Ülkemizde biraz geç farkına varılmasının ardından çok hızlı bir şekilde yükselişe geçen oyun sektörü tam anlamı ile altın çağını yaşıyor. Büyük yatırımcıların dikkatini çeken bu sektör şuan en gözde ve popüler sektörlerden biri.
Neredeyse her anlamda altın çağını yaşamaya başlayan oyun sektörü ülkemizde çok fazla ilgi toplamaya başladı. Oyunları boş iş veya işsiz bir uğraş olarak gören kesimlerin bile dikkatini çektiği ve saygı duymaya başladığı bu sektörün, ülkemizde hangi durumlardan sonra yükselişine geçtiğine bakacağız. İsterseniz yavaştan başlayalım.
Türkiye Oyun Sektörü
İsterseniz ilk olarak oyun sektöründe altın çağına girdiğimiz dönemi yaşamadan önceki zamanlara bakalım. Türk oyun sektörü hangi oyun ile başlamış ve akıllarımızda kalan oyunlara bakalım.
Barbaros
[caption id="attachment_21830" align="alignnone" width="399"]
türkiyenin-oyun-sektörü-başlangıcında-çıkan-ilk-oyunlar-https://startupteknoloji.com[/caption]
Yaklaşık bir tarih verecek olursak Türk oyun sektörü ilk adımlarını 80'lı yılların sonlarına yakın bir dönem de atmaya başlamıştı. Yanlışım olursa lütfen düzeltin, benim gözlemlediğim kadarı ile elde tutulur ve adam akıllı oynayabildiğimiz ilk Türk yapımı oyun
Barbaros adlı oyundu. Bir korsan olarak oynadığımız bu oyunu ise Commodore64 platformu üzerinden oynayabiliyorduk. Bu arada oyun 1986 yılında çıkış yapmıştır. Oyun hakkında pek fazla bir şey yazamıyorum kusura bakmayın, çünkü oyun hakkında adam akıllı hiçbir kaynak yok.
Türk oyun sektörünün
Barabros oyunu ile emeklemeye başlamasının ardından ortalama senede bir tane olmak üzere oyunlar çıkıyordu. Tabii ki bu oyunlar öyle harika oyunlar değil ve çoğu akıllı kazınır oyunlar değildi. Fakat ben yine de en akıllara geçmiş olan oyunları söyleyeceğim, belki bir kaç tanesini duymuş veya oynamış olabilirsiniz.
1990-2000 Arası Akıllarda Kalan Türk Yapımı Oyunlar
İstanbul Efsaneleri: Lale Savaşçıları
[caption id="attachment_21822" align="alignnone" width="439"]
türkiyenin-oyun-sektörü-başlangıcında-çıkan-ilk-oyunlar-https://startupteknoloji.com[/caption]
Bahsedeceğim oyunlardan bir tanesi
İstanbul Efsaneleri: Lale Savaşçıları. Oyun 1994 yılında çıkış yapmıştır. Oyunda ise bulunduğumuz tarihte 1994 yılı. Oyun fantastik bir rol yapma oyunudur. Oyunun konusu ise şu şekilde, Şeyh Cehalet adında bir baş düşmanımız var. Bu baş düşmanımızın amacı ise İstanbul'u ele geçirmek. Biz yani 4 kafadar arkadaş ise bu durumda karşı çıkıp Şeyh Cehalet'i durdurmaya çalışıyoruz. Ben bu oyunu oynamadığım için bir yorum yapamayacağım, fakat o dönemlerde yaşamış insanların belli bir kısmı bu oyunu oynamış ve akıllarına kazınmıştır.
Dedektif Fırtına
[caption id="attachment_21823" align="alignnone" width="437"]
türkiyenin-oyun-sektörü-başlangıcında-çıkan-ilk-oyunlar-https://startupteknoloji.com[/caption]
Bahsedeceğim diğer bir oyun ise
Dedektif Fırtına isimli macera oyunu. Çizgi film tadında grafikleri olan bu oyunu bence çoğu macera seven Türk oyuncular o dönem oynamıştır. 1997 yılında çıkış yapmış olan bu oyun ülkemizin ilk macera oyunu olarak da kayıtlara geçmiştir. Oyunu oynayanların sevmesinin en büyük sebeplerinden biri ise, o döneme rağmen yapımcıların karakterlere yaptıkları Türkçe seslendirmeleridir. O zamanlar hani oyun sektörünün bile neredeyse olmadığı bir ülkede Türkçe seslendirmeli bir oyun çıkarmak büyük bir alkış ister.
1990 ve 2000 yılları arasında elbette biraz daha fazla oyun var. Fakat ben burada en akıllara kazınan Tür yapımı oyunları yazmak istediğim için bu ikisini seçtim.
2000-2010 Arası Akıllarda Kalan Türk Yapımı Oyunlar
Pusu: Uyanış
[caption id="attachment_21824" align="alignnone" width="398"]
türkiyenin-oyun-sektörü-başlangıcında-çıkan-ilk-oyunlar-https://startupteknoloji.com[/caption]
Bu tarihler arasında bahsedeceğim oyunlardan bir tanesi
Pusu: Uyanış oyunu. Oyun ilk 3D grafikli Türk oyunu olarak tarihe geçmiş durumda. İlk olarak First Person Shooter olarak çıkış yapmayı planlayan oyun zaman içerisinde bakış açısını Third Person Shooter olarak değiştirip bizleri karşılamıştır. Hikayesi ve Türkçe seslendirmeleri ile zamanında biz Türk oyuncuların deneyimleyip eğlendiğimiz oyunlardan bir tanesidir. Oyunun grafiklerinin o zaman göre de vasat olması ve ufak bir oynanış zorluğu olması ile oyunculardan bazılarının hoşuna gitmemiştir.
Kabus22
[caption id="attachment_21825" align="alignnone" width="428"]
türkiyenin-oyun-sektörü-başlangıcında-çıkan-ilk-oyunlar-https://startupteknoloji.com[/caption]
Bahsedeceğimiz bir sonraki oyun ise
Kabus22. 3D olarak çıkış yapan oyun korku ve hayatta kalma türünde bir oyundur. Oyuna uzaktan bakınca ben bir Resident Evil havasını çok güçlü bir şekilde alıyorum. 2006 yılında çıkış yapmış olan bu oyunu yayınlayan firma ise çok bilindik bir firma. Vestel firması bu oyunun yayımcılığını üstlenip oyun dağıtımında yardım etmiştir. Oyunun hikayesi ise şu şekilde, Dehri isminde bir yaratık var. Bu yaratığım amacı ise dünyayı kontrol etmek. Kendi tarafına çektiği insanlar ve kurduğu canavar orduları ile dünyayı ele geçirmeye çalışıyor. Bu işgale direnen insan toplulukları bulunmakta. Bizde bu işgale karşı direnmeye çalışan bir direnişçi topluluğun başındayız. Amacımız ise bu işgali sonlandırmak.
[caption id="attachment_21826" align="alignnone" width="440"]
türkiyenin-oyun-sektörü-başlangıcında-çıkan-ilk-oyunlar-
https://startupteknoloji.com[/caption]
Sırada ki oyunumuzu ise çoğu zamanını internet cafede geçirmiş oyuncular illa ki hatırlayacaktır. Oyunumuzun ismiOyunumuzun türü MMORPG'dir . Bu arada oyun bu türe sahip ile yerli Türk oyunu olarak kayıtlara geçmiştir. 2007 yılında çıkış yapmış olan bu oyunu bir çok Türk oyuncu oynamış ve sevmiştir. Genişleme paketleri ile de kendini yenileyen ve hep canlı kalmaya çalışan bu oyun çoğu insanın kafasına güzel anılar yaşattırmış ve eğlendirmiş bir oyun olarak hafızalarımıza kazınmıştır.
Crysis 1
[caption id="attachment_21827" align="alignnone" width="422"]
türkiyenin-oyun-sektörü-başlangıcında-çıkan-ilk-oyunlar-https://startupteknoloji.com[/caption]
Sırada ki oyunumuz ise sadece ülkemizde değil, dünya çapında popüler olmuş ve hayranları olan bir oyundan bahsedeceğiz. Crysis 1 cidden hikayesi ve oynanış tarzı ile akıllara kazınan bir oyun olmuştur. Bu arada sadece onlar değil, oyunun müzikleri size sunduğu özgürlükler ve mükemmel grafikleri ile cidden döneminin biraz ötesinde bir oyun olmuştur. Bu oyunun biz Türk oyuncuları için ayrı bir yerde olmasının sebebi bu derece devasa ve büyük bir oyunun Türkçe altyazı ve seslendirmesi ile çıkması. Şuan bile açıp oynadığınızda bence eski olduğunuz çok fazla sırıtacak bir oyun değil. Hatta oyunsuzluktan sıkıldığınız bir dönemden geçiyorsanız size bu oyunu tavsiye ederim.
Mount & Blade
[caption id="attachment_21828" align="alignnone" width="433"]
türkiyenin-oyun-sektörü-başlangıcında-çıkan-ilk-oyunlar-https://startupteknoloji.com[/caption]
İşte kesin olarak önereceğim bir oyuna daha geldik. Benim en sevdiğim oyunlardan biri olan Mount & Blade cidden çok farklı yapıda bir oyun. Oyunun hikayesi yok, oyun sizden bir hikaye uydurmanızı ve bu yarattığınız hikaye doğrultusunda kendinize motivasyon vermek istiyor. Oyunun sahip olduğu türe bakacak olursak belki o türde oyunlar bir elin parmağını geçmez. Bağımlılık derecesinde beni kendine bağlayan bu oyunu oynamanızı kesinlikle tavsiye ediyorum.
Yazımızın burada sonuna geldik. Bundan sonra ki yazım ise Türk Oyun Sektörünün yükselişi ile alakalı olacak. 2010 yılından sonra ki çıkan oyunları anlatmayışımın sebebi bu yüzden. Türk Oyun Sektörü ise asıl patlamasını mobil oyun platformlarından yapmış olmasına rağmen bilgisayar platformlarına da adından söz ettirecek oyunlar çıkarmışlardır. Eğer yazıyı beğendiyseniz ve bana destek olmak isterseniz bu yazıyı paylaşmayı veya beni arkadaşlarınıza önermeyi unutmayın.-Sonra ki yazımda görüşmek üzere.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...