Başkan Recep Tayyip Erdoğan yerli aşının adının 'Turkovac' olacağını açıklamıştı ve Eylül - Ekim arasında bir sonuç beklendiğini belirtmişti. Bunun yanı sıra aşının mRNA değil inaktif aşı olacağını biliyorduk. Yerli aşı ile ilgili bir gelişme daha yaşandı!
Kimler Tarafından Geliştiriliyor?
Sağlık Bakanlığı, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ve Erciyes Üniversitesi ile uzun süredir geliştirilen Turkovac için Faz 3 aşamasına geçildi ve ilk olarak İstanbul'da gönüllülere aşı uygulandı. Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde gerçekleşen uygulamaya 10 gönüllü katıldı. Bir kaç gün içinde diğer illerde de Faz 3 çalışmaları için gönüllülere aşı yapılması bekleniyor.
Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nden sonra ilk olarak Ankara Şehir Hastanesi'nde uygulamanın başlanması bekleniyor.
''ARGE Çalışmaları Devam Eden Aşılar Var''
3. Faz çalışmaları 22 Haziran'da başlamıştı ve bugün ilk gönüllüler aşılandı. Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanı Prof. Dr. Erhan Akadoğan: ''
Yine ARGE çalışmaları devam eden aşı çalışmaları var. Bu çalışmalar önemi ise özellikle aşı noktasında bilimsel bilginin oluşması noktasında oldukça anlamlı çalışmalar" dedi.
Başkhekimi'nin Açıklamaları
Bu kapsamda yaklaşık 40 bin kişinin çalışmaya dahil edilmesi bekleniyor. Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Emin Kalkan, "
Salgınla ilgili mücadelede dünya bazından aşılama oranlarının en başarılı ülkelerinden biriyiz. Yaygın kullanım öncesi Faz-3 aşamasına gelmiş ilk yerli aşımız olan Turkovac'ın gönüllü olan vatandaşlarımızın aşılanması için buradayız. Faz-3 laboratuvarımızda gönüllü olan vatandaşlarımızın bütünü aşılamak için burada özel bir ekip kurduk. Hastaların takibi için oluşturulan bu alanlarda aşı gönüllülerimizi aşılıyoruz. Faz-3 çalışmasında yaklaşık 40 bin gönüllünün neticeleri ile bu aşı hızlıca yaygın olarak kullanılacağını düşünüyoruz. Bu aşamada gönüllü olmak isteyen vatandaşlarımızı hastanemize davet etmek istiyoruz. E-nabız üzerinde başvurular alınıyor. Yaklaşık 40 bin kişiyi bu çalışmaya dahil edilmesi amaçlanıyor. Bu çalışmaların süresi hızımıza bağlı. Bu anlamda bugün 10 kişi aşılanacak" dedi.
Nasıl Gönüllü Olurum?
1 milyon kişinin gönüllü olmak için başvuru yaptığı belirtiliyor. Başvuru yapmak için vatandaşlar e-nabız üzerinden işlemlerini gerçekleştirebilirler. Yerli aşı da gönüllü olmak için bazı kriterler bulunuyor bunlar: Gönüllünün antikorunun pozitif olmaması, Covid-19 geçirmemesi, 18- 55 yaş arasında olması, ve daha önce aşı olmamış olması gerekiyor.
Başhekim randevu almak için gönüllülerin hızlı olması gerektiğini randevuların çabucak dolduğunu belirtti. Ayrıca yerli aşıda gönüllü olan bir vatandaş bugün şu sözleri söyledi: "
Yerli aşıyı vurdurdum, memnunum. Uzun süredir bekliyordum. Önceliğimiz yerli. Herkese tavsiye ederim. Türk hekimlerimizin, Sağlık Bakanlığı'nın yapmış olduğu çalışmalar. Yerlilik; benim önceliğim, amacım, tavsiyem. (Aşı sonrası) Bir sıkıntım yok Allah'a şükür."
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...