise Türkiye yüzde 80.8 ile dünya ortalamasının üzerinde kalıyor. Dünya ortalamasının yüzde 58.4 olduğunu belirtmekte fayda var.
Günümüzde internet kullanıcılarının büyük bir bölümü internette harcadıkları sürenin çok büyük bir kısmını sosyal medyada geçiriyorlar. Dünyada Her gün sosyal medya kullanan 16 ila 64 yaş arası kullanıcılar, sosyal ağlarda 2 saat 27 dakika geçirirken, Türkiye'de 2 saat 59 dakika geçiriyor.
Sosyal ağlar ile ilgili en önemli konulardan bir tanesi de kullanıcıların birden fazla sosyal ağda hesap sahibi olmaları. Dünya çapında kullanılan ortalama sosyal ağ sayısı 7.5 iken Türkiye'de ortalama sosyal ağ sayısı 8.1 olarak öne çıkıyor.
Sosyal ağlar ile ilgili en önemli konulardan bir tanesi de kullanıcıların birden fazla sosyal ağda hesap sahibi olmaları. Dünya çapında kullanılan ortalama sosyal ağ sayısı 7.5 iken Türkiye'de ortalama sosyal ağ sayısı 8.1 olarak öne çıkıyor.
Hazırlanan bu rapora göre dünya çapında 16 ila 64 yaş arası sosyal ağ kullanıcılarının yüzde 43.5'i sosyal ağları marka araştırması için kullanıyor. Türkiye'de ise kullanıcıların yüzde 50'si sosyal ağları marka araştırması için kullanıyor.
Influencerlık ise sosyal ağların yaygınlaşması ile birlikte günüzmüde çok önemli bir meslek halini aldı. Sosyal ağlarda Influencerları takip etme oranı dünyada yüzde 22.6 iken, Türkiye'de bu oran yüzde 13.2 olarak öne çıkıyor. Türkiye'nin bu konuda sondan üçüncü ülke olduğunu belirtelim.
Dijital Reklamlar
Sosyal medya kanallarının en önemli etkilerinden biri aldıkları reklamlardır. Bu reklamlar sayesinde birçok marka müşterisine ulaşabiliyor. Facebook reklamlarının potansiyel erişimi dünya çapında yüzde 34.1 iken Türkiye'de yüzde 50.5 olarak öne çıkıyor.
Dünya çapında Facebook mobil uygulamasında (android) aylık 19.6 saat geçirilirken, Türkiye'de 12.6 saat geçiriliyor.
Dünya çapında Instagram reklamlarının potansiyel erişimi yüzde 23.9 oranındayken, Türkiye yüzde 76.5 oranı ile ilk sırada yer alarak başı çekiyor.
Dünya çapında Instagram mobil uygulamasında (android) aylık 11.2 saat geçirilirken, Türkiye'de 20.2 saat geçiriliyor. Türkiye'nin ilk sırada yer alması, adeta ülke olarak favori sosyal ağımızın Instagram olduğunu gösteriyor.
WhatsApp ise uygulamalar arasında haberleşme açısından en çok kullanılan uydulama. Dünya çapında WhatsApp mobil uygulamasında (android) aylık 18.6 saat geçirilirken, Türkiye'de 13 saat geçiriliyor. WhatsApp'ın da az bir farkla Facebook uygulama ailesi üyeleri kadar rağbet gördüğünü söylemek mümkün.
Dünya çapında YouTube reklamlarının potansiyel erişimi yüzde 37.7 oranındayken, Türkiye yüzde 72.9 ortalamanın üzerinde.
Dünya çapında YouTube mobil uygulamasında (android) aylık 23.7 saat geçirilirken, Türkiye'de 18.5 saat geçiriliyor.
TikTok ise dünya genelinde son zamanlarda en fazla büyüyen mobil uygulamalardan bir tanesi. Dünya çapında TikTok reklamlarının potansiyel erişimi yüzde 15.9 oranındayken, Türkiye yüzde 43.2 oranı ile ortalamanın üzerinde yer alıyor.
Dünya çapında TikTok mobil uygulamasında (android) aylık 19.6 saat geçirilirken, Türkiye'de 18.8 saat geçiriliyor.
Ürettiği yemek içerikleri ile CZN Burak ise sosyal emdyada oldukça popular. TikTok'un en popüler hesapları arasında @cznburak ile Burak Özdemir'in yer alması dikkat çekti.
Dünya çapında LinkedIn reklamlarının potansiyel erişimi yüzde 14.6 oranındayken, Türkiye yüzde 9.5 oranı ile öne çıkıyor.
Dünya çapında Twitter reklamlarının potansiyel erişimi yüzde 7.1 oranındayken, Türkiye'de ise yüzde 23.6.
Dijital Alışverişler
Çevrimiçi market alışverişi hem pandeminin seviyesinin artması hem de bu systemin kolaylaşması ile oldukça yükselen bir trend. Dünya çapında 16 ila 65 yaş arası internet kullanıcıları arasında haftalık çevrimiçi market alışverişi yapanlar yüzde 58.4 iken, Türkiye'de bu oran yüzde 64. Türkiye'nin bu alanda dördüncü sırada yer alıyor.
Dünya çapında aylık dijital içerik satın alımı 71.5 seviyesindeyken, Türkiye'de bu oranın yüzde 63.9 olduğu görülüyor.
Dünya çapında haftalık çevrimiçi satın alma yüzde 58.4 iken, Türkiye yüzde 64 ile 6. sırada yer alıyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...