Hava durumunu takip edenlerin sıklıkla karşılaştığı renkli meteoroloji kodlarından olan turuncu kod teriminin ne anlama geldiği merak konusu.
Renk Kodları Neden Kullanır?
Bu sorunun cevabını Hindistan Meteoroloji Dairesi (IMD) şöyle açıklıyor. “Beklenen hava olaylarının ciddiyetini ortaya çıkarmak için hava durumu uyarılarında renk kodları kullanılıyor.” Bu durum, ilgili yetkilileri hava durumunun etkisi hakkında önceden uyarmaktadır. Olası afet riskleri ve doğa olaylarına karşı hazır durmalarını sağlamaktadır.
İlginiz çekebilir: Brilliant Planet Küresel Isınmayı Engellemek için Yosun Çiftlikleri İşletiyor
Turuncu Kod Nedir?
Turuncu kod uyarısı, Hava Kitle İndeksine (AQI) dayanmaktadır. Havanın ne kadar temiz veya ne kadar kirli olduğunu ve insanları nasıl etkileyebileceğini söyler.
AQI, temiz hava yasası tarafından düzenlenen beş ana hava kirleticisine dayanır. Yer seviyesinde ozon, partikül kirliliği, karbon monoksit, kükürt dioksit ve nitrojen dioksit kirleticileri için EPA, halk sağlığını korumak için hava kalitesi standartları oluşturmuştur.
Turuncu kod, hava kalitesinin hassas gruplar için sağlıksız hale gelebileceği anlamına gelir. Bu durum çocukların ve solunum ve kalp rahatsızlığı yaşan yetişkinlerin dışarıda geçirdikleri sürenin azaltılması anlamına gelir.
Meteorolog Siobhan Ryan turuncu kodu şöyle açıklıyor. “Bir bölgedeki insanları, mülkleri ve faaliyetleri önemli ölçüde etkileyebilecek hava koşullarından önce bu uyarı verilir. Bölgedeki insanların bölgedeki koşullar için uygun şekilde hazırlanmalarını sağlar.”
Bu durum çok sık görülen bir meteorolojik hadise değildir. Bundan dolayı insanlarda hasar ve kayıp oluşturması muhtemeldir. Böyle bir durumda çok tedbirli olmalı, güncel meteorolojik tahminler takip edilmelidir.
Turuncu Kod Koşullarından Korunmak
Bu hava olayı gerçekleştiği zaman şu önlemleri uygulayın;
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...