Ülkemiz başta olmak üzere iklim değişikliğinden sonra en büyük tehlikelerden biri de su sorunu. Geçtiğimiz günlerde sorunun ele alındığı bir araştırma raporu yayınlandı. Rapora göre Türkiye’nin su sorununun çözümü tarım arazilerinde.
Tarımda Su Kullanımı ve Kaynakların Verimliliği adıyla yayımlanan rapor İmeceMobil, Softtech Ventures ve Kibele Project katkılarıyla hazırlandı.
Yatırımcı konumunda Kibele Projekt ve Softtech Ventures’in olduğu ve ortaya çıkmasında büyük bir katkı sağlayan İmeceMobil’in raporunda ülkemizdeki su sorunu hakkında önemli verilerin bulunduğu Tarımda Su Kullanımı ve Kaynakların Verimliliği Raporu çareyi tarımda görüyor.
Gelecekte Su Tehlikede
Yayımlanan rapora göre 2025 yılında, yani sadece 4 yıl sonra kişi başına yaklaşık 4 bin 800 metreküp su miktarı düşeceği ön görülüyor. Raporda dünyada bulunan ve kişi başına düşen su miktarı ile ilgili bilgilere de yer verildi. Durum pek iç açıcı değil.
Rapora göre 1950 yılında, kişi başına düşen su miktarı 16 bin 800 metreküptü. Analistlere göre dünya nüfusu 2025 yılında 8 milyara erişeceği ön görülüyor. Hal bu olduğunda kişi başına düşen su miktarı 2025 yılında 4 bin 800 metreküp olacağı tahmin ediliyor.
Su Tüketimi 2025’te %17 Artacak
Yayımlanan raporun ortaya çıkmasında büyük bir yere sahip olan İmeceMobil kurucu ortaklarından Göker Kuzucu rapora dair açıklamalarda bulundu. Göker Kuzucu, 2025 yılında tarımda kullanılan su tüketiminin mevcuttan % 17 daha fazla, sanayide % 20 ve hane tüketimlerinde % 70 oranında daha fazla olacağını belirtiyor.
Rapora dair ve su gündemine dair açıklamalara devam eden Kuzucu;
‘’Ülkemizde de aynıyla dünyada olduğu üzere sektörel kullanım bazında tarımın lider konumunda bulunuyor. Tatlı suyun % 73’ü tarımda, % 16’sı endüstride, % 11’ ise hane tüketiminde kullanılıyor. Ülkemiz eğer gereken ve yeterli tasarrufu yapmazsa çok yakın bir gelecekte su yoksulu ülke vasfına düşecektir ’’dedi.
İmeceMobil’den Detaylı Araştırma
[caption id="attachment_20322" align="alignnone" width="1185"]
İmeceMobil
www.startupteknoloji.com[/caption]
İmeceMobil’in diğer bir kurucu ortağı olan Murat Civelek de rapor hakkında açıklamalarda bulunarak bilgiler verdi.
Civelek; ‘’ Tarımda basınçlı su ve basınçlı su sistemlerinin kullanımı, akıllı tarım uygulamaları gibi tedbirler ile su tüketiminin verimli hale gelmesini sağlamalıyız. Raporu hazırlarken bunu göz önünde bulundurduk. Ülkemiz sınırları içerisinde 120 bin kullanıcıya sahip olan İmeceMobil platformu üzerinden rastgele seçim yöntemiyle 1100 kişiye uygulandı.
Sonuçların derlenmesi ve elde edilen sonuçlar üzerinden seçilen üreticiler ile bire bir görüşülerek rapor verileri ortaya çıktı’’ dedi.
Çiftçilerin Damla Sulamaya Bakışı
[caption id="attachment_20323" align="alignnone" width="1200"]
Damla Sulama
www.startupteknoloji.com[/caption]
Araştırma içerisinde sorulan sorulardan biri de ‘’Yaşadığınız bölge tarımsal kuraklıktan ne ölçüde etkileniyor’’ sorusuydu. Rapora yansıyan katılımcıların % 36,8’i ‘’ciddi verim kaybına neden oluyor’’ cevabını verdi. Yine katılımcıların % 16,5’i ise, ‘’ dörtte bir oranında verim kaybına uğruyoruz’’ dedi. Yüzde 1,1’lik bir katılımcı oranı da ‘’herhangi bir etkisini görmüyorum’’ dedi.
Tarımda verimli bir sistem olan damla sulama sistemine dair ise çiftçilerin % 62’lik bir oranı finansmanlarının olmadığını belirttiler.
Bitki sağlığında Sulama hayati bir öneme sahiptir. Ancak buna rağmen çiftçiler bu konuda danışmanlık almayı ret ediyor. Danışmanlık almayan çiftçilerin yüzde % 49.1’i tecrübesi olduğunu, % 25.5’i ise gerek görmediğini söylüyor. Çiftçilerden % 16.3’ü İmeceMobil ile çalışırken, % 14.1’i ise ziraat mühendisi ile çalıştığını belirtiyor.
Çözüm Yolu
Katılımcılara raporun amacı doğrultusunda ‘’Genelde ülkemizde su verimliliği nasıl arttırlır’’ şeklinde yöneltilen sorunun cevapları da çözüme dair fikirler verildi. Verilen cevaplara göre Türkiye’nin su sorununun çözümü tarım arazilerinde bitiyor. Çözüm ile ilgili,
şeklinde sonuçlar elde edildi. Katılımcılara göre, damla sulama gibi basınçlı sulama sistemlerinin kullanımın da yaygınlaştırılması gerekiyor. Elbette bu başlı başına yeterli değil. Sulamanın da planlaması yapılması gerekiyor.
Yapay Zeka Uygulamaları Maliyeti Düşürüyor Ancak Damla Sulama Pahalı
[caption id="attachment_20324" align="alignnone" width="1920"]
Tarımda Yapay Zeka
www.startupteknoloji.com[/caption]
Yayımlanan rapora göre, tarım ve gıda alanındaki yapay zeka uygulamaları, danışmanlık maliyetlerinin düşmesinde ve süreçlerin otomasyonunu sağlamada çok etkin bir öneme sahip. Tarım ve gıda sektöründe çalışan birçok kurum, bu çözümleri müşterine sunmaya başladılar bile. Bu yolla danışmanlık maliyetleri daha düşük ve cazip bir hal alıyor.
Damla sulama sistemleri çiftçilere yüksek geliyor. Bu alanda gerçekleştirilen araştırmalara göre, damla sulama üreticiyi süreç içerisinde kâra geçirme potansiyeli oldukça yüksek bir sulama yöntemi. Bunun sebebi ise hem sebep olduğu tasarruf hem de arttırdığı verim. Ancak maliyetler cep yakıyor.
Tarımda İnsan Faktörü
Verilerin ışığında ortaya çıka rapora göre en önemli çıkarım; tarımda kullanılan suyu verimli kullanmayı sağlayacak sistemin başında insan önemli. Kullanılacak sistemler ne olursa olsun fayda ve verim unsurlarını düşünecek olan tek aktör biziz.
Çevre dostu, su tasarrufu gerçekleştirebilen tarımsal üretimin birinci adımı insan faktörüne yapılacak yatırımdır. İnsan bu tasarrufu sağlayacak olan aktör insan, teknolojik çözümler ile harmanladığında verime ulaşacaktır.
Dünya atmosferi kadar, toprağı ve suyu ile de insanoğluna lazım. Gelin yaşam alanlarımız kadar, yaşam unsurlarımızı da yaşatalım.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...