Onlar Türkiye'nin güçlü kadınları. Girişimleri sonucunda elde ettiği başarılar ile baş döndüren, dünya çapında adını duyuran ve sektörde dimdik ayakta duran kadınlar. Kadın girişimciler gözlerini çevirdikleri her ortamda seslerini duyuruyor ve ellerini uzattıkları her alanda yeni bir yaşam alanı yaratıyor.
Bir zamanların kadınları ne yazık ki pek çok haktan mahrum bırakılmışken, onlara hak ettiği ve zaten Türk töresinde ki kadının yerini yeniden hatırlatan ulu önderimiz Atatürk sayesinde bizler bugün girişimcileri ile nam salmış bu yürekli kadınları bugün gururla anabiliyoruz.
Dünyanın pek çok bölgesinde kadın olduğu için dayatılan toplumsal normlara karşı kafa tutan, cesaretle bu yolda yürüyen bu güçlü kadınlar gelecek nesle öz güven ve cesaretin mirasını bırakıyor. Elbette ki onların başarısını sadece normların ötesine çıkabilmeleri ile açıklamak mümkün değil. Onlar inanılmaz girişimcilik becerileri ile doğru fırsatları hızla görüp değerlendirme kabiliyetlerine sahipler.
İster milyon dolarlık değerdeki şirketlere ister küçük atölyelere sahip olsunlar, onlar bu ülkenin güçlü kadınları olarak gelecek nesle umut vadediyor. Ülkemiz de son yıllarda kadın girişimciler hususunda daha iyi bir yol kat ediyor. Özellikle ülke ekonomisine ciddi katkılar sunan kadınlar, başarılı girişimcilikleri ile de hem istihdam sağlıyor hem de üretimde ve sektörde söz sahibi oluyorlar.
İlginizi Çekebilir: Girişimcilikte Kadının Gücü Keşfedilecek
1. Demet Mutlu
"Tutkuyla çalışmak ve her zaman daha iyisini yapmak."
Her yaş ve kitleye uygun ürünleri ile bugün Trendyol'dan alışveriş yapmayan yoktur sanıyoruz ki. Kısa süre içerisinde büyüyen bu e-ticaret platformunun ardında bir kadın girişimci yer alıyor; Demet Mutlu. Trendyol'un kurucusu ve CEO'su olan Mutlu aynı zamanda Peak Games oyun girişiminin yatırımcısı ve Co-Founder’ıdır. O, e-ticaret ekosistemindeki girişimciler arasında son derece başarılı bir kadın girişimci olarak yer alıyor. Mutlu, bugün gelinen noktada bir e-ticaret markası olan Trendyol'u küresel bir marka haline getirerek Türkiye'nin ilk unicornu olmayı başarıyor.
Ekonomi bölümünden birincilik ile mezun olan Demet Mutlu, 7 yıl boyunca maaşlı bir çalışan olarak İsviçre, Japonya, Amerika ve Türkiye'deki büyük firmalarda yöneticilik pozisyonunda çalıştı. Bu süreçte elde ettiği deneyim onun yerel ihtiyacı tanıma ve doğru bir alt yapı oluşturmasında etkili oldu.
Sadece beş kişilik bir ekip ile yolan çıkan Demet Mutlu'nun ilk ofisi de evi oluyor. İnternet kullanımının sektöre vereceği avantajı kısa sürede fark edip yolunu buna göre belirlemeye başlıyor. Özellikle teknoloji tabanlı bir iş modelinin hızla ölçeklenebileceğini ön görmesi sonucunda Harvard'daki eğitimine ara verip 2010'da Trendyol'u kuruyor.
İlginizi Çekebilir: Trendyol’un Kurucusu ve CEO’su Demet Mutlu Kimdir
İlham Veren Bir Hikaye
Şirketin kuruluşundan sadece bir yıl sonra Mutlu, 2011 yılında ABD’li Fortune Dergisi’nde ‘Dünyanın En Güçlü Kadın Girişimcileri’ arasında yer alıyor. Aynı yıl başka bir başarı bayrağını daha taşıyor Demet Mutlu. Dünya Ekonomik Forumu tarafından Global Shaper seçiliyor. Bu başarı onun daha sonra Türkiye'de Global Shaper’ın kurucu üyesi olma şansı veriyor.
Trendyol'un büyük başarısı altında yatan belkide en büyük etken onun yerel pazardan oluşuyor olmasıdır. Ülkemizdeki hazır giyim üretim kapasitesini gören ve güçlü bir alt yapı ile bunun müşteriye kolayca ulaşmasını sağlayan Mutlu şirketini kısa süre içerisinde büyütüyor.
Mutlu'nun şirketi sadece halkın kolay ve güvenli bir şekilde hazır giyime ulaşmasını sağlamıyor. Aynı zamanda yerli üretimi destekliyor ve ülkedeki e-ticaretin büyümesine katkı sağlıyor.
Deneme yanılma olarak çıktıkları bu süreçte çok şey öğrendiklerini ve her zaman kendilerini geliştirmeye çalıştıklarını söyleyen bu güçlü kadın, sektördeki ihtiyaçları gözetmeye ve her geçen gün yenilenmeye devam ediyor. Ortağı Alibaba ile yoluna devam eden Demet Mutlu, 2016’da Young Global Leaders tarafından ‘Avrupa’nın Göze Çarpan Genç Liderleri’ kategorisinde seçilen tek Türk girişimci olmuştur.
Demet Mutlu elde ettiği başarılar güçlü duruşu ve akılcı yatırımları ile girişimcilik ekosisteminde adından bahsettirmeyi başarıyor. 2016 yılında Avrupalı girişimci kadınlara örnek olarak gösterilen Mutlu, Ekonomist dergisinin 2019 yılındaki Yılın İş İnsanları Ödülleri’nde ‘Yılın Kadın Girişimcisi’ olarak seçiliyor.
İlginizi Çekebilir: Trendyol Emlak Açıldı
2. Başak Taşpınar Değim
‘’ Herkesin aklına güzel fikirler gelebilir. Fakat yapılması gereken biraz gayret etmek ve bir adım atmak. Çünkü zor olan şey ilk adımı atmaktır.’’
Türk kadın girişimciler listesinin ön saflarından bir başka isim ise Başak Taşpınar Değim'dir. Değim, armut.com'un kurucusudur. Emekli öğretmen bir ailenin çocuğudur. Lisansını İnşaat Mühendisliği alanında tamamlayarak lisans üstü eğitim için Amerika'ya gidiyor.
Burada çalışma hayatına atılarak Nielsen ve Revlon firmalarında yöneticilik yapıyor. Ancak yaklaşık 8 yıllık bir sürenin sonunda Türkiye'ye kesin dönüş kararı alıyor. İşte bugün milyonlarca kullanıcısı olan armut.com'un hikayesi de burada başlıyor.
İcatlar, ihtiyaçlardan doğar sözünü gerçek kılan bir başarı öyküsü Değim'in ki. Türkiye'ye taşındığı süreçte ciddi sıkıntılarla boğuşan Değim, nakliyattan tamirata, tadilattan boya ustasına kadar her birine tek tek ulaşmak zorunda kalıyor. Tahmin edersiniz ki hem stresli hem de son derece zaman israfı bir sorun ile karşı karşıya kalmak demek bu. Ancak girişimcilik becerisi ile görmüş olduğu bu boşluğu kendi akılcıl fikri ile doldurmaya karar veriyor. Böylece hizmet piş ağzıma düş sloganı ile armut.com'u hayata geçiriyor.
İlginizi Çekebilir: Armut’a 15 Milyon Euro’luk Yeni Yatırım
Krizi Fırsata Çevirmenin Başarılı Öyküsü
2011 yılında kurulan Armut, aslında hemen hemen pek çok kişinin aklına gelen ancak çok az kişinin harekete geçtiği önemli soru ile ortaya çıkıyor. Kaliteli hizmet verenlere nasıl kolay bir şekilde ulaşılabilir? Bu sayede hizmet verenler ile ihtiyaç duyanları bir araya getiren başarılı bir girişimcilik ortaya çıkıyor. Yalnızca 50 bin liralık kişisel bir sermaye ile kurulan bu hizmet platformunun fikir babası Başak Taşpınar Değim'dir.
Armut, hizmet sektörü içerisinde online bir pazar yeri olarak kısa sürede büyümeyi başarıyor. Başak Taşpınar Değim, hizmet alanındaki çeşitli kategorileri ile günlük hayatta karşılaşan sorunlara karşı geliştirilmiş bir çözüm olarak sunuluyor. Yaşadığı sıkıntılar sonucunda ülke halkının ihtiyacını fark eden ve bu yönde bir çözüm geliştirerek kendi işini kurmayı başararak oldukça güçlü bir kadın kendisi.
Bugün Türkiye'nin en büyük online hizmet platformları arasında yerini alan Armut, teknoloji tabanlı bir girişim olarak karşıma çıkıyor. Hizmet verenler ile müşterilerin buluşmasını sağlayarak insanların hizmete erişimini kolaylaştırıyor. İlk günden itibaren hızlı bir şekilde büyüyen Armut, toplumun gerçekten de böyle bir platforma ihtiyacı olduğunun bir kanıtı olarak görülüyor.
Öyle ki kısa süre içinde Mattermark tarafından belirlenen "Türkiye’nin En Hızlı Büyüyen Beş İnternet Sitesi" girişimleri arasında yer almayı başarıyor. 2014 yılına gelindiğinde armut.com, Wired UK tarafından açıklanan listede Avrupa’nın En Popüler 100 Girişimi arasında kendine yer buluyor.
Ayrıca aynı yıl Ağustos ayında ise Endeavor tarafından "Yılın Endeavor Girişimi" olmaya hak kazanıyor. Hızlı bir ivme kazanarak sunduğu kaliteli hizmet ile her beş ayda bir iki kat büyüyor. 2017 yılında açıklanan Deloitte Fast 50 listesinde Türkiye’nin en hızlı büyüyen ikinci, Avrupa ve Ortadoğu’nun ise kırkıncı teknoloji şirketi olarak adını listeye yazdırmayı başarıyor.
İlginizi Çekebilir: Armut, 2021 Senesini Yüzde 111 Büyüme ile Kapattı!
3. Hanzade Doğan Boyner
“Önemli olan, içinde o gücü hep hissetmen...”
Türkiye'nin Amazon'u olarak bilinen Hepsiburda.com'un kurucusu ve yönetim başkanı olan Hanzade Doğan başarılı kadın girişimciler arasında ilk sırada yer alıyor. Öyle ki dünyanın önde gelen ekonomi dergilerinden olan Fortune’un, her yıl yayınladığı “En güçlü kadınlar” listesine adını yazdırmayı başardı. Bu yıl Türkiye’den sadece Hanzade Doğan Boyner bu listeye girebildi.
Londro Ekonomi okulunda lisans eğitimini tamamlayan Hanzade Doğan Boyner, lisansüstü eğitimini ise Columbia Üniversitesinde tamamlıyor. 2001 yılında ise Türkiye'nin dijital dönüşümüne öncülük edecek Hepsiburada'yı kuruyor.
Online ticaretin ulaşabileceği boyutu hızla analiz ederek yeni bir girişim yaratan Hanzade Doğan Boyner, şirketin bir apartman dairesinde 100 bin dolar ile kurulduğunu söylüyor. Boyner, sadece Hepsiburada ile yetinmeyip 2006 yılında yine bir teknoloji tabanlı Nesine'yi kuruyor. Güçlü ve atılgan yapısı, akılcıl projeleri ile kısa sürede adından uzun vadede söz ettirmeyi başarıyor.
Kız Çocuklarının Peri Annesi
Kadın girişimciler ekosisteminde oldukça büyük bir paya sahip olan Hanzade Doğan Boyner, verdiği destekler ile kadınların gücüne de güç katıyor. Özellikle belirtmek isteriz ki Hepsiburada çalışanlarının yüzde 49'u kadınlardan oluşuyor. Yine kadın girişimcilere Hepsiburada'da ücretsiz sanal mağaza açma fırsatı sunuyor. Kadın girişimcileri destekleyen projeleri ile sıklıkla adı anılıyor.
Belki de kadın girişimciler arasında Hanzade Doğan Boyner'in adının ilk sıralarda yer almasının sebebi küresel çapta sağladığı ekonomik başarıdan ziyade bir kadın girişimci olarak diğer kadınları güçlendirmesidir. Ülkemizdeki kadınların girişimciliklerini destekleyerek onlara eğitimler sunması ve girişimcilik ekosistemine kazandırması son derece değerli.
Ayrıca kız çocukları için düzenlediği "Baba Beni Okula Gönder" kampanyaları ile de büyük oranda kız çocuklarında okullaşma oranına katkı sağlamıştır. Yine yurt içinde inşa ettirdiği 33 öğrenci yurdu ile kız çocuklarına konaklama imkanı sundu. Bu da yine kız çocukların okullaşmasında büyük rol oynadı.
Fortune dergisinin de dediği gibi o babasının kurduğu imparatorlukta mutlu bir yaşam sürebilirdi. Ancak girişimcilik kabiliyeti ve gücü ile babasınınkinden bile daha büyük bir iş kurmayı başardı. Hanzade Doğan Boyner hem kız çocuklarına hem de genç kadınlara ilham veriyor.
4. Gülşah Gürkan
“Türkiye’den çıkan uluslararası bir kozmetik markası yaratmak.”
Girişimci kadınlar listesinin bir başka ismi de Gülsha markasının sahibi Gülşah Gürkan'dır. Isparta'nın meşhur gülleri arasında büyüyen Gülşah Gürkan, lisans eğitimini Makine Mühendisliği alanında yapıyor. Bir müddet danışmanlık ve perakendecilik alanında çalıştıktan sonra ailesinin yanında çalışmaya başlıyor. 1965'ten beri gül esansı üreten ve kozmetik şirketlerin satan Gürkan A.ş'de başlayan kariyerini 2012 yılında aile bilgi birikimini kendi markasına dönüştürmeye karar veriyor.
Piyasa araştırması sırasında Isparta'nın çok değerli bir gül cinsi olan Rosa Damascena'dan elde edilen gül esansının saflığını ve kalitesini koruduğunu fark ediyor. Dahası hem yurt içi hem de yurt dışında Isparta'ya özgü bu gülden elde edilen bir gül suyu olmadığını görüyor. Titiz araştırması ve analizleri sonucunda kendi adından yola çıkarak isim verdiği Gülsha markasını yaratıyor.
Gülün faydalarını bilerek büyüyen Gülşah Gürkan, ilk olarak gül suyu üretimine başlıyor. Ardından da ürün geliştirme için Fransa’daki en iyi formül uzmanları ve danışmanlarıyla görüşmeler sağlıyor. Sürecin neticesinde saf, esansiyel gül yağı kullanarak kendi cilt bakım ürünlerini geliştirmeyi başarıyor.
İlginizi Çekebilir: Genç Kadın Girişimci Adayları için Girişimcilik Yarışması Başladı: Son Başvuru 30 Ekim!
Güllerin Kraliçesi Olarak Anılıyor
Güllerin kraliçesi olarak anılan Gülşah Gürkan, plastik şişe konusunda da oldukça titiz davranıyor. Kendi markası Gülsha ürünlerini her türlü sağlık şartlarını gözeterek renkli cam şişelerde sunuyor. 2012'de piyasaya sürdüğü gül suyu bir yıl içinde yoğun bir talep alıyor. Öyle ki yıl sonunda kendi deyimi ile kullanacak gül suları kalmıyor.
Gülşah Gürkan'ın oluşturduğu cilt bakım serisi oldukça hızlı bir ivme kazanarak 2014 yılında Çin’e ihracat yaparak dışa açılımını başlatıyor. 2019 yılında Ekonomist Dergisi’nin Garanti BBVA ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği işbirliğiyle düzenlediği Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması‘nda Gülsha markasının yaratıcısı Gülşah Gürkan, “Türkiye’nin Kadın Girişimcisi” olarak seçiliyor. Bu birincilik onun ürünlerinin daha büyük pazara açılmasında büyük bir katkı sağlıyor.
2 binden fazla kişiye istihdam sağlayan Gülsha, genç ama köklü bir marka olarak büyümeye devam ediyor. Başarılı girişimi ve doğru piyasa araştırması sonucunda şu anda Asya pazarında binden fazla satış noktasına ulaşmayı başarıyor.
Gürkan, gül suyu ve gül yağı denilince akıllara “gülsha” markasının gelmesini arzu ettiğini söylüyor. Elbette Avrupa’ya açılmak da hedeflerinin arasında yer alıyor. Özellikle Türk gülü olarak tescillenen Isparta gülüne uluslararası platformda sahip çıkmak ve gül suyuna hak ettiği itibarını geri kazandırmak istiyor. Gülşah Gürkan girişimciliği ile sadece Ispartalı kadınlara değil ülkemizdeki tüm kadın girişimciler için bir ilham kaynağı olarak görülüyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...